• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

Goniec

Nowy użytkownik
Reakcje
68 1 0
Z racji swojej znajomości z ekipą OMKIA informuję Cię, że jesteś w całkowitym błędzie.
Te ogólnie dostępne plany można wrzucić do kosza. Panowie z Piotrkowskiej firmy
dysponują oryginalnymi, szczegółowymi rysunkami technicznymi prosto z archiwum
byłego producenta opraw. Które osobiście dla nich załatwiłem. :)
Chętnie zobaczę twoją minę, kiedy dojdzie do porównania dokładności wykonania. ;)
To super, Ja też poczekam na tak dokładne wykonanie.

lulek

Użytkownik
Reakcje
89 4 0
Z racji swojej znajomości z ekipą OMKIA informuję Cię, że jesteś w całkowitym błędzie.
Te ogólnie dostępne plany można wrzucić do kosza. Panowie z Piotrkowskiej firmy
dysponują oryginalnymi, szczegółowymi rysunkami technicznymi prosto z archiwum
byłego producenta opraw. Które osobiście dla nich załatwiłem. :)
Chętnie zobaczę twoją minę, kiedy dojdzie do porównania dokładności wykonania. ;)
Jak jest jakaś lista to się zapisuję. Cierpliwie czekam :)

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Te ogólnie dostępne plany można wrzucić do kosza.
W związku ze swoim zawodem, zgadzam się całkowicie.

Panowie z Piotrkowskiej firmy dysponują oryginalnymi, szczegółowymi rysunkami technicznymi
prosto z archiwum byłego producenta opraw. Które osobiście dla nich załatwiłem. :)
Dobre wieści. Cieszę się że coś drgnęło. Teraz można być pewnym, że prędzej czy później
pojawi się świetnie wykonana oprawa. Jestem skłonny czekać nawet rok, wiedząc iż dostanę
dokładny model od OMKIA. Osobiście proponuję nie naciskać na firmę.
Niech zrobią raz a porządnie, tak jak do tej pory . :)

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Dobrze,jeżeli jestem w błędzie,to zobaczymy co z tego wyjdzie,i czy będzie łyżka,czy też nie.

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
To jaka oprawa jest łyżką? Nawet w katalogu oprawę ORZ-6 i ORZ-7 nazywano "oprawami łyżkowymi";)
Z łyżką jest taki problem, że określenie to przylgnęło do kilu typów opraw. Moi starzy koledzy działający niegdyś w terenie,
wieszając oprawy często używali nazwy łyżka ( z racji podobieństwa ) w stosunku do takich typów jak;
OURW2x250, OURW400, OURW250, OURW375, OURW2x125, itp. wszędzie tam gdzie pojawiał się długi kształt oprawy
w kierunku wysięgnika. Niejednokrotnie różnice między oprawami były tak minimalne, że bez spojrzenia na tabliczkę
znamionową nie można było dostrzec różnic zwłaszcza obserwując z ziemi. Często różnica polegała na zastosowaniu
większej mocy żarówek, lat produkcji lub trochę innym kształcie klosza mocowanego do oprawy. Końcowe cyfry w nazwie
to nic innego jak moc zastosowanych żarówek. :)
W przypadku łezki ORZ np. 6 – cyfra stanowiła skróconą informację o kolejnej wersji, roku produkcji i mocy żarówki.

Pierwsza podstawowa wersja łezki, jeszcze z żarówką od góry.
6.jpg

Ostatnio edytowane:

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Dobra,co by nie mówić ORZ-6 i ORZ-7 zawsze będą dla mnie łyżkami;)
Co do tego skanu,to jest to jeszcze wersja 400v,w której oprawka była u góry,ponieważ dławik dotykał odbłyśnika,tu to dobrze widać:
56453.jpeg