• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie, kolejowe nabrzeża portowe - dawniej i dziś

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Nawiązując do relacji Daniela poniżej zamieszczam link do Trójmiejskiego Portalu Wycieczek Pieszych i rowerowych pod którym kryją się niewidoczne (trzeba kliknąć na brak obrazka) zdjęcia z mojej wycieczki tych samych miejsc z 2007 roku.

http://rwm.org.pl/relacje/?&mode=galeria&id=304&uid=8

Warto szczególnie zwrócić na piękną architekturę peronu w Brzeźnie, nie w Nowym Porcie (jak podał Daniel) który znajdował się przystanek dalej. W końcowej części przystanek Zaspa Towarowa (obecnie Gdańsk Stadion Expo) i istniejące jeszcze zabudowania parowozowni. Niestety wówczas koleją jakoś się nie interesowałem i taborowi zdjęć nie robiłem. Niestety obecnie szczerze żałuję :(

Ostatnio edytowane:
OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Phantomiusz, Ty to miałeś szczęście ,że fotki robiłeś w okresie letnim . Mi tak zmarzła dupa jak bylem na spacerze w porcie ,że szkoda gadać, ale i tak plażę, nabrzeże kapitanatu portu i molo, zwiedziłem przy okazji pobytu w Brzezinach.:p.
Fotki z Nowego portu i Brzezin może nie do końca "kolejowe", ale wspomnienie boskie:p.

DSCN3080 Przystanek.jpg

DSCN3074 latarnia morska.jpg

DSCN3071 Nowy Port.jpg

DSCN3072 nabrzeże.jpg

DSCN3073 nabrzeże 2.jpg

DSCN3097 Molo.jpg

DSCN3100 Molo Brzeziny.jpg

DSCN3098 Molo Brzeziny.jpg

DSCN3099 Molo w Brzezinach.jpg

DSCN3103 plaża w Brzezinach.jpg

DSCN3104 deptak na molo w Brzezinach.jpg

DSCN3105 Deptak w Brzezinach.jpg

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
-ale to jest jak najbardziej portowe nasze i kolejowe - pod takim żurawiem portowym obojętnie czy w porcie śródlądowym czy morskim zawsze były /są tory kolejowe
zdjęcie wykonano podczas Wystawy Ziem Odzyskanych w 1948 roku we Wrocławiu- Daniel wystarczająca zachęta do wykonania przez Ciebie fantastycznej makiety nie mylić z fantazy;)