Jeżeli aparat jest prawidłowo ustawiony to data zdjęcia jest 2 październik br. godz. 17.40. Szczecin przed zmianą czasu w słoneczny dzień możliwe takie oświetlenie.
Ale chyba lepiej aby Autor zdjęcia sam podał datę i rodzaj pyło-szronu.
Nie spodziewałem się, że to zdjęcie wywoła takie zainteresowanie (i zamieszanie) na naszym forum.
Jarząbek trafił w dziesiątkę. Zdjęcie wykonałem 2 października o 17:40 (datownik na aparacie był ustawiony prawidłowo).
Pogoda tak jak widać na zdjęciu ładna (świeciło słońce). Temperatury nie pamiętam, było dość chłodno i dodatkowo nieźle dmuchało na Trasie Zamkowej, z której wykonywałem zdjęcia, ale nie na tyle, żeby samochody były pokryte szronem. Tak więc ta teoria odpada.
Na pewno jest to pył z załadunku wagonów przy użyciu urządzenia zaznaczonego przez Brodagaz i żurawia stojącego obok niego. Rozładowywano statek stojący przy nabrzeżu (w tle za tymi urządzeniami - czerwona burta). Ja trafiłem na miejsce po "robocie" więc na sam rozładunek się niestety nie załapałem.
Niestety ładunku nie udało mi się ustalić. Spróbuję kiedyś przy okazji podpytać "Kolejarzy" (jak ich trafię z tymi wagonami).