• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie, kolejowe nabrzeża portowe - dawniej i dziś

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
37 0 0
Dołączam jeszcze kilka moich fotek z lipca 2013 r. z Gdańska. Są na nich obiekty portowe, w tym przeładunkowe paliw. Nie pamiętam czy prom Wisłoujście był kolejowy, czy nie (jakiś kolejowy tego dnia widziałem, ale nie zdążyłem go sfotografować, gdy przepływałem na jego wysokości statkiem, a już nie pamiętam, co gdzie tam było. Poza tym, jak widać, dominowały wagony PKP Cargo z bliżej nn. zawartością (zboże?).

Załączniki

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.387 58 3
DSCF1795.JPG
Prom nie jest kolejowy
DSCF1818.JPG
[DOUBLEPOST=1383938690][/DOUBLEPOST]
Ale ten drugi prom jest kolejowy
DSCF1838.JPG
DSCF1837.JPG
DSCF1839.JPG
[DOUBLEPOST=1383939037,1383938430][/DOUBLEPOST]I dorzucę jeszcze z nabrzeża zbożowego
DSCF1826.JPG
[DOUBLEPOST=1383939330][/DOUBLEPOST]Jeszcze takie dźwigi

Ostatnio edytowane:

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
875 9 4

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
37 0 0
Załączam kilka zdjęć z lata 2013 r. z resztkami torowisk w porcie rybackim Hel. Nie ma już możliwości wjazdu tam taborem ze stacji Hel. Poza tym, torowisko w porcie jest w fatalnym stanie i jest też w wielu miejscach poprzerywane. Według relacji bywalców w Helu, wagony-chłodnie można było tam uświadczyć w latach 90. XX w., gdy istniało jeszcze polskie rybołówstwo.

Załączniki

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
Chłopaki - takie foty dajcie ,że nie mogę się oderwać od oglądania- obłęd!!! Coś fantastycznego:p Ile inspiracji!!!!
-
- jak już dojdzie do prac nad kolejną tym razem Twoją kolejowo-portową dioramą, którą zapowiedziałeś - pamiętaj o krytycznym podejściu do dwóch modeli dostępnych na rynku żurawi portowych na portalach od Fallera i Roco , - już kiedyś zrobiłeś parowozownię z tym Fallerem i jak dla mnie wyczulonego na infrastrukturę tego typu to był najsłabszy element tamtej makiety -ten model żurawia trzeba solidnie przerobić i wtedy jest okej - i jeszcze ten żuraw od Roco z działającym chwytakiem - uważaj bo ten model ma użytą kabinę maszynowni od innego modelu tym razem amerykańskiego żurawia kolejowego Bucyrus Erie- obrzydliwie to wygląda ktoś w tym Roco zacwaniaczył myśląc ,że jest okej - a nie jest okej - takiego dziwoląga nie było !! - najlepszym modelem żurawia portowego (spotykanego w realu w portach śródlądowych i morskich )na rynku jest żuraw portowy konstrukcji kratownicowej na portalu firmy Kibri (Michał go ma w swoim Popowie Fabrycznym)-

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Dzięki Hoart za czujność:) Rzecz jasna ,że żurawie i dźwigi to w tym temacie podstawa . Generalnie ważne jest też to, jakiego rodzaju to nabrzeże będzie ( rzeczne czy morskie). Na pewno coś z urządzeń dźwigowych , które zastosuję będzie dobre:)