• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Piwiarki

OP
OP
Ariel Ciechańsk

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
281 3 0
Niekoniecznie Jarząbku ;-). Np. Okocim w początku wojny zakupił 4 piwiarki z Browaru Tenczynek ;-). Na przełomie lat 1920/1930 w każdym razie ten wagon nie występowal w księdze inwentarzowej. Niestety dałem tyłka i nie zauważyłem, ze browar jest w AP Żywcu jeszcze w trzecim zespole akt. A teraz w związku z przeprowadzką zasobu do Bielska-Białej sobie poszczekam jeszcze...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Dokument nosi nazwę ...... rewindykacyjne (żądanie, poszukiwanie???). Powtórzę - jest właściciel, są wartości księgowe.
Naprawdę nie masz się co upierać - wystarczy logicznie zinterpretować dokument, nie tylko pod kątem numeru wagonu.
A księgi inwentarzowe ..... w parowozowych też nie wszystko było. :(

OP
OP
Ariel Ciechańsk

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
281 3 0
Dokument nosi nazwę ...... rewindykacyjne (żądanie, poszukiwanie???). Powtórzę - jest właściciel, są wartości księgowe.
Naprawdę nie masz się co upierać - wystarczy logicznie zinterpretować dokument, nie tylko pod kątem numeru wagonu.
A księgi inwentarzowe ..... w parowozowych też nie wszystko było. :(
Ale mi chodzi o poprzedniego właściciela wagonu. Bo na 99% w momencie jego przemurowywania na 530 118 nie był to browar w Żywcu.

A

AJ

Gość
Nie pisałeś, że takie też cię interesują ;). To pewnie jeden z nich, ale skąd ja go wygrzebałem nie mam pojęcia...(n)

eisen653.jpg

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
to może i ja coś w temacie dorzucę,
taki wagon z katalogu firmy Ringhoffer:
Browar w Żywcu, wagon produkcji Ringhoffer, Smichow 1897.jpg
Browar w Żywcu, wagon produkcji Ringhoffer, Smichow 1897

A ostatnio na Allegro były do kupienia takie modele, chyba opisy wzorowane z oryginałów (?)

Spz 533 033, prod. inny.jpg
Spz 533 033

Sp 530 158 i Sp, chce 185,-.jpg
Sp 530 158 i inny Sp

Sp 531 420 chce 138,-.jpg
Sp 531 420

Sp, chce 172,- zł.jpeg
Sp 530 165

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Uprzejmie proszę o wybaczenie, że w tak dokładnie fachowym wątku zapodałem zdjęcia tych modeli.
Nawet fajnie wyglądają, ale nie byłem pewny czy są poprawnie opisane, co podałem w wątpliwość.
Bo z modelami różnie bywa, że przytoczę kilka ekstremalnych przykładów:
elektrowóz EP12,
lok. spalinowa SU16,
wagon pocztowy Pdn (Tillig)
W/w to czysta fikcja !
Natomiast z tą piwiareczką się wstrzeliłem :p

A

AJ

Gość
No, coraz ładniejsza (y). Patrząc na układ zawiasów, to drzwi będą odtworzone na 2/3 wysokości, czy się mylę?