• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Piwiarki

OP
OP
Ariel Ciechańsk
Reakcje
334 3 0
Archiwum Państwowe w Rzeszowie o/Sanok napisał(a):
“Na podstawie pisma WPanów z dnia 30.lipca znak Kb przyjmujemy do wykonania:

1 kompletne pudło z budką hamulcową dla dostarczanego podwozia wagonu-chłodni nr.530084.

Wykonamy z doborowych materiałów: szkielet pudła, podłogę, dach kryty płótnem żaglowem, izolację ścian korkiem, oszalowanie, zbiorniki na lód, rury odpływowe, okucia skrzyni, pomalowanie wewnątrz i zewnątrz.

Główny napis będzie brzmiał “Arcyksiązęcy Browar w Żywcu” wielkimi literami wzdłuż całego wagonu. Poza tym napisy według przepisów P.K.P.

Cena uzgodniona za wymienione pudło wynosi 9000 zł--- słownie złotych dziewięć tysięcy. -

Cena ta obejmuje: demontaż resztek starego szkieletu pudła, oskrobanie podwozia, dopasowanie i montaż nowego pudła w naszej wytwórni.

Wszelkie ewentualne naprawy uszkodzeń podwozia i części znajdująchych się w podwoziu t.j. przyrządu zderzakowego i pociągowego, sprężyn, maźnic oraz hamulca - w razie koniecznej potrzeby będą naprawiane przez nas, za poprzednim zawiadomieniem WPanów, a dotyczące ich koszty wstawimy osobno do rachunku”.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Tego chyba jeszcze tu nie mieliśmy

Zobacz załącznik 347997

Żeby nie ta zabudowa na dachu, powiedziałbym że bardzo podobny do tej ostrowskiej piwiarki.
Na marginesie Haberbusch to przedwojenny browar Warszawski ,po wojnie kontynowały jego tradycje Browary Warszawskie pod marką ,,Królewskie'' itp. Natomiast jak w wielu innych miastach było sporo innych browarów min na Grochowie

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
W uzupełnieniu mogę dodać, że oprócz Browaru Haberbusch & Schiele w Warszawie działały jeszcze browary, których właścicielami byli:
- Kijok,
- S.Jung,
- K. Machlejd,
- E.Reych i
jeszcze był Browar Korona.
Nie wiem czy w/w browary posiadały własne wagony do przewozu piwa.

A

AJ

Gość
Mam pytanko - chyba konkretnie nawet do Ariela - czy cokolwiek wiadomo o tym wagonie?

Kb026p[1].jpg

Wyprodukowany tylko w ilości jednej sztuki (?), wbrew opisom na fotce fabrycznej podobno trafił do Skierniewic (być może właśnie dlatego nie ma numeru inwentarzowego), tak przynajmniej twierdzi "Cegielski" - może to być prawdą?

OP
OP
Ariel Ciechańsk
Reakcje
334 3 0
Andrzeju,
a nie jest to Spz 530 342 znany z innych zdjęć?? Jeden z czterech z HCP dla Haberbuscha??

Chyba jednak nie, hmmm. I w sumie by pasowało, bo wagon Strakacza miał bardzo wysoki numer 530 473.

Ostatnio edytowane:
A

AJ

Gość
Nie, tamte cztery były jednak inne. Ten otrzymał (podobno właśnie jako jedyny) przedział konwojenta i budkę hamulcową, przez co miał mniejszą powierzchnię ładunkową, pomimo że był dłuższy. Wygląda tak, jakby była to oferta skierowana do Haberbusch-a, ale ten nie był nią zainteresowany. W wykazie HCP figuruje później jako "Skierniewice".

OP
OP
Ariel Ciechańsk
Reakcje
334 3 0
Nie, tamte cztery były jednak inne. Ten otrzymał (podobno właśnie jako jedyny) przedział konwojenta i budkę hamulcową, przez co miał mniejszą powierzchnię ładunkową, pomimo że był dłuższy. Wygląda tak, jakby była to oferta skierowana do Haberbusch-a, ale ten nie był nią zainteresowany. W wykazie HCP figuruje później jako "Skierniewice".
No to może być ten 530 473 jak najbardziej w sumie. Pytanie w takim razie kiedy faktycznie trafił do Skierniewic, bo jako datę produkcji podaje się bodaj 1928 r., a z numeru wychodzi, że musiał dostać go raczej po 1930 r.

A

AJ

Gość
Na fotce na ostoi widać napis "Cegielski . .30". Wydaje mi się również, że to on jest na zdjęciu z targów w 1930 roku, niestety nie widać jakie miał tam malowanie, ale tak czy inaczej musiało to nastąpić po 1930 roku. Być może powstał w 1928 i tyle czasu czekał na chętnego - w końcu i dziś niektóre wyroby dostają nowe VIN-y i rok produkcji ;).

OP
OP
Ariel Ciechańsk
Reakcje
334 3 0
Na fotce na ostoi widać napis "Cegielski . .30". Wydaje mi się również, że to on jest na zdjęciu z targów w 1930 roku, niestety nie widać jakie miał tam malowanie, ale tak czy inaczej musiało to nastąpić po 1930 roku. Być może powstał w 1928 i tyle czasu czekał na chętnego - w końcu i dziś niektóre wyroby dostają nowe VIN-y i rok produkcji ;).
Browar Strakacza szukał wagonów do zakupu na pewno w 1931 r. I wtedy też kupił wagony używane z Chełmna. Niestety księgi inwantarzowe są dopiero od 1934 r. oidp. Przeglądałem księgi główne bodaj do 1928 r. i nie znalazłem w nich wzmianki o zakupie nowych wagonów. Chyba musze się znowu do Grodziska do archiwum kopsnąć przy okazji kiedyś :-/.

A

AJ

Gość
Z tym artykułem Zintla to po prawdzie mam problem. W sumie to on pisze o wszystkim, tylko za bardzo nie wiadomo o czym. Na przykład - nie potrafię znaleźć w wagonach Haberbuscha od Cegielskiego przedziału konwojenta - ale to może ja ułomny :(. Mam dziwne wrażenie, że dane dotyczą wagonów HCP, a opis jest luźny na podstawie zdjęcia zupełnie innego wagonu do Zieleniewskiego. W każdym razie - w tabeli chyba też jest błąd (długość pudła). Ja mam takie dane:

Clipboard01.jpg

Przepraszam za jakość, strasznie ciemno u mnie dzisiaj, jak nie da się odszyfrować powtórzę kiedyś przy lepszym świetle.

A

AJ

Gość
Krzysztofie, Ty razem z tą twoją szafą to zasługujecie na jakiegoś środowiskowego Nobla ;). Mam wrażenie, że jesteś tam wstanie znaleźć "kwity" na wszystko co tylko możemy wyszukać plus jeszcze parę innych rzeczy (y).

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Z tym artykułem Zintla to po prawdzie mam problem. W sumie to on pisze o wszystkim, tylko za bardzo nie wiadomo o czym. Na przykład - nie potrafię znaleźć w wagonach Haberbuscha od Cegielskiego przedziału konwojenta - ale to może ja ułomny :(. Mam dziwne wrażenie, że dane dotyczą wagonów HCP, a opis jest luźny na podstawie zdjęcia zupełnie innego wagonu do Zieleniewskiego. W każdym razie - w tabeli chyba też jest błąd (długość pudła). Ja mam takie dane:

Zobacz załącznik 348931
Przepraszam za jakość, strasznie ciemno u mnie dzisiaj, jak nie da się odszyfrować powtórzę kiedyś przy lepszym świetle.
Gdzie jest ten artykuł Zintla ??