• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Piwiarki

Dlatego napisałem podobno. Tak jest ten obrazek podpisany w artykule i moim zdaniem wagon ma wiele cech wspólnych z twoim zdjęciem. Nie mam natomiast zielonego pojęcia na czym bazował autor pisząc, że jest to produkcja Zieleniewskiego. Obrazek ze Świata Kolei nr 1/95 z oryginalnym podpisem.

WP_20161005_001.jpg

OP
OP
Ariel Ciechańsk
Reakcje
281 3 0
No nic. Sezon prac w szopie się kończy więc będzie łatwiej odpracowywać w niedzielę wolne w tygodniu i powęszę dalej. mam trop wagonów browaru w Zwierzyńcu - ale pierw zamykam na amen temat wagonów z browaru Gwarectwa Renard.

A

AJ

Gość
A w jakiej teczce to wykopałeś (znaczy się kto dokonywał tego odbioru)?

Przy okazji - dzięki nowemu, lepszemu NAC-owi możemy poznać numer wagonu z Browaru Żywieckiego i lepiej mu się przyjrzeć

Clipboard01.jpg

oraz jeden z reprezentantów Browaru Obywatelskiego utrwalony na fragmencie pocztówki

browar obywatelski.jpg

OP
OP
Ariel Ciechańsk
Reakcje
281 3 0
Andrzeju,
wagony zakupione dla Browaru w Zwierzyńcu za pośrednictwem polskiego przedstawicielstwa. Podobno takie wagony sprzedano również browarowi Szwede w Częstochowie.

Sp 530 211 zbudowano w Zieleniewskim w Sanoku jak jeden z 5 podobnych.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Dorzucę coś do tematu (chyba nie dawałem jeszcze tego zdjęcia ?)
Reprodukcja ze zdjęcia z wystawy w Pleszewie.
Wiem, że prawie nie widać szczegółów, ale to piwiarki i jako ciekawostka - stoją na wózkach transporterowych na 750mm.
(z niemiecka zwanych Rollbock)
Wydaje mi się, że oba są od innego producenta, bo mają różną wysokość i kilka drobnych detali różnych, np.długość i kształt poręczy szczytowych.
Piwiarki Krotoszyn.jpg
Piwiarki w Krotoszynie, Spz 530 111 i Spz 530 101 (chyba)

OP
OP
Ariel Ciechańsk
Reakcje
281 3 0
Ale, że jak...? Przecież sam wstawiałeś zdjęcie wagonu z Browaru Grodziskiego, a Szwed wstawiał "wypukłodachy" właśnie z Krotoszyna. Przecież oba te zdjęcia były z okresu II RP.
No ten Grodzisk uznałem za jednostkowa sytuację. A co foty od Szweda - wagon ma jeszcze numer pruski... Wczoraj tez padła inna moja teoria. Że numeracja nowych wagonów zaczynała się koło 530 160. Zwierzynieckie jako fabrycznie nowe dostały numery 530 140 i 530 141.

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
806 5 0
Dlatego napisałem podobno. Tak jest ten obrazek podpisany w artykule i moim zdaniem wagon ma wiele cech wspólnych z twoim zdjęciem. Nie mam natomiast zielonego pojęcia na czym bazował autor pisząc, że jest to produkcja Zieleniewskiego. Obrazek ze Świata Kolei nr 1/95 z oryginalnym podpisem.

Zobacz załącznik 422430
Rysunek powstał na bazie zdjęcia z katalogu Lilpopa :
piwiarka Lilpop Rau &  Loewenstein (2)1.jpg
piwiarka Lilpop Rau &  Loewenstein1.jpg

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
806 5 0
Niewiem czy slynnego rocznicowego . Dawno temu zreprodukowano mi kilka zdjec dotyczących kolei i tramwajów z albumu Lilpopa z końca lat 20 tych ale bez okładki.
Album skrywa wagon pocztowy, sypialny, trzeciej klasy, piwiarki juz publikowane, wagony wąskotorowe, autobus i tramwaj :).
[DOUBLEPOST=1480855232,1480854737][/DOUBLEPOST]Szukajac w internecie znalazlem taki album - moze z niego sa te reprodukcje: https://www.vitber.lv/en/lot/25416