Wreszcie długo wyczekiwany wagon 401Ze . Kupiony wczoraj.
Jest to mój pierwszy wagon z rodziny 401Z bo zasadniczo interesuję się epoką IV a przy tej cenie modeli raczej ograniczę się do wypustów tylko w tej epoce.
Według mojej oceny model jest wykonany bardzo ładnie i pomimo bardzo wysokiej ceny jak za wagon towarowy w wykonaniu wielkoseryjnym czekam na modele o numerach katalogowych 58414-2, 58414-3 itd. Ten wagon o numerze inwentarzowym 31 51 393 4 054-3 z datą rewizji 30.5.80 nosi oznaczenie Rpps-x. Ciekawi mnie kiedy zmieniono oznaczenia z Rmms na Rpps, bo ja pamiętam te wagony najczęściej pod tym pierwszym oznaczeniem. W tym modelu są jak dla mnie trzy elementy wymagające interwencji pędzla. Pierwszy to krawędź podłogi, która jest ciemno szara a powinna być czarna. Drugi to górna powierzchnia stopni manewrowych, która nie wiedzieć czemu jest biała. A trzeci detal to haki do linociągów, które są czerwone. Tutaj nie jestem alfą i omegą i być może kiedyś te elementy malowano na kolor czerwony jednak ja pamiętam je w kolorze żółtym. Jeszcze nie próbowałem rozbierać tego modelu a próba wyjęcia kłonicy nie powiodła się a nie chciałem ryzykować zniszczenia modelu. Nie potrafię określić czy kłonice są wklejone czy tylko bardzo ciasno wciśnięte.