• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Taki fajny "smaczek":D (PIKO-97620, 113A PKP WARS)
Zobacz załącznik 935555
U Robo jest mnóstwo tego typu smaczków, trzeba tylko obejrzeć modele, a nie jedynie krytykować. Na przykład wagony barowe miały naniesione piktogramy na szybach na drzwiach przy przejściu między wagonami. W wagonach 1/2 klasy są oznaczenia klas na drzwiach wewnątrz.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
U Robo jest mnóstwo tego typu smaczków, trzeba tylko obejrzeć modele, a nie jedynie krytykować. Na przykład wagony barowe miały naniesione piktogramy na szybach na drzwiach przy przejściu między wagonami. W wagonach 1/2 klasy są oznaczenia klas na drzwiach wewnątrz.
Nie za bardzo rozumię, co Kolegi wpis wnosi do tematu modeli PIKO:niepewny:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 153 7
Mam zapytanie do prawidłowego odwzorowania produktów PIKO, nr katologowe: 97621, 97622 oraz 97623. Wariacji malowań w owym okresie było tak dużo, że po prostu nie odnotowałem wszystkich różnic i szczegółów, stąd może Koledzy dopomogą?
- Nr kat. 97621: czy faktycznie był taki wagon jak na ilustracji, gdzie nie było logo PR na środku?
1694384107392.png

- Nr kat. 97622: czy w malowaniu 'Marlboro' występował kolor kremowy, zamiast białego?
1694384186844.png

- Nr kat. 97623: czy żółty pasek nad oknami w drugiej klasie był kolejną wariacją malowania PR?
1694384349052.png

Jako, że ROBO wypuściło wagony PR, z podobnego okresu, jednak różniące się szczegółami kolorystycznymi od tego co mamy na wagonach od PIKO, zrobiło się badzo ciekawie i można zgromadzić całkiem pokaźną gamę malowań tego przewoźnika w tamtym okresie :).

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 23 0
Mam zapytanie do prawidłowego odwzorowania produktów PIKO...

- Nr kat. 97621: czy faktycznie był taki wagon jak na ilustracji, gdzie nie było logo PR na środku?
Zobacz załącznik 999298
.
Chyba tylko w wagonach multimedialnych było logo na środku. W pozostałych tak, jak na powyższym modelu.

- Nr kat. 97622: czy w malowaniu 'Marlboro' występował kolor kremowy, zamiast białego?
Zobacz załącznik 999299
Nie, bo to nie jest malowanie "Marlboro".
Temat był wałkowany, gdy pojawiły się zapowiedzi tych modeli, więc wystarczy się tam cofnąć.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 153 7
Chyba tylko w wagonach multimedialnych było logo na środku.
No chyba jednak nie, jak pokazują powyższe wagony od PIKO, a także od ROBO, które nie są multimedialnymi.
Nie, bo to nie jest malowanie "Marlboro".
Zapytam wprost, abstrahując od kolorystyki malowania Marlboro, czy wagon w malowaniu jak nr kat. 97622 jest realny czy fikcyjny?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
Zapytam wprost, abstrahując od kolorystyki malowania Marlboro, czy wagon w malowaniu jak nr kat. 97622 jest realny czy fikcyjny?
Tu ma Kolega odpowiedz:) Wagon jest jak najbardziej realny.

Ps. Niestety, ciekawa dyskusja na temat modeli wagonów "Y" od PIKO odbyła się w wątku Nowości PKP 2023.
Mój apel o jej przeniesienie do wątku dedykowanego jak do tej pory nie spotkał się z akceptacją:(

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.162 131 19
Na wstępie zaznaczę, że wszystkie trzy modele są prawidłowo odwzorowane, a pierwowzory zaprezentowałem poniżej prezentacji modeli we wpisach im poświęconych: 97621, 97622, 97623.
Zobacz załącznik 999298
Szczerze powiedziawszy dziwi mnie to pytania - przejrzałem na szybko kilkadziesiąt zdjęć z takimi wagonami i praktycznie ciężko jest spotkać wagon z napisem pośrodku. Najlepszym podsumowaniem tej tezy niech będą zdjęcia, które zamieściłem na forum 5 lat temu. W składzie pociągu z 4 przedziałowymi wagonami w schemacie malowania połączeń marki interREGIO tylko 1 ma napis... przy okazji przypomnę dla porównania, że na 7 "Bohunów" w tym schemacie malowania tylko 3 miały napis interREGIO.
Zobacz załącznik 999299
Zacznijmy od tego, że to w zasadzie nie jest schemat malowania określany potocznie jako "Marlboro", choć istotnie może się z nim kojarzyć. Kolega nie postawiłby tego pytania, gdyby zamiast wizualizacji spojrzał na zdjęcie gotowego modelu, a na nim widać, że nie jest to kolor kremowy, podobnie jak w oryginale.
- Nr kat. 97623: czy żółty pasek nad oknami w drugiej klasie był kolejną wariacją malowania PR?
Zobacz załącznik 999300
Wiele wagonów było deklasowanych, przez co powstawały również takie "hybrydy", które nadal miały żółty pasek i oznaczenia wagonu 2 klasy.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 153 7
Niestety, ciekawa dyskusja na temat modeli wagonów "Y" od PIKO odbyła się w wątku Nowości PKP 2023.
Na wstępie zaznaczę, że wszystkie trzy modele są prawidłowo odwzorowane, a pierwowzory zaprezentowałem poniżej prezentacji modeli we wpisach im poświęconych: 97621, 97622, 97623.
Dziękuję za pokierowanie. Koledzy, nic dziwnego, że nie mogłem znaleźć odpowiedniej informacji tutaj. Zgadzam sie, powinny być przeniesione szczegółowe dyskusje do tego wątku.
Wiele wagonów było deklasowanych, przez co powstawały również takie "hybrydy", które nadal miały żółty pasek i oznaczenia wagonu 2 klasy.
Czy możemy uściślić ten wpis Kolegi? Czy mam rozumieć, ze najpierw pojawiły się 'jedynki' w tym malowaniu co nr kat. 97623 z żółtym paskiem, a potem je zdeklasowano na 'dwójki', zachowując malowanie? Czyli w tym krótkim okresie funkcjonowania tego malowania u jednego przewoźnika, mieliśmy deklasacje? Pomijam fakt, że wagony to klasyczne jedynki przejęte od 'PKP'.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.244 30 1
Tu ma Kolega odpowiedz:) Wagon jest jak najbardziej realny.

Ps. Niestety, ciekawa dyskusja na temat modeli wagonów "Y" od PIKO odbyła się w wątku Nowości PKP 2023.
Mój apel o jej przeniesienie do wątku dedykowanego jak do tej pory nie spotkał się z akceptacją:(
Arku pozwól, że odpowiem na Twój powyższy post. Próbowałem kilkakrotnie przenieść te wpisy z tematu o Nowościach 2023 ale za każdym razem wyświetlało mi błąd z serwera, że nie może znaleźć tematu o wagonach Piko. Dzisiaj się udało i te wpisy można już zobaczyć w tym temacie (y):)
Tak więc wszystko jest na swoim miejscu i tak jak powinno być. ;)
To tak gwoli informacji (czasem jakieś chochliki robią nam na przekór ) pozwolisz ,że Twój zacytowany wpis i ten mój za jakiś czas usunę.

Przeniesione wpisy zaczynają się na stronie 66 od postu #1298
Pozdrawiam serdecznie

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Mam zapytanie do prawidłowego odwzorowania produktów PIKO, nr katologowe: 97621, 97622 oraz 97623. Wariacji malowań w owym okresie było tak dużo, że po prostu nie odnotowałem wszystkich różnic i szczegółów, stąd może Koledzy dopomogą?
Zobacz załącznik 999298
Zobacz załącznik 999299
Zobacz załącznik 999300
Jako, że ROBO wypuściło wagony PR, z podobnego okresu, jednak różniące się szczegółami kolorystycznymi od tego co mamy na wagonach od PIKO, zrobiło się badzo ciekawie i można zgromadzić całkiem pokaźną gamę malowań tego przewoźnika w tamtym okresie :).
Orygianał dwójki popielato/ niebiesko/ granatowej w Katowicach, bez loga PR-ów na środku tylko z małymi po bokach. Z tego co widzę model ma inne stopnie.
Y PR-ów Katowice.jpg