• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.984 121 1
Ponownie dostępny jest wagon barowy z epoki 6. Teoretycznie jest to 3 edycja tego wagonu. Czy może ktoś potwierdzić z jakim numerem wagon się ukazał i czy faktycznie jest to 3 edycja czy może wznowienie już wydanego wcześniej numerku ?
Sklep LokoMotyw podaje, że to wznowienie pierwszego modelu z Krakowa (50 51 88-70 147-6).

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.477 443 99
Czy ktoś jeszcze czeka na jakieś nowe przydziały tych wagonów i 120A w epoce IV a i b? Czy są one możliwe, ma ktoś jakieś informacje?
Do tej pory PIKO nie informowało by wagony te miały by jeszcze być wydane w epoce IV z innymi przydziałami niż dotychczas. A dotychczas wydali po kilka sztuk z różnymi numerami wagonów dla stacji Wrocław i Gdynia w epoce IVb (można też założyć IVc do 1985 roku - to samo oznaczenie serii) i na tym się skończyło. W katalogu na 2023 rok też takiej informacji nie ma. Czy to już koniec? Nie wiem. Kto wie, może w 2024 coś jeszcze wypuszczą.... trzeba cierpliwie czekać.
Kolego @raf_oct jest dedykowany wątek o tych wagonach. Więc może tam lepiej to pytanie było by zadać, ale może ADMIN przeniesie by tego nie powielać. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to warto wpisać wcześniej w "szukaj" np. 120A by wyklikać TEN TEMAT

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.296 33 7
W katalogu jest, nie ma w nowościach. Na tej podstawie - nie wiadomo czy reedycja z nowym numerem.
Jednak na stronie jest cały czas dostępny 96649 (w domyśle -5), zatem wagon z Gdyni. Wnioskować należy, że nie nic nowego na ten moment nie ma (a przydałby się trzeci Gdyni ;) ).

map69

Znany użytkownik
Reakcje
95 0 0
Witajcie,
mam pytanie dotyczące oświetlenia końca składu w wagonie 112A 97601.
Po zdjęciu pudła okazało się, że imitacje świateł są od wewnątrz zasłonięte plastikiem (częścią wklejanej ściany czołowej z drzwiami) i nie bardzo widzę tam dostęp aby zainstalować diody.
Czy ktoś wie w jaki sposób PIKO przewidziało montaż takiego oświetlenia?
Ew. jak wy sobie poradziliście z montażem diod w tym modelu?
Mi wygląda na to, że trzeba by odkleić całą ścianę czołową z drzwiami aby dostać się do miejsca montażu świateł ale nie chcę pochopnie tego robić aby nie uszkodzić modelu. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Moim zdaniem PIKO nie przewidziało montażu końcówek. W moich modelach wyciągnąłem tę ścianę czołową. Dalej w zależności od własnej inwencji można wkleić LEDy SMD na drutach, albo całkowicie wypchnąć imitacje, co nieco rozwiercić (miejsce jest za bardzo zabudowane) i zastąpić dużymi LEDami o odpowiedniej średnicy.

W każdym przypadku trzeba porządnie zamalować albo zakleić te LEDy od strony wnętrza wagonu, bo inaczej będą paskudnie oświetlały cały przedsionek na czerwono.

Ostatnio edytowane:

map69

Znany użytkownik
Reakcje
95 0 0
Moim zdaniem PIKO nie przewidziało montażu końcówek.
Dziękuję za odpowiedź. Ja uważam, że PIKO jednak to przewidziało skoro oferuje dedykowaną płytę oświetlenia 56284 z pełną obsługą tych świateł. Nie mogę tylko pojąć jaki mieli pomysł na fizyczny montaż świateł.

W moich modelach wyciągnąłem tę ścianę czołową.
Czy odklejenie tej ściany było kłopotliwe / ryzykowne?

Oryginalne "szkiełka" chciałbym zostawić. Uważam, że wyglądają lepiej niż spiłowana końcówka diody. Jeśli uda mi się odkleić ścianki to przewiercę w nich otwory na wysokości świateł i umieszczę diody w tych otworach. Chyba, że ktoś jeszcze coś podpowie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Nie chcę się wdawać w spekulacje na temat nie zrealizowanych zamysłów PIKO. Trzymam się faktu, że w ich ofercie nie ma oświetlenia końcówek.

Te LEDy nie wymagają piłowania, mają piękne powierzchnie czołowe: https://allegro.pl/oferta/5x-dioda-led-dyfuzyjna-2mm-2-2v-30ma-12707383492

Tutaj opisałem, jak zrobić z nich końcówki: KLIK. Akurat to było w wagonie nie-PIKO, ale tak samo robię teraz wszędzie.

Pamietam, że z łatwością zdejmowałem cały komplet drzwi czołowe + gumy osłaniające przejścia pomiędzy wagonami. Na pewno nie musiałem się z tym siłować i nie groziło złamanie żadnej części. Ale robiłem to dobre 3 lata temu, i nie sporządziłem fotorelacji. Kojarzę, że chyba trzeba było rozebrać ten zestaw - część szła na zewnątrz, część do środka. Wtedy nie miałem takich LEDów, jak powyżej, ani SMD na drutach - więc kombinowałem ze świecieniem przez fabryczne imitacje, co wymagało rozwiercania wyjętej części wagonu pod średnicę zastosowanej diody.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Wagony ACME ostatnimi czasy, mają w imitacjach osłon świateł końca pociągu, wywiercone otwory. Mieszczą się tam doskonale SMD 402. Ja maluję od wewnątrz srebrną farbą, by odciąć poświatę, jednocześnie wzmocnić efekt odbitym światłem.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Dziękuję za odpowiedź. Ja uważam, że PIKO jednak to przewidziało skoro oferuje dedykowaną płytę oświetlenia 56284 z pełną obsługą tych świateł. Nie mogę tylko pojąć jaki mieli pomysł na fizyczny montaż świateł.

Czy odklejenie tej ściany było kłopotliwe / ryzykowne?

Oryginalne "szkiełka" chciałbym zostawić. Uważam, że wyglądają lepiej niż spiłowana końcówka diody. Jeśli uda mi się odkleić ścianki to przewiercę w nich otwory na wysokości świateł i umieszczę diody w tych otworach. Chyba, że ktoś jeszcze coś podpowie.
Trzeba nabyć 56274 do Y-ów, wstawia się w otwory ramy, lutuje końcówki, zamyka pudło (płytka wpasowana) i jest gites. Wygląda na to, że są dwie pozycje świateł z myślą o innej konfiguracji. W sumie dość eleganckie rozwiązanie. Inne firmy powinny wziąć z PIKO przykład. Kto sam instalował wszelkie listwy (moje typowe to Digikjies) to doceni, łatwość i niezawodność.
Można ewentualnie skopiować element na własny użytek jeśli ktoś chce. Cena 17.99 € to sporo za jedną końcówkę, chociaż szumnie nazwali to „set”. Płytka oświetlenia całego wagonu kosztuje dokładnie tyle samo. No, ale covid, supply chain, wojna, climate change, inflacja i co tam kto jeszcze wymyśli.

2295328D-7B05-40F9-8D8F-7A15E63AD80F.jpeg

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
A to mnie zastrzeliliście - nie miałem racji. A w wykazie części do wagonu nie ma tego cuda, bo to nowość wydana później, niż moje wagony. No cóż, warto uaktualniać wiedzę :D

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.296 33 7
Do 120a przygotowałem płytki końcówek (akcesorium do nowych listew oświetlenia) - tam ten "pi*rdolnik", tzn. uchwyt jest gotowy we wnętrzu.
Tu można dodrukować zamiennik #56274.
Jeśli ktoś jest zainteresowany - można pisać na PW, jestem w stanie opracować taki element.

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
324 5 0
Nie wiem. Też się nad tym zastanawiam. To raczej tylko kiepska wizualizacja (nie)przygotowana na szybko. Model zapewne będzie wyglądał tak jak pierwowzór na poniższej fotografii (tak przypuszczam):

- źródło: flickr.com/photos/ernstgoed/27849493929
- autor: Ernst-Jan Goedbloed
- opis: "PKP 51 51 88-70 126-9 WRbdu, Praha Hl.N., scan from negative. January 2001"

Zobacz załącznik 942958
No i niestety jest wielce prawdopodobne, że model "tęczowy" wagonu barowego typu Y od PIKO numer katalogowy 97625 nie będzie odzwierciedlał oryginału, a szkoda.
Pierwsza wizualizacja była w miarę poprawna jeśli chodzi kolory oznaczeń na dolnym pasie, logotypy, ale miała babol w oznaczeniu typu wagonu - Abcdu:/
97625.jpeg
A obecnie prezentowany finalny produkt ma poprawne oznaczenie wagonu - WRbdu, ale za to kolor oznaczeń na dolnym pasie jest błędny(żółty) zamiast białych, napis "BAR" w złych miejscach, "naklejki" w drzwiach "BAR WARS" znacznie mniejsze niż na początkowej wizualizacji i orginale.
45597_97625.jpeg

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.268 225 2
A obecnie prezentowany finalny produkt ma poprawne oznaczenie wagonu - WRbdu, ale za to kolor oznaczeń na dolnym pasie jest błędny(żółty)
Żółte oznaczenia nie są błędne, z rewizją z 1996 ten wagon miał oznaczenia na pasie dolnym w żółtym kolorze. W późniejszym okresie ten wagon miał oznaczenia na dolnym masie w kolorze białym.

Reakcje
439 294 188
No i niestety jest wielce prawdopodobne, że model "tęczowy" wagonu barowego typu Y od PIKO numer katalogowy 97625 nie będzie odzwierciedlał oryginału, a szkoda.
Pierwsza wizualizacja była w miarę poprawna jeśli chodzi kolory oznaczeń na dolnym pasie, logotypy, ale miała babol w oznaczeniu typu wagonu - Abcdu:/
Zobacz załącznik 995625
A obecnie prezentowany finalny produkt ma poprawne oznaczenie wagonu - WRbdu, ale za to kolor oznaczeń na dolnym pasie jest błędny(żółty) zamiast białych, napis "BAR" w złych miejscach, "naklejki" w drzwiach "BAR WARS" znacznie mniejsze niż na początkowej wizualizacji i orginale.
Zobacz załącznik 995629
ot i nastepny ze szcztkowa wiedza
chyba jedyne czego mozna sie przyczepic to troche przesuniete napisy BAR
ze zdjec wynika ze napisy te powinny byc pod 3 rzedem okien

Załączniki