• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.118 55 1
@J1974H0 Rozumiem ;)

"Wir haben vom 24.07.2023 bis zum 13.08.2023 Betriebsurlaub.

Bitte beachten Sie, dass in dieser Zeit keine Auslieferungen erfolgen sowie in dieser Zeit eingehende Anfragen auch erst nach dem 14.08.2023 beantwortet werden können. Wir liefern ab dem 14.08.2023 wieder wie gewohnt Ihre Bestellungen an Sie aus."

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Umknęły uwadze Hrabiego wznowienia (mam nadzieję, że właśnie z nowymi numerami) modeli "Gags'ów" - 58376-?, 58472-? oraz cysterny typu 406R 58457-?, które mają się ukazać pod koniec lutego przyszłego roku.
Jak widać na stronie internetowej, zarówno zestaw 58376 jak i pojedynczy wagon 58472 mają być ponownie dostępne pod koniec lutego przyszłego roku
Czy coś wiadomo o terminie wydania 58472-? Czy dobrze rozumiem, że do tej pory PIKO wydało jeden Gags (KKyt) z ep. IVa z szarym dachem i to było 2 lata temu?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.162 131 19
Czy coś wiadomo o terminie wydania 58472-? Czy dobrze rozumiem, że do tej pory PIKO wydało jeden Gags (KKyt) z ep. IVa z szarym dachem i to było 2 lata temu?
Niestety model został jedynie doprodukowany, zatem obecnie dostępny w sklepach jest ten sam numer co dwa lata temu - nie został do tej pory wydany model w tej wersji z drugim numerem, na co ja i na pewno nie tylko, bardzo liczyłem :( .

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.611 64 3
Chodzi głównie o zmianę oznaczeń literowych wagonów osobowych na PKP, którą wprowadzono od roku 1985-go. Oznaczenia dużymi literami i mała litera c, pozostały niezmienione bo te są objęte regulacjami UIC natomiast małe litery i ewentualnie cyfry to wewnętrzna sprawa zarządu/właściciela wagonów. Przykładowo wagon sypialny do końca roku 1984-go miał oznaczenie WLABwxz, a od następnego roku miał zmienione na WLABd.
Od reguły ujednoliconych dużych liter na PKP było odstępstwo w kwestii oznaczenia wagonów restauracyjnych bo bodajże do zmiany 84/85 miały oznaczenie Jwxz lub jakoś tak. Potem przyjęto ujednolicone WRd. To tylko przykłady zmian i nie odnoszę się do konkretnych wagonów.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.611 64 3
Pewnie kiedyś to zrobią. Tylko kwestia kiedy.
Inna rzecz to jednak jakość projektu tych wagonów jest dla mnie mało zachwycająca. Tillig opracował model wagonu sypialnego w bardzo starożytny sposób tak jakby chciał dorównać w dół do jakości Sachsenmodelle z początku lat dziewięćdziesiątych. Między innymi właśnie z tego powodu zrezygnowałem z zakupu tego modelu na rzecz merytorycznie mniej zgodnego z wagonami PKP modelu firmy Roco który ma więcej niezgodności ale jest zwyczajnie ładniej wykonany. W modelu Tilliga najbardziej mi przeszkadzają zbyt okrągłe krawędzie ściany czołowej i raczej niezbyt ładne ramy okien. Te bardziej zaokrąglone krawędzie miały chyba tylko te najstarsze wagony typu Y z roku 1967-go.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Przecież model Tilliga to formy Sachsenmodelle z lat 90-tych. A po drugie rocowski WL też bazował na tej samej firmie co robiła dla Sachsenmodelle tylko ma inne wózki. Oba podwozia jakoś maja podobna symetrię jakby jeden był odbiciem drugiego z lekkimi zmianami. A technologia identyczna.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 16
Tabor 339