• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii TKt48

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.208 51 0
Podrzucam.jeszcze zdjecia zmian, jakich dokonywano na przestrzeni lat, dotyczących skrzyń węglowych.
Fantastyczne zdjęcia. Bardzo dziękuję, bo dzięki nim uświadomiłem sobie ile tu jest różnic między tymi egzemplarzami:
  • Inne poręcze,
  • Inne daszki na oknami,
  • Inne położenie zbiornika,
  • Inne lampy,
  • Inne pozycja wspawanych wzmocnień (powyżej albo poniżej półeczki),
  • Inne kształty lemieszy,
  • Inne wykończenie drabinki,
  • Podwyższenie skrzyni węglowej lub jego brak,
  • Dospawane coś do czołownicy (albo tego brak),
  • Inne wykończenie wpuszczonych w skrzynię stopni,
  • Inne prowadzenie elektryki,
  • No, i oczywiście inne numery inwentarzowe!
I to wszystko w jednym tylko kadrze. Jaki w tym drzemie potencjał do toczenia niekończących się dyskusji czy model odpowiada oryginałowi.

Pozdrawiam,

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
544 1 0
Fantastyczne zdjęcia. Bardzo dziękuję, bo dzięki nim uświadomiłem sobie ile tu jest różnic między tymi egzemplarzami:
  • Inne poręcze,
  • Inne daszki na oknami,
  • Inne położenie zbiornika,
  • Inne lampy,
  • Inne pozycja wspawanych wzmocnień (powyżej albo poniżej półeczki),
  • Inne kształty lemieszy,
  • Inne wykończenie drabinki,
  • Podwyższenie skrzyni węglowej lub jego brak,
  • Dospawane coś do czołownicy (albo tego brak),
  • Inne wykończenie wpuszczonych w skrzynię stopni,
  • Inne prowadzenie elektryki,
  • No, i oczywiście inne numery inwentarzowe!
I to wszystko w jednym tylko kadrze. Jaki w tym drzemie potencjał do toczenia niekończących się dyskusji czy model odpowiada oryginałowi.

Pozdrawiam,
Przyznam szczerze, że też nie miałem o tym pojęcia, dopóki nie zabrałem sie za budowę swojej tekatki. Porównując zdjecia z egzemplarza 67, do dokumentacji, było tyle różnic, że zrobiłem chyba z 1,5 tysiąca zdjęc... Dlatego teraz mogę sie wymądrzać XD
Kolory konkretnej lokomotywy i dyskusje na ich temat, są chyba najmniejszym problemem przy ewentualnej konwersji.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.911 27 9
...kilka [lokomotyw] posiada dokladnie taki sam typ kołpaka, ktory nie jest zamieszczony w dokumentacji technicznej TKt48 18, 39, 185, 191... czy to przypadek, czy zamierzona produkcja?
Aby ci mocniej zamieszać dodam, że widziałem jeszcze parę Ty2 z takim prodstokątnym "garnkiem" na kotle. Przypomnę też, że nawet chabówkowy Ty23-104 ma też obecnie taki "garnek" w miejscu jednego ze zbieralników. ;)

Ale jak napisałem wcześniej - nie podejrzewam tu żadnej "typizacji", ani tym bardziej zamierzonej produkcji "nowej wersji" kołpaka.
To raczej efekt bieżacych napraw parowozów pod koniec ich eksploatacji (czyli na początku lat 90), kiedy to ZNTK-i nie miały już części zamiennych. "Łatały" parowozy czym się dało i jak się dało, aby tylko maszyny te pojeździły jeszcze parę lat, do końca rewizji kotła, zanim ostatecznie trafią pod palnik.
A że kształt prostokątnego "garnka" jest nałatwiejszy do wycięcia i zespawania ze zwykłego arkusza blachy, to mogło się nawet zdarzyć, że kilka ZNTK-ów niezależnie od siebie w podobny sposób naprawiało lokomotywy. Ale nie wyciągałbym z tego zbyt daleko idących wniosków.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
544 1 0
Aby ci mocniej zamieszać dodam, że widziałem jeszcze parę Ty2 z takim prodstokątnym "garnkiem" na kotle. Przypomnę też, że nawet chabówkowy Ty23-104 ma też obecnie taki "garnek" w miejscu jednego ze zbieralników. ;)

Ale jak napisałem wcześniej - nie podejrzewam tu żadnej "typizacji", ani tym bardziej zamierzonej produkcji "nowej wersji" kołpaka.
To raczej efekt bieżacych napraw parowozów pod koniec ich eksploatacji (czyli na początku lat 90), kiedy to ZNTK-i nie miały już części zamiennych. "Łatały" parowozy czym się dało i jak się dało, aby tylko maszyny te pojeździły jeszcze parę lat, do końca rewizji kotła, zanim ostatecznie trafią pod palnik.
A że kształt prostokątnego "garnka" jest nałatwiejszy do wycięcia i zespawania ze zwykłego arkusza blachy, to mogło się nawet zdarzyć, że kilka ZNTK-ów niezależnie od siebie w podobny sposób naprawiało lokomotywy. Ale nie wyciągałbym z tego zbyt daleko idących wniosków.
Tak czy siak, każda lokomotywa to inna bajka, począwszy od malowania, poprzez zmiany konstrukcyjne czy inne, wynikające z prac naprawczych.
Przypisanie numeru seryjnego czy przydziału do MD, wcale nie bedzie równoznaczne z realnym odwzorowaniem jej wyglądu, chyba, że mówimy o modelach, które przedstawiają Tekatki, ktore opuściły fabrykę, no ale tam też powinny wjechać inne lampy, czy połowiczne drzwi do budki.
Cieszę się, że mogłem kolegom trochę rozjasnić zawiłości konstrukcyjne tej lokomotywy.

BaFe

Użytkownik
Reakcje
64 5 0
Co do wagonów możliwych do podpięcia do tego parowozu. Pomijam przydział, bo z tym może być trudno na tą chwilę.
Czy do TKt48 podpinano donnerbuchsy? Chabówka się lubuje w takich zestawieniach składów "Retro". Ale na ile one są one odzwierciedleniem pociągów z epoki?

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.911 27 9

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.911 27 9
Dwa zdjęcia dalej jest ta sama tekatka, sfotografowana tego samego dnia, ale z boczniakami.
To na pewno był jakiś pociąg specjalny, bo w 1981 boczniaki nie jeździły już w planowym ruchu.

Enco

Nowy użytkownik
Reakcje
10 0 0
Dobry wieczór :)
Może ktoś z szacownego grona podpowiedzieć w jaki
sposób zwiększyć głośność dekodera Piko w TKt48 ?
oczywiście nie chodzi o ustawienie F13 .
Posiadam tylko Roco multimaus.
Z góry dziękuję i Pozdrawiam;)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.873 112 11
To linia Kłodzko - Kudowa Zdrój o bardzo trudnym profilu. Myślę, że ten przykład jest zbyt słaby do tezy o częstej podwójnej trakcji na południu kraju.
Co ciekawe, gdzieś w 1984 roku kiedy pierwszy raz zawieziono mnie do Duszniki-Zdróju, nasz pociąg z Kłodzka ciągnęła Tekatka razem ze spalinowozem (SP45 jeśli dobrze pamiętam).

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.873 112 11