• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii TKt48

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.567 12 0
Takie reflektory winny być montowane seryjnie przez producenta
Byłoby fajnie, ale wolałbym prace/poziom Kamila niż Wamosa... Patyne przemilczę (cenę zwłaszcza). A tak na marginesie, zamiast sie cieszyć że mamy rasowy polski parowóz to dalej narzekacie... Ruszcie waćpanowie swoje zasiedziane tyłki do biurek i zróbcie tak, jak Wam się marzy. Ile razy ma padać hasło, że to forum modelarskie, a nie biadoląco-kolekcjonerskie?

Ciekawe czy ktoś pomyślał o pierwszych wersjach TKt bez wiatrownic i pierwotnymi prastarymi lampami?:niepewny:
Dodatkowo też jakoś cisza w temacie o innych skrzyniach wodnych, czyżby "fachowcy" zrobią sobie lepiej w domowych zaciszach bez proszenia się producenta zza Odry?

Ostatnio edytowane:

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.208 51 0
Ciekawe czy ktoś pomyślał o pierwszych wersjach TKt.
Na króciuteńkim filmie z samych Chin, który ktoś tu na forum prezentował widać, że dr Wilfer trzyma w rękach wariant TKt48 z wykrojami skrzyń wodnych pod wyrównywacze Tatary, więc może taka pierwotna wersja, również pozbawiona odchylaczy dymu wylęgnie się pod Słoneczną Górą.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.564 171 86
Jak tu ktoś napisał wersji teKatek cztery osiem bylo mnóstwo to modeli też bedzie mnóstwo (patrz SM/SU/SP42). Robota co najmniej na 10 - 15 lat.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.416 92 0
pytanie ile kosztuje taka zabawka full wypas z manufaktury.
Parę lat temu dałem piątaka za TKt48 z wszelkimi bajerami. Układ jezdny od BR 86, reszta zrobiona w pracowni modelarskiej. Czyli nie opłacało się - lepiej było poczekać na PIKO i zlecić poprawki koledze Piotrowi. PIKO lepiej jeździ i w razie czego łatwo o części. Zdecydowanie wolałbym ten ostatni, zero narzekania, bo lepszej opcji zwyczajnie nie ma.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.087 46 0
W przyszlym roku może będą nawet dwie w tym jedena z III ep. (bez wiatrownic). Nie pytajcie o przydziały i nr bo nie wiem co ostatecznie trafi do katalogu i na rynek.

Leon44

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Pytanie do osob, ktore zakupily TKt48 z dekoderem PIKO lub ZIMO lub ESU. Jakie sa roznice, zalety w/w dekoderow. Ktory polecacie i dlaczego na taki zdecydowaliscie sie? Dzieki za wszelkie oceny powyzszych dekoderow.

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.283 235 0
I tylko czekać aż się tu pojawi jakiś ZIMOcholik.
Nie pojawi się. o_O Wiem, że do parowozów najlepszy jest ESU a i parowozy bardzo rzadko jeździły w trakcji podwójnej, więc nie będzie problemu ze zgrywaniem 2 modeli. :) Ja sam zresztą parowozów nie mam, więc też tego problemu mieć nie będę. (y) Chyba że se kupię i postawię na bocznym torze jako nieczynny zabytek. :)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.560 228 3
Jako że zaraz przyjdzie mój model zauważyłem że kąt załamania wiatrownic odbiega mocno od oryginału. Pytanie czy w ogólnym odbiorze nie będzie to przesadnie zaburzać linii parowozu?
Załamanie światła na tym elemencie ma też jak dla mnie negatywny wpływ na kolor wiatrownic ... Nie wydaje się wam podobnie?

Pamniętam za dzieciaka jak taka przyjeżdżała do Błonia. Przypisana była do MD Sochaczew. W Błoniu była wodowana, ciągnęła Bipy na pewno do Sochaczewa może nawet Kutna. Niestety nie pamiętam jaki miała numer. Ale kolor to był taki zielony jak sałata, którą hodowaliśmy w ogórdku za domem
.
Fajnie jakby te TKt48 miały 2 dynamiczne generatory dymu tak żeby, po za wiadomo kominem, dym buchał z silników :love:.
Otwierane drzwi paleniska po naciśnięciu eFki na Fredzie razem z dźwiekiem i pojawiającą się poświatą ognia :love:.

W sumie jakiś przydział z okolic Warszawy też by się przydał. Wtedy wstrzymałbym się z zakupem bo jednak takie przeróbki to ciężka sprawa albo droga jak się korzysta z usług zewnętrznych. No ale co poradzić.
Może ktoś ma jakieś przecieki?

...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.399 675 30
Pamniętam za dzieciaka jak taka przyjeżdżała do Błonia. Przypisana była do MD Sochaczew. W Błoniu była wodowana, ciągnęła Bipy na pewno do Sochaczewa może nawet Kutna.
A ile kolega @Artur ma lat, żeby pamiętać parowozy na linii Warszawa - Kutno? ;) Przypomnę, że odcinek z Warszawy do Błonia został zelektryfikowany w 1952 roku, do Sochaczewa w 1961, a do Kutna w 1962 roku, więc parowozów na trasie z Błonia (a tym bardziej z Warszawy) do Sochaczewa czy Kutna kolega Artura pamiętać nie może, chyba że ma co najmniej 65 lat. Nie mówiąc o tym, że Bip w okolicach Warszawy raczej w ogóle nie było. Ja mam parę lat więcej, a jedyne TKt48 jakie pamiętam z Warszawy, to te ciągnące pociągi ryflaków z Warszawy Gdańskiej w kierunku Nasielska w latach 60. XX wieku. Ale oczywiście ani numerów, ani nawet kolorów sobie nie przypominam...

rprail

Ostrzeżony
Reakcje
1.769 101 1
Ja tam bym na Warszawę i okolice raczej za szybko nie liczył. PIKO musi najpierw nasycić swoje oczko w głowie, czyli Śląsk i zachodnią Polskę;)
Oczywiście taka np. jedynka byłaby mile widziana, ale wątpię, żeby to nastąpiło w przeciągu najbliższych pięciu lat.
IMG_20251106_001307.jpg