• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.670 146 19
A nikt nie poruszy tematu obecności owiewek na modelu?
Z tego co widzę na fotografii pierwowzoru, uchwyty do montażu owiewek są, czyli same owiewki zostały zdemontowane lub uszkodzone, ale powinny być. Ten element spokojnie można przyjąć jako kompromis modelarski.
Kąt i szerokość żóltego paska przemilczę...
Co z nim nie tak? Patrzę na model, patrzę na pierwowzór, porównuję i...

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 5 0
Żółty pasek i przerwa między żółtym paskiem a żółtym "zawiniętym" czołem też się nie zgadza.
Stwierdziłem, że to jest wiążące i nie musze pisać tego... No to bawmy sie dalej - dolna krawędź "wnęk stopniowych" powinna być ciemno zielona. Pobawiłem się tak jak Wy kolorkami, ale odwrotnie. Bazując na kontrastach coś tu nie gra. Tak wiem...cienie, temepratura itd. Lecz tak czy siak uwzględniając zmienne "cosik tu nie teges".

Załączniki

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 5 0
@DieselPower Mogę krytykować, bo nie mam "dwóch lewych" rąk i se zrobię lepiej. Jak komuś coś nie pasuje, to niech sobie porówna z modelami Wawrica... zobaczymy co będzie bardziej zbliżone do oryginału. Jesteśmy świadkami spadku jakości malowań i doboru barw przez przodowego producenta z "enerderefenu", ładne modele to już były - teraz zalewani będziemy bylejakością. Więcej nie piszę, bo wyłapię bana za trzaskanie zbędnych postów.:niepewny:

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 5 0
Ale w czym problem z tymi niezgodnościami. Przecież ciągle powtarzacie, że lubicie modele przy których macie coś do poprawy :niepewny:
Albo zarzucasz nam "grzebaczom" hipokryzję lub stwierdzasz, że zbieracze (kolekcjonerzy to za poważne słowo:LOL:) mają niziutkie wymagania i nie widzą wad/problemów w produkcie wartości około 1/4 minimalnej krajowej. Myślę, że to drugie bardziej pasuje;)

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
149 7 1
Ale w czym problem z tymi niezgodnościami. Przecież ciągle powtarzacie, że lubicie modele przy których macie coś do poprawy :niepewny:
Malatura z fabryki często jest przeszkodą do ruszenia więcej niż:
* oznaczenia
*wentylatory
*uszczelki okien
*kabina
*odbłyśniki i E1
*armatuta czołownicy w messingu
*przebicie na inny numer

Te pracę podejmuje w pełnym wymiarze dość mało osob, lub w okrojonym zakresie.

Powyższe jest dowodem na to, że jadnak zgodność malaury jest absolutnym minimum, ponieważ:
osoby podejmujące się zmian całej malaury
wraz z powyższymi wymienionymi to jest już naprawdę garstka.

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
4.236 487 18
Ten element spokojnie można przyjąć jako kompromis modelarski.
Remek, you made my day. Dziękuję – super idea na standardową odpowiedź, której tylko i wyłącznie będę udzielał na każde biadolenie na temat moich modeli :ROFL:

Ciekawe, że tu mówi się tylko o malaturze, a jednak czoło modelu (szczególnie pod dachem) jest kompletnie do… nie, użyję ulubionego wyrazu szanowanego kolegi @Rozjazd : „nie zgadza się z oryginałem”. Malowanie jest tu najmniejszym problemem. Ale nie mój model, nie mój cyrk, nie moje małpy.