• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Może tak, a może nie. Może herby były po przeciwległych końcach lokomotywy i to by było dobrze.
Może na tym zdjęciu akurat jest zasłonięty i nie widać.
su46-018.jpg

Ale jeśli faktycznie był tylko jeden herb z jednej strony, to skucha. Nie wiem jak było.
Brzydkie to malowanie wg mnie (nie tylko model ale i oryginał). Ja przyznaję się, że nie lubię żółtych czół, ale tu jeszcze te żółte trójkąty na ścianach bocznych... :oops:
No!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Wygląda na to, że na modelu herb Nysy po przeciwnej stronie pudła im wyszedł, niż w oryginale.
Ciekawe, na jakiej podstawie takie stwierdzenie?
Mi to wygląda, po prostu na obróconą lokomotywę.
Na zdjęciu oryginału widać jeden bok lokomotywy, na zdjęciu modelu - drugi bok. Ale co z tego wynika w sprawie herbu, nie rozumiem.
Ale jeśli faktycznie był tylko jeden herb z jednej strony, to skucha.
A skąd takie przypuszczenie, że był tylko jeden herb?
I to jest podstawowa sprawa: niczego nie wiemy na pewno, ale już zakładamy, że model jest zły. Czy Wam naprawdę tak się nudzi? Pół strony wpisów o niczym - moim zdaniem do wywalenia.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Może tak, a może nie. Może herby były po przeciwległych końcach lokomotywy i to by było dobrze.
To było pierwsze. Później, to rozważanie innych możliwości. Nie napisałem, że zły, tylko, że może być.
A wpis "nie wiem jak było" celowo umieściłem wywołująco do tych, którzy mogą to wiedzieć i podzielić się tą informacją.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Nie napisałem, że zły, tylko, że może być.
No ale po co takie spekulacje, jak niczego nie jesteśmy pewni? Poczekajmy, aż będziemy mieli wszystkie informacje, potrzebne do oceny wierności modelu i dopiero wtedy chwalmy model za prawidłowe odwzorowanie, albo krytykujmy na błędy. Czy naprawdę nie można z takimi komentarzami wstrzymać się trochę, aż będziemy wszystko wiedzieli?

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.612 51 2
Może na tym zdjęciu akurat jest zasłonięty i nie widać.
Zobacz załącznik 1087852

Ale jeśli faktycznie był tylko jeden herb z jednej strony, to skucha. Nie wiem jak było.

No!
Czy lokomotywa ze zdjęcia p. Fratczaka to na pewno SU46-18? Albo czy przedstawia malowanie noszone przez tą lokomotywę które odzwierciedla model Piko?
Żółty trójkąt na boku lokomotywy jest dużo mniejszy na tym zdjęciu niż na zdjęciu p. Boduszka.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.719 15 0
Czy lokomotywa ze zdjęcia p. Fratczaka to na pewno SU46-18?
Wychodzi na to, że tak, tylko pewnie z innego okresu.
Więcej info tutaj:
http://www.ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=79962
http://www.ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=80013
http://www.ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=70700

A patrząc po zdjęciach żółtych czół tego egzemplarza, to jestem ciekawy kiedy miała takie jak na modelu.
http://www.ilostan.forumkolejowe.pl...=7&seria=146&lok=5315&numer=18&title=SU46-018

SU45-122

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 1
Ja bym obstawiał,że model odzwierciedla podobny okres, co jest na zdjęciu SU46-052 . Również tu mamy herb miasta i to po tej stronie co na zdjęciu na stronie Piko. Niestety nie natrafiłem, na zdjęcie z drugiej strony tej lokomotywy. Wtedy można by wysnuć taką tezę,że autor tego upiększenia, był ten sam i jest jakiś w tym schemat.
Autor zdjęcia Roman Iwański
https://wrphoto.eu/details.php?image_id=25855

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.986 121 1
Zwróciłbym jeszcze uwagę na czasokres, w jakim odwzorowany jest model.

Na zdjęciu z 5 lutego 1990 r. lokomotywa jest już pomalowana w charakterystyczne "żółte czoła", ale ramki reflektorów są białe a poręcze i gniazda sterowania ukrotnionego są jasne.

(zdj.1) MD Nysa. Dzień 5 lutego 1990 r. Lokomotywa SU46-018.jpg

Na fotografii z 23 lutego 1991 r. lokomotywa ma już ww. elementy zgodne z malowaniem na modelu (ciemne).

(zdj.2) MD Nysa. Dzień 23 lutego 1991 r. Lokomotywa SM42-986 (z lewej) i SU-46-018 (z prawej).jpg

Natomiast na zdjęciu z 27 września 1991 r. lokomotywa oprócz wskazanych zmian ma ciemniejszą kratkę wentylacyjną.

7447.jpg

Wniosek: lokomotywa w takim malowaniu, jak przedstawiło PIKO, mogła co najwyżej jeździć od lutego 1990 r. do września 1991 r.

Źródło: fhn.cba.pl, rail.phototrans.eu

Ostatnio edytowane:

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.118 55 1
Mnie ta lokomotywa niczym nie urzeka. Z racji tego, że 80% procent modeli lokomotyw PIKO to południowa i zachodnia Polska, zdecydowanie wolę olsztyńską SU46-012.

Reakcje
53 5 0
Ale dzięki temu iż są osoby na forum z wiedzą większą niż wujek google zyskujemy informacje które wzbogacają całe założenie forum czyli wymiana informacji. PAX !
W czasach powszechnej dezinformacji, liczą się tylko potwierdzone informacje np. zdjęciem(-ami) lub filmem(-ami). Nie można polegać tylko i wyłącznie na czyichś słowach.