• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Witam. Czy ktoś obeznany mógłby się podzielić informacją jak wyciągnąć dekoder z oryginalnie zamontowanym dźwiękiem z jednej lokomotywy i przełożyć do drugiej. Czy trzeba będzie coś odlutować/odlutować, czy cała operacja jest bezinwazyjna?

Dziękuję i pozdrawiam

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
283 1 1
Witam. Czy ktoś obeznany mógłby się podzielić informacją jak wyciągnąć dekoder z oryginalnie zamontowanym dźwiękiem z jednej lokomotywy i przełożyć do drugiej. Czy trzeba będzie coś odlutować/odlutować, czy cała operacja jest bezinwazyjna?

Dziękuję i pozdrawiam
Jaka lokomotywa?
Raczej wystarczy tylko wyjąć ze złącza dekoder i włożyć do innej o ile mają takie same złącza.
Jeśli to jakaś lokomotywa grzebania to może być bez złącza - ale to raczej starsze lokomoty.

puszo

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 3 3

Dziękuję i pozdrawiam
Parę dni temu zmieniałem dekoder oryginalny Piko z jednej SM31 do drugiej. Sam dekoder wyjmujesz bez problemu. Natomiast trzeba przelutować głośnik

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Jaka lokomotywa?
Raczej wystarczy tylko wyjąć ze złącza dekoder i włożyć do innej o ile mają takie same złącza.
Jeśli to jakaś lokomotywa grzebania to może być bez złącza - ale to raczej starsze lokomoty.
SU46 na SU46 od PIKO :)

Parę dni temu zmieniałem dekoder oryginalny Piko z jednej SM31 do drugiej. Sam dekoder wyjmujesz bez problemu. Natomiast trzeba przelutować głośnik
Nie będę miał pod ręką lutownicy więc może obcążkami jakoś odetnę. A tam są gdzie UPSy czy raczej PIKO ich nie instaluje fabrycznie?

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.739 60 9
Nie będę miał pod ręką lutownicy więc może obcążkami jakoś odetnę. A tam są gdzie UPSy czy raczej PIKO ich nie instaluje fabrycznie?
Jak nie będziesz miał lutownicy to nie przylutujesz głośnika.
W SU46 UPS czyli kondensator + zworka do wlutowania. W tej lokomotywie nie ma fabrycznego UPS.
Dekoder tylko przekładasz z jednej do drugiej lokomotywy.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Jak nie będziesz miał lutownicy to nie przylutujesz głośnika.
W SU46 UPS czyli kondensator + zworka do wlutowania. W tej lokomotywie nie ma fabrycznego UPS.
Dekoder tylko przekładasz z jednej do drugiej lokomotywy.
Ok, rozumiem. Trochę skomplikowana jest moja sytuacja, ale chyba ogarnę. Lutownice mam w domu, ale w lokomotywy będę zaglądał poza domem. Najważniejsze żebym wyciągnął dekoder z głośnikiem bezinwazyjnie

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.599 64 3
Jeżeli lokomotywa do której masz zamiar przełożyć dekoder z głośnikiem ma wrócić z Tobą do domu to nie ma problemu. Najwyżej przylutujesz i sprawdzisz działanie w domu a nie na miejscu operacji. Weź ze sobą nożyk modelarski i odetnij przewody głośnika na płytce przy samej kropli cyny. Możesz też zabrać ze sobą lutownicę z cyną I pastą do lutowania lub innym preparatem do lutowania jaki preferujesz.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Jeżeli lokomotywa do której masz zamiar przełożyć dekoder z głośnikiem ma wrócić z Tobą do domu to nie ma problemu. Najwyżej przylutujesz i sprawdzisz działanie w domu a nie na miejscu operacji. Weź ze sobą nożyk modelarski i odetnij przewody głośnika na płytce przy samej kropli cyny. Możesz też zabrać ze sobą lutownicę z cyną I pastą do lutowania lub innym preparatem do lutowania jaki preferujesz.
Zakładam że ta którą zostawię, jedyne co muszę zrobić, to włożyć zaślepkę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.314 504 30
Zakładam że ta którą zostawię, jedyne co muszę zrobić, to włożyć zaślepkę.
No ale, jak rozumiem, z tej, co zostanie, trzeba wyjąć dekoder wraz z głośnikiem? Jeżeli tak, to rada kolegi @Jacek765 jest jak najbardziej na miejscu. Dekoder trzeba wyjąć z gniazda, na jego miejsce włożyć zaślepkę, ale oprócz tego trzeba wymontować głośnik - chyba, że kolega @mikl chce głośnik zostawić w tamtym modelu, a do tego drugiego (do którego ma trafić dekoder) chce zamontować nowy głośnik.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.314 504 30
Ja mam mikro-lutownicę na 3 paluszki AA. Idealna do lutowania drobiazgów, jak cieniutkie przewody w modelach, czy LED-y, rezystory i diody prostownicze (ale nie smd, takich w ogóle nie umiem lutować :().

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.314 504 30
Moja rozgrzewa się szybko, ale dopóki baterie są pełne. Przy częściowo rozładowanych (nie potrafię określić, przy jakim stopniu rozładowania) bateriach faktycznie rozgrzewanie jest długie i nie osiąga pełnej mocy. Ale na moje potrzeby wystarcza. ;) Ma tę zaletę, że jest mała i nie ciągnie się za nią przewód, co przy takich drobnych pracach jest bardzo wygodne.