• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 398 7
Czołownica to element ostoi od czoła i tyłu pojazdu, na której są zamontowane urządzenia pociągowo-zderzne. Wg polskiej dokumentacji konstrukcyjnej taboru kolejowego z grupy 02 i jest podzespołem części skrajnej ostoi. Pługi wiszą poniżej czołownicy pod zderzakami.
Miałem na myśli pług w sensie pojazdu...natomiast o zawieszonym pod czołownicą ostojnicy powiedziałbym raczej o zgarniaczu.
Natomiast nie zwrócono uwagi na brązowe zderzaki/bufory lokomotywy...Znowu Piko coś przewaliło? Jak w pierwszych wypustach SU45...

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
839 90 3
A co to jest "czołownica"? - bo z mojej wiedzy to element pługa...
A na tym zdjęciu też jest "przekłamanie"?
Zobacz załącznik 749501
Czołownicę opisał już Kolega powyżej. Na tym zdjęciu lokomotywa 032 jest w poprzednim malowaniu (pierwszym Cargo) zaś model odzwierciedla kolejną naprawę już z brązowymi zderzakami i bez tła pod numerem czyli 1R1 28.01.2008.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 398 7
Czołownicę opisał już Kolega powyżej. Na tym zdjęciu lokomotywa 032 jest w poprzednim malowaniu (pierwszym Cargo) zaś model odzwierciedla kolejną naprawę już z brązowymi zderzakami i bez tła pod numerem czyli 1R1 28.01.2008.
Oto zdjęcie SU46 z Czerwieńska 21 marca 2009 rok - wyciągnięte z niemieckiego portalu.
Tytuł zdjęcia cytuję "Die Czerwiensker SU46-032 neben der Schrott SU46-006 in Wegliniec.21.03.09"
die-czerwiensker-su46-032-neben-schrott-2009.jpg

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Brązowe zderzaki bardzo dobrze widać na tych zdjęciach:

http://www.heikos-bahnseite.de/Seiten/Seite_AL_Bahnen/PKPSU46-032.htm
https://www.bahnbilder.de/bild/pole...n-aus-anderer-perspektivesu-46-032048-in.html
https://www.bahnbilder.de/bild/polen~dieselloks~su46-5-630/234886/pkp-su-46-032-wartet-auf-ec.html

Tylko ten czerwony jakiś nie teges, na zdjęciach wyraźnie widać pomarańczowy kolor. Oczywiście zdjęcie modelu Piko może mieć "podbite" kolory dla "lepszego efektu", w wyniku czego kolor pomarańczowy może wyglądać prawie jak czerwony. Jak jest naprawdę, przekonamy się wkrótce.

SP47-001

Aktywny użytkownik
Reakcje
245 12 4
Tylko ten czerwony jakiś nie teges, na zdjęciach wyraźnie widać pomarańczowy kolor. Oczywiście zdjęcie modelu Piko może mieć "podbite" kolory dla "lepszego efektu", w wyniku czego kolor pomarańczowy może wyglądać prawie jak czerwony. Jak jest naprawdę, przekonamy się wkrótce.
Przy zmniejszeniu kontrastu i jasności widać, że jest to zdecydowanie pomarańczowy. ;)
s.png

Dodam też od siebie małą uwagę - niebieskie elementy malowania i napisy wykonane tampondrukiem są po prostu słabej jakości - widać na nich "ziarno" przez co te elementy są mniej "żywe" i jaśniejsze niż powinny. To samo widać m.in. na np. zielonym pasku nad oknami wagonu 111A w malowaniu Intercity od PIKO. Wydaje mi się, że starsze wypusty nie miały tego typu mankamentów na wzorach nakładanych tą metodą...
s1.png

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 398 7
Dokonując symbolicznego resume - model ciekawy i z pewnością ucieszy dolnośląskich kolekcjonerów. Można z nim zestawić najwolniejszy pociąg EC relacji Kraków/Wrocław - Hamburg Altona wraz z wagonami DB IC 4 x B + WR + A Roco lub Piko...

Reakcje
17 1 1
Dodam też od siebie małą uwagę - niebieskie elementy malowania i napisy wykonane tampondrukiem są po prostu słabej jakości - widać na nich "ziarno" przez co te elementy są mniej "żywe" i jaśniejsze niż powinny. To samo widać m.in. na np. zielonym pasku nad oknami wagonu 111A w malowaniu Intercity od PIKO. Wydaje mi się, że starsze wypusty nie miały tego typu mankamentów na wzorach nakładanych tą metodą...
To nie wygląda na tampodruk - to prawdopodobnie jest druk UV.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.102 115 11
Dokonując symbolicznego resume - model ciekawy i z pewnością ucieszy dolnośląskich kolekcjonerów. Można z nim zestawić najwolniejszy pociąg EC relacji Kraków/Wrocław - Hamburg Altona wraz z wagonami DB IC 4 x B + WR + A Roco lub Piko...
Mnie osobiście nie ucieszy gdzyz miał to byc przydzial z Czerwienska. I bardziej niz kolor zderzaków nie pasuje mi przydziałem i rewizja. Taka subiektywna opinia

Ps. Z tego co kojarze to wagony barowe bylby odlaczane przy zmianie trakcji więc co najwyzej elektrowóz PIKO badz EFC w przypadku składów z barem...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 398 7
Mnie osobiście nie ucieszy gdzyz miał to byc przydzial z Czerwienska. I bardziej niz kolor zderzaków nie pasuje mi przydziałem i rewizja. Taka subiektywna opinia

Ps. Z tego co kojarze to wagony barowe bylby odlaczane przy zmianie trakcji więc co najwyzej elektrowóz PIKO badz EFC w przypadku składów z barem...
Pozwolę się nie zgodzić - w założeniach pociągów EC - "knajpa" była na całej trasie przebiegu. Poza tym gdzie na trasie mogła być wyłączona ze składu i dlaczego?...

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
763 35 5
Pozwolę się nie zgodzić - w założeniach pociągów EC - "knajpa" była na całej trasie przebiegu. Poza tym gdzie na trasie mogła być wyłączona ze składu i dlaczego?...
Gdy Wawel jeździł przez Żagań i Żary knajpa była odłączana w Legnicy, gdyż tam była zmiana trakcji na SU46. Gdy zmieniono trasę tego pociągu i kursował on przez Legnicę, Węgliniec, Zgorzelec, Goerlitz wówczas zmiana trakcji następowała w Węglińcu i tam był odłączany wagon 113A.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 398 7
Odnoszę wrażenie, że nie masz wiedzy z gruntu. To nie jedyny pociąg kwalifikowany, który miał wyłączany po drodze wagon barowy.
Co masz na myśli pisząc "pociąg kwalifikowany" i "wagon barowy"? Może wyłączanie wagonów barowych na PKP to norma, ale dla pociągów EC jest inaczej - wagon restauracyjny - ten jest - chyba że dla pociągów jadących za wschodnią granicę jest wyłączany na stacji W-wa Wschodnia...

Reakcje
85 2 0
Dlaczego tylko dolnośląskich kolekcjonerów , a kolekcjonerzy z Ziemi Lubuskiej to pikuś ?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.102 115 11
http://forum.modelarstwo.info/threads/realistyczne-zestawianie-modelowych-pociągów-pasażerskich-z-epoki-iv-i-v.44834/page-12#post-836304

a tu dla tych co daty rewizji maja znaczenie i chcieliby podpiąć 032 od PIKO do wagonów z zestawu EC Wawel od firmy ACME

http://forum.modelarstwo.info/threads/realistyczne-zestawianie-modelowych-pociągów-pasażerskich-z-epoki-iv-i-v.44834/page-12#post-838175