• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.204 98 2
Rozumiem, dziękuję za informację. Dziwna jest dla mnie ta polityka PIKO. Niby wznowienie (podobnie jak w przypadku wagonów z IV i V epoki), a w praktyce zupełnie inny model/numer.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
433 22 4
Dla mnie SU46 to jedna z moich ulubionych lokomotyw. Czekałem 3 lata aż jeden z naszych Modelarzy mi ją zbuduje. Niestety nie doczekałem się. Międzyczasie doczekałem się wersji PIKO.
Pamiętam kursy Suczki z Kędzierzyna do Nysy, lecz nie pamiętam jakie wagony ciągnęła , być może piętruski, oczywiście nie te z dachem prostym.
Drugą moją ulubioną lokomotywą jest SM31, może się doczekam.
Teraz tylko chciałbym zwaloryzować i zmienić nr mojej Suczki, na ten który kiedyś widziano w moim mieście.
Tak jak już poprzednio pisałem mam dekoder montowany przez Elvisa i wartości przyspieszenia i hamowania są dobrane perfekcyjnie co dodaje modelowi majestyczności :) .

Reakcje
58 5 0
Rozumiem, dziękuję za informację. Dziwna jest dla mnie ta polityka PIKO. Niby wznowienie (podobnie jak w przypadku wagonów z IV i V epoki), a w praktyce zupełnie inny model/numer.
Wygląda na to, że PIKO tak właśnie zarządza numerami.
Przykład z mojej kolekcji - dwa talboty:
#54246 - zarząd DR - epoka III - numer i oznaczenie: 47-27-88 OOtru,
#54246-5 - zarząd DR - epoka III - numer i oznaczenie: 47-28-68 OOtru:
https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=45&vw_name=detail.
Za to ten sam talbot ale w epoce IV:
#54249 - zarząd DR - epoka IV - numer i oznaczenie: 6770 642-8 Fadrr:
https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=46&vw_name=detail.
Czyli numer katalogowy (dla każdej epoki inny) - numer kolejnej serii.
W przypadku SU46 może oznaczać to, że model będzie w epoce IV:
https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=27802&vw_name=detail
ale z innym numerem i przydziałem analogicznie jak przedstawione talboty powyżej.
Ciekawe czy SU46 w innych epokach będzie miało inny numer katalogowy?

Sprostowanie:

Akurat SU46-050 istniała wyłącznie w epoce IV:
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=lok&typ=7&seria=146&lok=5368&numer=50&title=SU46-050
Zatem raczej schemat malowania pozostanie ten sam (lub nieznacznie inny) co 039 i może z czarnymi szprychami.

Ostatnio edytowane:

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.395 64 5
O tyle ciekawe malowanie ,że przy zmianie przydziału na Słupsk lokomotywa wyglądała tak samo (przeszła po 2 latach) ,czyli północ zadowolona.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.925 475 99
Piękny. ale od SU46-039 różni się tylko oznaczeniami.
Dokładnie. Malowanie identyczne. Jedyna różnica to numerek na budzie 050 zamiast 039 i przydział na białym prostokącie.

Smutna była też historia oryginału, który funkcjonował zaledwie (strzelam) 9 lat..... Pożar w 1986 roku (przypomnijmy - lokomotywa wyprodukowana w 1977 r.), skreślenie ze stanu w 1990, a fizyczna likwidacja zaledwie w 1991. Napisałem "strzelam", bo nie znalazłem info jaka była jej historia po wspomnianym spaleniu, ale wydaje mi się, że stała i czekała na remont..... ale się nie doczekała (poza likwidacją).

PS. Ciekawe czy poprawili błędne oznaczemnie długości lokomotywy, które występowało na 039. O błędzie tym wspominał jeden z kolegów.

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.616 5 1
Przy okazji zapytam czy ktoś się orientuje na jakie trasy mogły zapuszczać się te maszyny oprócz planowej obsługi wg rozkładu jazdy?

Ostatnio edytowane:

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Przy okazji zapytam czy ktoś się orientuje na jakie trasy mogły zapuszczać się te maszyny oprócz planowej obsługi wg rozkładu jazdy?
Przede wszystkim obsługiwały trasę nadbałtycką ze Szczecina do Gdyni z odnogami do Ustki i Kołobrzegu (przez Białogard), ale także od Świnoujścia w kierunku Zielonej Góry (nadodrzanką) oraz w okresie niewymagającym grzania składu pociągi regionalne do Pasewalku. Niemcy (DR) stwierdzili, że włączona prądnica grzewcza zakłóca ich systemy SRK i zabronili używania ogrzewania elekrycznego na swojej sieci, więc ta relacja zasadniczo obsługiwana była przez szczecińskie SP45.
Linia Poznań - Szczecin od lata 1978 była już zelektryfikowane, więc tam SUki od 1978 raczej się nie zapuszczały.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.001 176 19

Bernard Sobczyk

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
523 14 1
Dokładnie. Malowanie identyczne. Jedyna różnica to numerek na budzie 050 zamiast 039 i przydział na białym prostokącie.

Smutna była też historia oryginału, który funkcjonował zaledwie (strzelam) 9 lat..... Pożar w 1986 roku (przypomnijmy - lokomotywa wyprodukowana w 1977 r.), skreślenie ze stanu w 1990, a fizyczna likwidacja zaledwie w 1991. Napisałem "strzelam", bo nie znalazłem info jaka była jej historia po wspomnianym spaleniu, ale wydaje mi się, że stała i czekała na remont..... ale się nie doczekała (poza likwidacją).

PS. Ciekawe czy poprawili błędne oznaczemnie długości lokomotywy, które występowało na 039. O błędzie tym wspominał jeden z kolegów.
Sądzę że jeździła 050 krócej, a spaliła się Zaraz po pierwszej naprawie rewizyjnej.

OP
OP
D

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107

Kolega @Remaj12 w temacie Nowości PKP 2019 - wybrane informacje napisał, że model SU46-050 ma dalej ten błąd. To chyba ponury żart... :ostrozny: . Ciekawe czy w ogóle w PIKO widzieli zdjęcie lub dokumentacje dot. tej lokomotywy czy tylko przewalili numer na inny.