• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

Sachsen

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
217 4 1
Na stronie producenta nadal niedostępne, czy to znaczy, że bedą wysłane te modele do tych sklepów, co zamówiły wcześniej, a nie otrzymały zamawianej liczy modeli?
Modele SU46 sa wyprzedane u producenta.
PIKO sprzedało nam wyłącznie egzemplarze, które nie zostały przez inne sklepy odebrane czy zapłacone na czas.

Bernard Sobczyk

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
523 14 1
To prawdopodobny scenariusz, ale tym niech już się piko martwi :gwizd:
PS. Czy ktoś bawił się w instalację sprzęgów a'la Weinert w SU46, tudzież montażu fototrawionych tablic z oznaczeniami?

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
433 22 4
Dziś także w końcu odebrałem swoją "Suczkę" w Gliwicach od Elvisa. Nawiązując do dość obszernej wypowiedzi Andrzeja Harasska mogę dołączyć swoją jak najbardziej pozytywną opinię dotyczącą udźwiękowienia "Suczki". Co prawda nie szczeka ale wydaje bardzo ładne dźwięki. U siebie także zwiększyłem głośność do 179 (ale nie decybeli ;-) ) w CV63, czyli podgłośnienie wszystkich dźwięków. Wartości prędkości, przyspieszenia i hamowania nie zmieniam. Elvis dobrał wg mnie i jak dla mnie perfekcyjnie te wartości. Dzięki temu lokomotywa robi wrażenie bardziej że tak to ujmę "majestatycznej". Nie ma w funkcjach takich bzdetów jak otwieranie okien czy radiotelefon itp, jak to ma miejsce w dźwiękowej wersji PIKO. Oczywiście kabiny maszynisty zapalane osobno zgodnie z kierunkiem jazdy.
Z czystym sumieniem mogę polecić zlecenie udźwiękowienia loka przez @Elvis 'a.
Od lat marzyłem o tej lokomotywie i w końcu mam ;-) . Brakuje mi jeszcze SU31 do tego kompletu marzeń, ale przyszło nam żyć w pięknych czasach dla polskich kolejkowych zbieraczy i hobbystów, więc może ... .

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
4.003 35 2
A te paluchy w dół to z jakiego powodu ?
Ja nie dawałem takich ocen, ale posypały się najpewniej z jednego powodu. Co mnie obchodzi, że ktoś sobie kupił SU i musi się pochwalić jej zdjęciem? Też nabyłem ten model, ale nie informuję o tym użytkowników forum. Nie są to też zdjęcia nowego wypustu, więc co ta informacja wnosi do tematu? Odpowiadam... nic! :eek: Może gdyby prezentowała go urocza niewiasta, to może byłoby interesujące... :cool:

Hydrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
166 0 0
Ale mnie szczujecie, zaciskam zęby, ale...
Zakładam, że następna Cargo '20, czyli grudzień, potem żółte czoło, potem....
No właśnie.
I tu mam stress.
Czyżby Kolega liczył na coś z połowy lat 80.?

BTW: taka SU46 wyprodukowana w roku 1977., w połowie lat 80. była już po jednej lub dwóch rewizjach, prawda? (Do "Frankfurta" [Warszawa Wsch. <-> Frankfurt am Main] taką potrzebuję.)

Ostatnio edytowane:

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.428 104 9
Witam.
Czy wiadomo, kiedy można się spodziewać następnych wypustów SU46 i schematów malowań ze strony Piko?
Nowych schematów malowań można się spodziewać w przyszłym roku: 2020 roku
Wiadomo, że SU46 w malowaniu PKP Cargo ma wyjść już w I Kwartale przyszłego roku - dokładnie nie wiem...
Była jakaś dyskusja na forum bądż na grupie kolejowej na Facebooku !!!
Ja osobiście czekam na żółte czoło :cool:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.919 475 99
Czyżby Kolega liczył na coś z połowy lat 80.?

BTW: taka SU46 wyprodukowana w roku 1977., w połowie lat 80. była już po jednej lub dwóch rewizjach, prawda? (Do "Frankfurta" [Warszawa Wsch. <-> Frankfurt am Main] taką potrzebuję.)
W połowie lat 80-tych zapewne nie miała jeszcze żółtego czoła, więc jeśli chodzi o malowanie zapewne wyglądała by podobnie jak pierwszy model wypuszczony przez PIKO (chyba że mówimy o jakimś numerze bocznym, który był ozdobiony przez drużynę trakcyjną w tym czasie, a takowe bywały). PIKO jednak raczej nie wypuszcza modeli z takimi ozdobnikami.... Nie jestem więc pewien czy PIKO wyprodukuje drugi egzemplarz w wyglądzie z połowy lat 80-tych, który niewiele by się zapewne różnił wyglądem od tej 039 z epoki IVb. Jeśli już to na pewno wydadzą "żółte czoło" - ale tutaj już musi być wygląd najwcześniej z roku 1988 w górę.

A co do napraw..... masz rację, ale nie włączając to numeru bocznego 053 i 054, ponieważ te dwa zostały wyprodukowane w połowie lat 80-tych (1985) więc były -można powiedzieć- fabryczne w połowie lat 80-tych. W tych dwóch egzemplarzach z zewnątrz rzucają się jednak w oczy inne żaluzje (o układzie pionowym). Dodatkowo (co może być mniej widoczne) zabudowano w nich mniejsze boczne okna kabin maszynisty i mają lekkie zmiany w wózkach. Więc na pewno tych numerów bocznych PIKO nie wypuści, bo ma nieco inną formę (do numeru 052)... Jeśli ma coś jeszcze wyjść z epoki IV to IVc i żółte czoło jak było z "łódzką" ET22.... Tak to widzę.

Ostatnio edytowane: