• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
294 39 11
Moje obie SM42 mają wymienione fabryczne ślimaki w napędzie u Pana Molendy dzięki czemu obie jeżdżą wolnie
Tylko ślimaki? Jesteś pewien?
Bez zmiany całej przekładni to raczej niemożliwe - chyba, że również zostały dokonane zmiany na drodze elektrycznej. Dasz radę to ustalić?
Szkoda, że Pan Molenda nie świadczy takiej usługi - nie widzę takiej pozycji w cennikach. A tego nam brakuje. I nie tylko tego - wciąż nie można "z prawdziwego zdarzenia" oznaczyć polskich lokomotyw trakcji elektrycznej i trakcji spalinowej....

Friedrich

Użytkownik
Reakcje
16 2 0
Mam SM42 (zestaw startowy) z zamontowanym przez Pana Karola z DCC24 dekoderem ESU Loksound v5 i jeździ (na polrocznej stałej podłogowce) bezproblemowo, a do tego fantastycznie brzmi. Oczywiście ekspertem nie jestem : dla porównania mam tylko trzy inne lokomotywy z Piko SP45 na czele.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.220 52 6
Znajdujące się w moich zasobach modele SM/SP42 jeżdżą elegancko i bezproblemowo, choć z najstarszymi modelami SP42-064 i SP42-071 Było trochę grzebania, ale wyłącznie w ustawieniach dekoderów lub ich ewentualnej wymianie, np z ESU na Lenza. Zauważyłem, że nowsze modele esemek np SP42- 049, SM42-894 czy 1089, jeżdżą już o niebo lepiej i generalnie nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. W przypadku SP42-037 zmieniłem dekoder z ESU na Lenza. Modele CTLu i PRów (593) zawsze jeździły idealnie, również na Lenzu. Jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie podzielę się swoimi ustawieniami CV dla Lenza i ESu sound, które moim zdaniem są optymalne. O szarpaniu mowy nie ma

Ostatnio edytowane:

Friedrich

Użytkownik
Reakcje
16 2 0
Nie szarpie delikatnie na starcie i przy zatrzymywaniu?
Sprawdziłem przed chwilą - Piko Smartcontrol light, max liczba kroków 28 - na 1 rusza powoli i płynnie, zwiększenie prędkości do 10 nie powoduje szarpania. Hamowanie zarówno od 10 do 0 jak i 1 do 0 również jest płynne. Patrzyłem na zestaw z poziomu dywanu, oko w odległości 30cm :) Wg mnie jest w pełni OK ale jak już wspomniałem lokomotywa (dekoder) została przed zakupem skonfigurowana przez eksperta.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.021 63 25
Ciekawe. Chętnie więc poznam ustawienia dekodera ESU. U mnie start to jak by ktoś trabanta na zapych brał.. Szarpie, że szkoda słów. Choć i tak jak też pisałem wyżej planuje wymianę silnika, przekładni oraz elektroniki aby pozbyć się stałych końcówek (choć nie tylko :giggle:).

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
495 2 4
Witam posiadam 4 modele tych lokomotyw 2 SM42 Cargo i IC oraz 2 SU42 PR ,3 sztuki posiadają dekoder esu 1 zimo wszystkie jeżdżą
prawie codziennie po makiecie i poza 1 SU42 której czasami zdarza się zgasnąć podczas zatrzymywania to jestem z nich bardzo zadowolony płynna jazda brak szarpań.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.220 52 6
A więc tak to u mnie wygląda dla dekodera ESU 4.0 Loksound. Dokładnie dla lokomotyw SM42-894 i SP42-037

CV49 19
CV51 0
CV52 15- 20
CV53 80
CV54 30-40
CV55 30
CV56 128
CV124 18
Vmax default lub 73
Cv2 1-4
Cv3 default lub 8
Cv4-18

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.002 531 30
To ja dodam, że takie same ustawienia można zastosować w dekoderze ESU LokPilot 4.0 (bez dźwięku). A w dekoderach ESU warto wypróbować funkcję automatycznego ustawienia - opis jest w instrukcji (było już o tym na forum).

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.742 3 0
@Kris dokładnie, ustawienia zostały wygrane według wytycznych gdzieś podanych na forum dla dekodera, @Pantograf jeśli coś nie działa w seryjnej wersji, to zacząłbym właśnie od poustawiania wszystkich wartości podanych powyżej :)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.742 3 0
Wartości CV 0-255 można programować wchodząc w menu, programowanie (jakoś tak, nie pamiętam dokładnie) i tam wpisujesz numer CV oraz jego wartość. Poklikaj w menu>programowanie, a na pewno znajdziesz. Nie mam przy sobie multimausa, a dawno tego nie robiłem :)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.742 3 0
Sprawdziłem, powinno działać to bodajże tak:
Shift + menu>w prawo wybierać "programowanie" > wybrać "zmiana" > numer CV (np 29 tak jak na forum) > wartość CV

Ttak po kolei wszystkie wartości wyklikać, jak wrzucił kolega Garcia Ramirez

MarTnes

Użytkownik
Reakcje
41 1 0
A ma ktoś może ustawienia CV dla dekodera ZIMO?
Chciałbym porównać ze swoimi, i być może ustawić lepiej swoją SP42, która jeździ w miarę ok ale jednak lubi poszarpywać zwłaszcza jadąc do tyłu.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.021 63 25
Nie mam jak wstawić filmu, ale mimo że wpisałem podane wyżej wartość to SM42- 894 dalej czka przy małych predkosciach. Może kogos zadawala już taki sposób poruszania.. Dla mnie nie do przyjęcia. Na MTB można wiele g.. Wylać, ale motorki śmigają od najniższych napięć bez żadnej czkawki aż miło patrzeć. Wracam do pkt wyjścia czyli konieczna wymiana silnika, przekładni oraz przy okazji płytki ele.