• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ST44

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Niestety tak. Zmasowany import ST44 był przyczyną zaniechania produkcji SU46 po wypuszczeniu serii informacyjnej 50 sztuk (+ 2 prototypy), niewdrożeniu do produkcji seryjnej prototypowych lokomotyw SP47, a także anulowania w 1980 roku pod naciskiem strony radzieckiej podpisanego już kontraktu z Syrią na dostawę kilkudziesięciu sztuk lokomotyw o parametrach zbliżonych do SP47. Kontrakt przejęła ta sama fabryka z Ługańska i dostarczyła kolejom syryjskim sześcioosiowe lokomotywy jednokabinowe oparte częściowo o konstrukcję "fantomasów" TE116 (zamiast pierwotnie zamawianych dwukabinówek z HCP)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.802 444 99
Mam pytanie. Zauważyłem, że chyba wszystkie dotąd wydane modele ST44 przez PIKO mają odwzorowaną dwudzielne żaluzje boczne. Jest to spowodowane taką a nie inną formą, czy też może mają formę na 3-dzielną żaluzję boczną tylko po prostu jeszcze nie wydali ST44 z takimi żaluzjami?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.399 125 1
Mam pytanie. Zauważyłem, że chyba wszystkie dotąd wydane modele ST44 przez PIKO mają odwzorowaną dwudzielne żaluzje boczne. Jest to spowodowane taką a nie inną formą, czy też może mają formę na 3-dzielną żaluzję boczną tylko po prostu jeszcze nie wydali ST44 z takimi żaluzjami?
Zgadza się. Do tej pory PIKO wydając polską wersję ST44 wykorzystało dwa warianty formy: z dwudzielną żaluzją i bez chromowanej listwy i wersję zmodernizowaną (również z dwudzielną żaluzją).
To że ma warianty formy z trójdzielną żaluzją, można zobaczyć w modelach wydanych w oznaczenia DR, CSD i MAV. Natomiast pozostaje pytanie czy taką wersję przygotowała z polskimi reflektorami:niepewny: Może Kolega @Remaj12 coś więcej wie w tym temacie.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
796 87 8
Polityka ”cieniowa” w innej odsłonie. Bardziej subtelnie, ale wiadomo, że tam JEST! Na dodatek, jeśli już przykleić blaszki, to ich dolne końcówki będą w „powitsu”. Na rozgrzewkę należy dziadostwo zamalować, zostawiając fragmenty napisów na górnej listwie oraz cienie na dolnej, jako punkty odniesienia.
ST44-966 takich „imprówmentów” już nie ma. Chociaż nakładanie nowych oznaczeń też pod górkę.

05975EF0-D8B6-48F7-A63A-EAF6192CB917.jpeg

Jeśli info powtórzone to recyklować proszę.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.399 125 1
Pomarańczowy pas na czole nie powinien sięgać lekko ponad podstawy zderzaków? :niepewny:
Oglądając archiwalne zdjęcia z tego okresu, wydaje się, że Kolega ma rację. Pomarańczowy pas powinien kończyć troszeczkę ponad mocowaniami zderzaków. Ponadto powinny być pomalowane na biało/srebrno boczne uchwyty przy górnym stopniu oraz mocowania sygnałów końca pociągu na kolor nadwozia.

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Macie racje Panowie. Jest ewidentne niedopatrzenie po stronie producenta modelu .Linia pomarańczowa odcina się powyżej mocowania -"gniazda" buforów w każdym ST44 z tego okresu .Troszkę szkoda bo to piękny i wyczekiwany model .
ST44.jpg

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.918 57 5
Nie zawsze tak było ,przejrzałem swoje archiwa i widać ,że zazwyczaj ten pas wystawał ponad gniazda zderzaków ,ale bywał malowany również równo i to w fabryce... Można stwierdzić ,że takie malowanie nie jest błędne.
ST44-Hala montażowa.jpg
ST44 z pociągiem międzynarodowym..jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.399 125 1
Nie zawsze tak było ,przejrzałem swoje archiwa i widać ,że zazwyczaj ten pas wystawał ponad gniazda zderzaków ,ale bywał malowany również równo i to w fabryce... Można stwierdzić ,że takie malowanie nie jest błędne.
Czyli jak zawsze:p Mogło być "tak i tak". W sumie jest to naprawdę mały szczegół, z tych, w myśl powiedzenia "dzielić włos na czworo":D

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Dzięki za rozszerzenie tematu. Wygląda na to ,że takie malowanie faktycznie istniało aczkolwiek fotografia która służyła powstaniu modelu zawiera wersje z pomarańczowym pasem namalowanym powyżej linii gniazd buforów a nie na równi