• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ST44

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.016 531 30
To rzeczywiście ciekawostka. Ale zdjęcie wykonano w ZSRR, najpewniej na terenie fabryki - widać wózki transportowe na tor 1520 mm (chyba bez napędu) i sprzęgi SA-3 oraz brak zderzaków. Może przed wysyłką do Polski reflektory przerobiono, zgodnie z życzeniem PKP? Te pierwsze trzy sztuki dostarczono do testów i pewnie w wyniku tych testów PKP zażyczyły sobie dużych, typowych na PKP, reflektorów.

Bernard Sobczyk

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
520 14 1
Oby napewno trzy? Na pierwszych ST44 jeździli mechanicy z MD Iłowo (zdaje się przydzieleni do MD Warszawa Odolany - uwaga moja), (w podwójnej obsadzie, ponieważ nie było na tą serię jeszcze przeszkolonych pomocników maszynisty) i jeździł na nich między innymi mój wujek, który utrzymuje, że były ich cztery. Przytaczał nawet fakty z służby 004 jak przytarcie zestawów kołowych, na skutek gwałtownego hamowania i zablokowania kół. Lokomotywa musiała zostać wysłana na obtaczanie zestawów kołowych... Wątpię, że relacja była jakaś zafałszowana...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.808 444 99
Oby napewno trzy? Na pierwszych ST44 jeździli mechanicy z MD Iłowo (zdaje się przydzieleni do MD Warszawa Odolany - uwaga moja), (w podwójnej obsadzie, ponieważ nie było na tą serię jeszcze przeszkolonych pomocników maszynisty) i jeździł na nich między innymi mój wujek, który utrzymuje, że były ich cztery. Przytaczał nawet fakty z służby 004 jak przytarcie zestawów kołowych, na skutek gwałtownego hamowania i zablokowania kół. Lokomotywa musiała zostać wysłana na obtaczanie zestawów kołowych... Wątpię, że relacja była jakaś zafałszowana...
W książkach i prasie takie wycinki znalazłem...

Koleje Male i Duże...
_20191031_143257.JPG

A tu z książki o ST44 Pana Ryszarda Rusaka...
_20191031_143345.JPG

_20191031_143513.JPG

Czyli od 001-004 małe reflektory i bez tłumika na dachu...
005-044 już duże lampy i bez tłumika...
Od 045 z tłumikiem...

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.119 145 0
No ja mam ESU i Zimo. I wybrałbym ESU.
Ale ja nienormalny jestem, amerykanów zbieram ;-) Tutaj ESU ma lepszą i dźwięczniejszą ofertę ;-) No po prostu brzmi lepiej. I nie porównuje sampli z neta, tylko modele.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.808 444 99

MarekSt

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0