• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.772 615 30
Nie otrzymałem zgody na rozpowszechnianie tego typu materiałów.
To po co się w ogóle w ten sposób wypowiadać na ten temat, skoro nie można nawet napisać, o jakie kolory chodzi? Co nam daje takie stwierdzenie:
z czterech proponowanych kolorów wybrano ostatecznie najmniej atrakcyjny
jeżeli nawet nie wiemy, o jakich kolorach mowa? Kolejny przykład stwierdzenia "wiem, ale nie powiem"... :(

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
974 44 0
skoro nie można nawet napisać, o jakie kolory chodzi?
A zapytam. W jaki sposób mam Panu opisać odcienie zieleni tak żeby sobie je Pan wyobraził. Przyzna Pan trudna sztuka.
Skoro napisałem, że nie mogę to nie mogę i już.
Mówią, ze jest Pan inteligentnym człowiekiem, a ja chciałbym w to wierzyć.
Proszę zatem nie utrudniać mi takimi wpisami wiary w Pana możliwości intelektualne..

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.772 615 30
Skoro napisałem, że nie mogę to nie mogę i już.
To mogę zrozumieć, ale nie rozumiem, po co w ogóle wywoływać dyskusję, skoro nie można podać żadnych informacji. Powtórzę pytanie: co daje innym czytelnikom informacja, że zdaniem kolegi @RMP wybrano najmniej atrakcyjny kolor, jeżeli nie jesteśmy w stanie się z tą opinią zgodzić lub nie, bo nie wiemy, jakie kolory wchodziły w grę?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.772 615 30
A ja uważam, że to cenna informacja, że może będą SM31 w innych odcieniach zieleni.
Informacja, że możemy spodziewać się kolejnych wydań modelu w innych odcieniach jest rzeczywiście cenna, ale nie w tym jest problem. Taką informację można było podać w innej formie. Natomiast co do wyboru tego, a nie innego odcienia, to mam do tego trochę inne podejście. Mnie osobiście bardziej interesuje to, z jakiej epoki jest model, a nie to czy jest to bardziej czy mniej atrakcyjny odcień zieleni - ma być taki jaki był w oryginale. Skoro model miał być w wersji fabrycznej, to powinien być w takim, a nie innym odcieniu, niezależnie od jego atrakcyjności (co zresztą jest bardzo subiektywnym odczuciem) - pytanie, czy został wybrany właściwie pozostanie chyba bez odpowiedzi, bo możemy opierać się tylko o stare zdjęcia i pamięć tych, którzy wtedy widzieli lokomotywy na żywo.

Oho, na kolegę @robertmuszka zawsze mogę liczyć... :p

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
163 5 0
A dlaczego Va? Epoka IV kończy się w 1989 roku i w tym samym roku zaczyna się V. To jest okres przejściowy, więc model można zaliczyć zarówno do epoki IV, jak i V.
Z tym się zgadzam bo tak jest przyjęte przynajmniej u nas w kraju. Przejściowy miałem mundur w Marynarce Wojennej i to było uzasadnione. W przypadku epok też jest uzasadnienie gdyż dany model należy do dwóch epok a więc więcej nabywców co dla producentów jest uzasadnione a dla modelarzy niekoniecznie gdyż zależy to od indywidualnego podejścia. Tak czy owak już ją zakupiłem bo gromadzę tabor tylko z epoki IVb. Natomiast tą oliwkową z epoki IVc pewnie zostawię sobie bo jest to bardzo ładny i udany egzemplarz odzwierciedlający naszą rodzimą lokomotywę.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.250 67 3
Ma być trochę ciemniejszy. Jaki ostatecznie został wybrany tego nie wiem. Jak model będzie w sprzedaży to będę wiedział czy jest to odcień jaki sugerowałem.