• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.868 67 3
Z tego co są dostępne stare zdjęcia fabryczne to na nich ten kolor jest taki jasny. Jednak moim zdaniem kolorystyka tych zdjęć jest zaburzona i na prawdę trudno jest na dzień dzisiejszy dojść jaki był na prawdę ten kolor. Ja dokładnie nie pamiętam jaki odcień zieleni miały pierwsze lokomotywy dostarczone w latach 70-tych. Lepiej zapamiętałem kolor fabryczny lokomotyw wyprodukowanych w latach 80-tych nr 139 i 166 które były ciemniejsze. Odcienie tych dwóch lokomotyw też się nieco różniły między sobą. Ja sugerowałem kolor jaki zapamiętałem na lokomotywie nr. 139. Jednak lokomotywy z niskiego zakresu numerów na zdjęciach są blade i odniosłem wrażenie że są zbyt mocno naświetlone. Co być może też jest prawdą ale trudno określić w jakim stopniu kolor na zdjęciu odbiega od rzeczywistości.

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
97 0 0
Jednak lokomotywy z niskiego zakresu numerów na zdjęciach są blade i odniosłem wrażenie że są zbyt mocno naświetlone. Co być może też jest prawdą ale trudno określić w jakim stopniu kolor na zdjęciu odbiega od rzeczywistości.
Przekonam się dokładnie jak będę miał model u siebie. Jaki by odcień nie był i tak go zakupiłem gdyż jest to piękny model polskiej lokomotywy.