• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.064 67 3
Z tego co są dostępne stare zdjęcia fabryczne to na nich ten kolor jest taki jasny. Jednak moim zdaniem kolorystyka tych zdjęć jest zaburzona i na prawdę trudno jest na dzień dzisiejszy dojść jaki był na prawdę ten kolor. Ja dokładnie nie pamiętam jaki odcień zieleni miały pierwsze lokomotywy dostarczone w latach 70-tych. Lepiej zapamiętałem kolor fabryczny lokomotyw wyprodukowanych w latach 80-tych nr 139 i 166 które były ciemniejsze. Odcienie tych dwóch lokomotyw też się nieco różniły między sobą. Ja sugerowałem kolor jaki zapamiętałem na lokomotywie nr. 139. Jednak lokomotywy z niskiego zakresu numerów na zdjęciach są blade i odniosłem wrażenie że są zbyt mocno naświetlone. Co być może też jest prawdą ale trudno określić w jakim stopniu kolor na zdjęciu odbiega od rzeczywistości.

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 0 0
Jednak lokomotywy z niskiego zakresu numerów na zdjęciach są blade i odniosłem wrażenie że są zbyt mocno naświetlone. Co być może też jest prawdą ale trudno określić w jakim stopniu kolor na zdjęciu odbiega od rzeczywistości.
Przekonam się dokładnie jak będę miał model u siebie. Jaki by odcień nie był i tak go zakupiłem gdyż jest to piękny model polskiej lokomotywy.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
Dzisiaj na giełdzie prezentacja modelu SM31 023 . Jednak kolor wybrano jaśniejszy niż się spodziewałem i jaki sugerowałem.
To jest malowanie fabryczne? Ja pierwszy raz lokomotywę tego typu widziałem w składzie pociągu do ZCiP w Świeciu nad Wisłą jakoś po stanie wojennym. Była to lokomotywa 411D 012. Pamiętam, że była pomalowana na kolor jasnozielony i była trochę jaśniejsza od tamtejszych zakładowych SM42. Widywałem ją często na terenie zakładu, ale kiedy przestała tam pracować nie mam pojęcia. Już kiedyś pytałem o nią na forum, może ktoś ma więcej informacji na jej temat?

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 0 0
Dotarła i do mnie.
sm31-023-.jpg

sm31-023--.jpg

sm31-023---.jpg

W realu kolor jest ładniejszy. Na zdjęciach wychodzi inny odcień. Trzeba by mieć dobry aparat bo ten w telefonie przekłamuje kolory. Mi osobiście bardzo się podoba, może ten jasny kolor to urok tej lokomotywy.

Taxido

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
To fabryczny dekoder dźwięku PIKO? Wiem, że było sporo narzekań, szczególnie na dźwięk sprężarki, ale tutaj nie wydaje się to być jakieś tragiczne. Ewentualnie czy da się wyłączyć sam dźwięk sprężarki?

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.727 50 0
Czy SM31-023 nie powinna mieć najniższych stopni również w kolorze szarym jak dwa pozostałe wyższe? Na nielicznych zdjęciach oryginalnych lokomotyw SM31 w malowaniu fabrycznym najniższe stopnie razem z wnęką przy nich są szare a nie czarne jak zrobiło Piko.