Muszę się wreszcie wziąć za włożenie dekodera do mojego modelu i potem za odpowiednie zmapowanie funkcji. Na razie jednak zajrzałem do opisu w instrukcji obsługi i wyczytałem tam, że za światła manewrowe, zmienne kierunkowo (w jednym kierunku po lewej, w drugim kierunku po prawej stronie lokomotywy), odpowiada jedno wyjście funkcyjne dekodera, AUX7. Mapując wyjścia dekodera, niezależenie od tego, czy za pomocą zmiany CV, czy z użyciem programatora, można jedynie przypisać to wyjście do wybranego klawisza funkcyjnego. Można ustawić, że dane wyjście (tu: AUX7) będzie działało tylko przy jeździe w przód, tylko przy jeździe w tył, albo w obu kierunkach, ale nie da się programując sam dekoder zrobić tak, żeby to samo wyjście raz zasilało światła z lewej strony, a innym razem światła z prawej strony lokomotywy - to zależy od połączeń na płytce modelu. Jeżeli tak się dzieje w tym modelu, oznacza to, że zmiana świateł z lewej na prawą stronę przy zmianie kierunku jazdy jest realizowana przez elektronikę płytki modelu, a nie przez mapowanie dekodera. Wynika to z faktu, że mapowanie polega tylko na przypisaniu wyjść dekodera do klawiszy, ale nie zmienia niczego w elektronice modelu. Obawiam się, że bez ingerencji w płytkę modelu nie da się tego zmienić. Ale popróbuję z moim modelem i dam znać, jeżeli coś mi się uda zdziałać.
Moim zdaniem rację ma kolega @śledź. Z instrukcji wynika, że wyjścia świateł głównych (przód i tył) zasilają wyłącznie światła białe, światła czerwone są zasilane z wyjść dodatkowych: tylne z AUX1, przednie z AUX2. Przy najbardziej klasycznym mapowaniu: F0 (przycisk świateł) - wyjścia świateł (zależne od kierunku), F1 - AUX1 (niezależnie od kierunku), F2 - AUX2 (niezależnie od kierunku) itd. włączenie F0 spowoduje włączenie wyłącznie świateł białych, zależnie od kierunku jazdy. Żeby zaświecić światła czerwone, trzeba dodatkowo wcisnąć F1 (przy jeździe do przodu) lub F2 (przy jeździe do tyłu). Ale przez zmianę mapowania można do zmienić. Jeżeli w konkretnym egzemplarzu razem ze światłami białymi włączają się światła czerwone, znaczy to, że dekoder jest tak zmapowany, że wciśnięcie F0 powoduje zadziałanie jednego wyjścia świateł głównych (zależnie od kierunku) i jednocześnie AUX1 lub AUX2 zależnie od kierunku. Przez zmianę mapowania powinno dać się to rozdzielić, ale proszę nie pytać, którymi CV - zależy to od dekodera, w różnych może to być różnie.
Jeśli chodzi o światła to czerwonych nie da się rozłączyć.
Da się światła czerwone oddzielić