• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ET41

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.065 145 0
Niezupełnie - z jednej strony będzie ciszej. Na pewno się znajdzie taki co liczy nity i decybele.
A poza tym dwa głośniki = stereo :D

Echhh, nadszedł ten jedyny, na szczęście ostatni, dzień w roku, kiedy zgadzam się z Fenixem

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Chodziło raczej o dźwięk trąbki, o czym Andrzej wcześniej wspominał, że można je tak sonfigurować, że przy jeździe w jedną stronę trąbi jeden człon, w drugą, drugi.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.562 253 31
oczywiście poza sporem ,masz racje Elvis , ale w tej konkretnej sytuacji ,gdzie model będzie do zakupu taki nie inny, będziemy mówili o wstępnej czy lekkiej konwersji, rzeczywiście dla ułatwienia można zamiast nastu kabli zapiąć dekoder oświetleniowy do pustego członu ,a i tak przewody ,,szynowe -odbierające,, musisz pociągnąć i ,,motorowe,, wychodzi mi 4 kable.
Teraz widzę ,ze możliwości będzie multum, mała praca magisterska dla internautów :
.....................................................................
...................................DWA MOTORY...........................
jeden dekoder dźwiękowy 12 kabli
jeden dekoder dźwiękowy i drugi oświetleniowy 6 kabli
jeden dekoder dźwiękowy i drugi jazdy (zapas mocy na motorach) 2 kable
dwa dekodery dźwiękowe -wersja dla purystów i lepiej sytuowanych 2 kable

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.738 62 3
No i teraz światełka:
same białe
białe i czerwone
białe rozdzielone, by można było zrobić taką opcje jak w 7-ce
a jeszcze kabina
Kabelków się nazbiera.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.780 12 2
Nie kumam tematu dotyczacego koniecznosci montazu dwoch dekow, po jednym na silnik. W moich lokomotywach jeden dek steruje 4 lub 6 silnikami. W ET41 bedzie sterowac 8. I wszystko gra i buczy.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.562 253 31
Jacucha nie chodzi jeno o jazdę ,bo i na jednym pojedzie ,idzie o to aby dźwięk wychodził z miejsc gdzie w realu się wydobywa,
a do tego jak najmniej przewodów było między członami,pamiętaj ,ze to H0

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
(...)
a do tego jak najmniej przewodów było między członami,pamiętaj ,ze to H0
Co by mieli powiedzieć na to koledzy TT gdyby przyszło im się zmagac z takimi dylematami? :) http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=9695&postdays=0&postorder=asc&start=90
[DOUBLEPOST=1420176085,1420175765][/DOUBLEPOST]
A na jaką cholerę dwa napędy?
Wogóle myślę, że dyskusje o tym w temacie PIKO są bez sensu, gdyż i tak wiadomo, że ma być jeden. Jeśli za to chodzi o model konkurencji, kwestie tą skrupulatnie wyjaśniła firma w temacie na fb odpowiadając na pytanie "Dlaczego zdecydowaliśmy się na dwa napędy?" ---> https://pl-pl.facebook.com/schlesienmodelle "koncept naszej ET41".

Ostatnio edytowane:
P

ps

Gość
A co do jazdy członami osobno: (...)
Sam fakt, że ktoś zobaczył i sfotografował połowę jamnika sprzęgniętą z wagonem gdzieś na bocznym torze nie oznacza od razu, że coś się z tym konkretnego działo.
Krótko - to co tam napisano to zwyczajny żart.
Nigdy nie przystosowano żadnego wagonu z rodziny 111/112A do pracy w systemach push-pull czy systemie dwóch sprzężonych ze sobą lokomotyw.
Oczywiście wagony posiadały (i posiadają) kabel wielożyłowy do - między innymi - przenoszenia sterowania, ale nie ma on nic wspólnego z tym systemem połączeń i gniazd stosowanym w typowo polskich lokomotywach.
"Przełom" nastąpił dopiero po realizacji kontraktu na 11 lokomotyw (błędnej) serii EU47 dla Kolei Mazowieckich.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Zdjęcie to taka ciekawostka była.
Człony tych lokomotyw osobno jeżdżą czasem w obrębach lokomotywowni (warsztatów naprawczych) z tego co mi wiadomo.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Panowie...
Dzisiaj miałem okazję poznać co czuje glonojad w akwarium, który nie może odkleić się od szyby...
Dlaczego? Sami zobaczcie...
Dla mnie...BOMBA!

Jak trochę ochłonę i wrócę do domu, napiszę coś więcej

Sorry za jakość ale zrobiłem na szybko ukradkiem z partyzanta... Swoją drogą przekonałem się że do KGB się nie nadaję..

Załączniki

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Oj będzie ciężko wytrzymać do premiery.
Miały być wszystkie 4 do końca roku, w sumie spóźnili się 9 dni :)
[DOUBLEPOST=1420827881][/DOUBLEPOST]A nikt nie zauważył, że tam stoi jeszcze piąta EU07-171 ?