(...)Mnie ciekawi tylko dlaczego stopnie na czołach zrobili pomarańczowe, a z tyłu czarne, skoro oryginał z przodu jak i z tyłu miał pomarańczowe tylko zewnętrzne ścianki. Z przodu też mogli zrobić całe czarne.
Myślę, że akurat to można będzie łatwo wyjaśnić. Otóż firmy produkujące modele wielkoseryjne nie chcą wykonywać pewnych czynności (np. maskowania, kolejnych szablonów itd.) w ramach wcześniej ustalonej ceny. Są oczywiście firmy, które robią wszystko i to w dodatku za darmo
, ale akurat firma Piko do takich nie należy...
Dlatego też, niezbędny okazał się w tym przypadku kompromis.
Ponieważ pomalowanie na kolor pomarańczowy samej tylko czołowej powierzchni stopni, okazało się w tym przypadku niemożliwe, uznano za najbardziej odpowiednie, wykonanie stopni na czołach lokomotywy w kolorze pomarańczowym, natomiast stopni z tyłu każdego z członów lokomotywy - w kolorze czarnym i ja podpisuję pod taką decyzją oburącz
.
Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie (przynajmniej w tym modelu) tylnych stopni całych w kolorze pomarańczowym, ani też całych stopni czarnych z przodu lokomotywy.
Zarówno czałe stopnie czarne przy czołownicach z przodu lokomotywy, jak i całe stopnie pomarańczowe z tyłu każdego z członów, zbytnio raziłyby odstępstwem od pierwowzoru.
Dopiero wtedy "by było"
...
Uważam więc, że to, co ostatecznie zostało wykonane w tym modelu, wygląda (mimo wszystko !) najbardziej naturlanie i myślę, że opublikowane wyżej zdjęcia potwierdzają tylko trafność takiego wyboru.