• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET22

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
no tak Karol ale wtlumacz czemu nie mogą być top notch jak nasi potrafia? W czym tkwi technicznie problem? Ale żeby nie marudzić zapowiada się super wezmę ze trzy. Pozdro!

SzymonZ

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 50 67
tak ale miałem na myśli siodemke. Zresztą wrzucę foty 547 od sm po zrobieniu przez Telewizora, albo on wrzuci sam bo właśnie jedzie do niego. Mam już 429 tez od niego i sorry al w porównaniu z piko 07 to jest lego duplo. Może dzięki Telewizorowi i jego umiejętnościom. Nie wiem.
[DOUBLEPOST=1486132225][/DOUBLEPOST]dobra. Niech jeszcze pan oklary zrobi dziewiątkę i en57 a może Robert tez zrobi i ja bede super happy. A to et 22 pzapowiada się genialnie tylko żeby lakier zrobili super

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Jestem bardzo wymagający co do modeli i powiem szczerze że podoba mi się wyrób PIKO. Aby tak dalej.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
super. Żeby jeszcze dali silnik cztero polowy albo bezszczotke sinu drive od trixa :D
o_O
Szymon, miałeś na myśli raczej cztero-biegunowy...
Z drugiej strony, dlaczego cztero-biegunowy, a nie pięcio-biegunowy?
[DOUBLEPOST=1486156703,1486156298][/DOUBLEPOST]Co do reflektorów, to się całkowicie zgadzam, tym bardziej, że jest to technicznie wykonalne i jak najbardziej do zrobienia...
W dodatku seryjnie, co pokazał nasz forumowy Kolega 14D40, który przerobił więcej niż jeden lub dwa modele w ten sposób. Efekt, niesamowity...(y)
A wyższy koszt? To prawda, ale diabeł tkwi w szczegółach i na takim szczególe model traci, niestety...
Za to zyskuje zdecydowanie na wyglądzie i realizmie pomimo wyższego, dodatkowego kosztu właśnie, czyli dodatkowych 65,- złotych.

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Co do reflektorów, to się całkowicie zgadzam, tym bardziej, że jest to do zrobienia...
W dodatku seryjnie.
Są do zrobienia, tyle że ich montaż jest niestety bardziej skomplikowany.
W fabryce mają na montaż takich pierdół kilka sekund, więc widocznie musieli iść na kompromis.
Przynajmniej tak mi się wydaje :)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Są do zrobienia, tyle że ich montaż jest niestety bardziej skomplikowany.
W fabryce mają na montaż takich pierdół kilka sekund, więc widocznie musieli iść na kompromis.
Przynajmniej tak mi się wydaje :)
Myślę, że masz słuszną rację(y), z tym, że jest to daleko idący kompromis, co może niedosłownie tak, ale większość z nas na tym forum i poza nim zauważyła...
Oczywiście pomimo tychże reflektorów, nie dyskwalifikuje to w moich oczach tego, ani żadnego innego modelu, Polskiego taboru, firmy PIKO.
Natomiast, te kilka sekund, to jak najbardziej bardzo prawdopodobne, czyli iść na ilość, a nie na jakość...
Zamiast tych "kilku" sekund, przeznaczyć na to ich "kilkanaście" i zrobić to tak jak należy, czyli do końca.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.289 30 1
Model zapowiada się super.
A jeżeli idzie o reflektory....
Przecież wszystkim wiadomo (a sąsiadom z zachodu też), że Polak to taka bestia co to i samochód sobie sam naprawi - to pewnie wyszli z założenia,że
reflektory w ET22 sami sobie poprawimy:D
Każdy będzie miał okazję dodać coś od siebie do modelu ;) Kamil i tak tą sprawę rozpracuje :LOL:
Pozdrawiam

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.971 33 0
o_O
Co do reflektorów, to się całkowicie zgadzam, tym bardziej, że jest to technicznie wykonalne i jak najbardziej do zrobienia...
W dodatku seryjnie, co pokazał nasz forumowy Kolega 14D40, który przerobił więcej niż jeden lub dwa modele w ten sposób. Efekt, niesamowity...(y)
ta firma tez robi takie efektowne światła
http://www.micro-metakit.com/index.php/de/

No sam sobie odpowiedz jakie ma koszty model firmy powyżej ;)

No tak jak pisze ffox. Firma typu PIKO musi pogodzić dwie sprawy. Koszty/czas produkcji i koszt finalny modelu przystępny dla nas/modelarzy. Jeszcze jak można formę modelu dopracować, a także kształt trąbki na dachu, tak reflektor to już bardziej skomplikowany element który ma jeszcze spełniać funkcje świecenia biało/czerwono. Zapytajmy Kamila ile czasu mu zajmuje przerobienie jednej lokomotywy na takie reflektory. Pewnie mu to zajmuje parę godzin....

Nie biadolmy bo to co zrobiło PIKO w stosunku do SM 42/EU 07 poprzez SU 45 to jest sukces ;)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Model zapowiada się super.
A jeżeli idzie o reflektory....
Przecież wszystkim wiadomo (a sąsiadom z zachodu też), że Polak to taka bestia co to i samochód sobie sam naprawi - to pewnie wyszli z założenia,że
reflektory w ET22 sami sobie poprawimy:D
Każdy będzie miał okazję dodać coś od siebie do modelu ;) Kamil i tak tą sprawę rozpracuje :LOL:
Pozdrawiam
Coś w tym jest... :LOL:
Co do modelu ET22, to popieram całkowicie - zapowiada się super.
Mam nadzieję, że to nie jest ostatnie słowo PIKO i będzie dla każdego coś miłego, a za jakiś czas, kolejne "Pafawagowskie" modele;)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
No tak jak pisze ffox. Firma typu PIKO musi pogodzić dwie sprawy. Koszty/czas produkcji i koszt finalny modelu przystępny dla nas/modelarzy. Jeszcze jak można formę modelu dopracować, a także kształt trąbki na dachu, tak reflektor to już bardziej skomplikowany element który ma jeszcze spełniać funkcje świecenia biało/czerwono. Zapytajmy Kamila ile czasu mu zajmuje przerobienie jednej lokomotywy na takie reflektory. Pewnie mu to zajmuje parę godzin....

Nie biadolmy bo to co zrobiło PIKO w stosunku do SM 42/EU 07 poprzez SU 45 to jest sukces ;)
No właśnie o to się rozchodzi, o to co zrobiło PIKO w stosunku do SM42, EU07, poprzez dużo lepiej wykonane reflektory w SU45.(y)
Dało się?:) Dało.(y)
Szkoda tylko, że tak późno i nie do EU07 (chociaż i tak nie jest źle, ale zgodnie z tym, co napisałem powyżej wraz z Kol. Szymonem, mogło by być lepiej)
Natomiast nie jest to zły pomysł, żeby zapytać o to Kamila(y)
Jedno jest pewne, że czas na rozebranie modelu i zdjęcie fabrycznych elementów (w tym klejonych do pudła reflektorów), tak żeby go nie uszkodzić, jest większy niż montaż gotowych już elementów, zwłaszcza biorąc pod uwagę (czas na) rozbieranie modelu, zanim się go złoży do kupy, wzbogacony o nowe realistyczne "oczka"...
[DOUBLEPOST=1486160261][/DOUBLEPOST]Poza tym, któryś z Kolegów, już to gdzieś napisał, żeby PIKO brało te reflektory od Kamila i montowało je fabrycznie.
Nie wiem na ile możliwe było by to do realizacji, ale pomysł bardzo mi się podoba:kawa:

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.971 33 0
Jedno jest pewne, że czas na rozebranie modelu i zdjęcie fabrycznych elementów (w tym klejonych do pudła reflektorów), tak żeby go nie uszkodzić, jest większy niż montaż gotowych już elementów, zwłaszcza biorąc pod uwagę (czas na) rozbieranie modelu, zanim się go złoży do kupy, wzbogacony o nowe realistyczne "oczka"...
Przygotowanie modelu do pracy na pewno zajmuje troszkę czasu... ale poskładanie nowych lamp i zrobienie światłowodów ich podmalowanie, polutowanie diód i kabli też zajmuje troszkę czasu i pewnie nie jest to jedna godzina czy dwie.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Przygotowanie modelu do pracy na pewno zajmuje troszkę czasu... ale poskładanie nowych lamp i zrobienie światłowodów ich podmalowanie, polutowanie diód i kabli też zajmuje troszkę czasu i pewnie nie jest to jedna godzina czy dwie.
Oczywiście. Jak najbardziej masz rację, zgadza się i zdaję sobie z tego sprawę.(y)
Fabrycznie jednak, myślę, że czas na powyższe czynności byłby zbliżony do tego, który jest obecnie - elementy reflektorów produkowanych do EU07, pomimo, że prostszych niż te od Kamila, też są malowane, składane oraz lutowane są diody smd, etc.
Dlatego myślę, że można było to uwzględnić już na etapie projektowania.
Jeszcze jakiś czas temu myślałem, że nie będzie możliwe odwzorowanie reflektorów Polskiego taboru, ale jak zobaczyłem produkty SM oraz Kamila 14D40, to wybaczcie Panowie i Panie, ale odnosząc się do wypowiedzi Szymona, jest to w moim mniemaniu, jak najbardziej do zrobienia. Zwłaszcza w warunkach fabrycznych, na większą skalę.

Ostatnio edytowane:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.421 111 11
Zrobienie poprawnych polskich "lustrzanek" podnioslo by koszty pracy i za razem ceny modelu. PIKO robi modele roznych zarzadow i na wielka skale, na pewno nie moze sobie pozwolic na polskie "widzi mi sie". Z reszta nawet drogie modele sa ulepszane przez indywidualnych modelarzy. Lepiej polski wynalazek zostawic Polakom do poprawy, za to zamiast kupowac gotowca, mozna podniesc swoje wlasne umiejetnosci modelarskie.

kzk kolej

Ostrzeżony
Reakcje
56 3 0
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego cena ET22 jest znacznie wyższa od EU07, i SU/SP45? czy jest to zależne od kursu EURO? Czy cena ET22 jest już ostateczna, bo wydaje mi się że tak... Nie żebym narzekał czy się czepiał, bo porównując ceny ST43 i ET22 nie ma dużej różnicy w cenie, a w jakości już tak :)