Mój wpis dotyczył drugiej lokomotywy zapowiedzianej przez Piko
Zobacz załącznik 447983
Oprócz dolnych reflektorów, górny również jest całkiem inny.
Być może będą dwie wersje górnych lamp?
No bo jeśli chodzi o zdjęcia, które pokazałeś, to pierwsza prezentacja modelu PIKO pasuje do niebieskiej CARGO (z katalogu PIKO), o czym wspominał kolega Andrzej. W tej chwili można tylko domniemywać /póki sie nie wyjaśni sprawa opcji z ewentualnie innymi reflektorami w modelu/ a'propos zdjęcia z żółtym czołem z katalogu PIKO.
Według mnie kiszka będzie jeśli nie będzie innych reflektorów niż te co pokazało PIKO na egzemplarzu przedprodukcyjnym przy jednoczesnym wykonywaniu malowań i oznaczeń w modelu mającch w danej epoce inne lampy w rzeczywistości. Powinni po prostu dopasować malowania do wykonania w modelu i wtedy nie będzie kiszki.
Osobicie jednak jak zapewne wielu z was, bardzo bym chciał aby w modelu była także opcja z reflektorami, jakie ma egzemplarz z żółtym czołem w katalogu PIKO (reflektory jak z pierwszych serii produkcyjnych ET22:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/ET22-001.jpg/1920px-ET22-001.jpg lub tutaj w kolorze:
http://forum.modelarstwo.info/attachments/et22-001-jpg.161021/)...
Te reflektory to bowiem esencja tej lokomotywy jeśli chodzi o wygląd. Trochę szkoda by było, gdyby w modelu nie było takiej klasycznej opcji.
[DOUBLEPOST=1484728793,1484728309][/DOUBLEPOST]
HAZEROWCY-PIKO was rozpieszcza SU-45,SM-42,EU-07 a teraz ET-22 ,nie wspomnę o wagonach ,A W TT - NIC.Targa mną uczucie zazdrości .
Po co zazdrościć? Wystarczy skalę zmienić
[DOUBLEPOST=1484729046][/DOUBLEPOST]
pierwsza seria lokomotyw miała reflektory, również górny, w tych nietypowych osłonach - trudno o nich powiedzieć, że są kwadratowe - jak na prawej fotce kolegi ffox. Miały poza tym kanciaste osłony zderzaków. W kolejnej serii, w ramach "racjonalizacji" uproszczono budowę i stosowano już zwykłe okrągłe obudowy świateł, zrezygnowano też z ozdobnych osłon zderzaków.
A można wiedzieć kiedy to nastąpiło w czasie mniej więcej? Pytam bo ciekawi mnie, czy w IV epoce (konkretnie IVb/IVc) były już takie lampy jak w pokazanym modelu PIKO? Gdyby bowiem w modelu nie było opcji z "telewizorami", to wówczas malowania z epoki IV byłyby nie na tej budzie co trzeba. A szkoda, bo w sumie na epokę IVb lub IVc liczę.