• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET22

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.054 6 2
Mi bardziej chodziło mi o różnice względem wersji, która się ukazała w modelu, takiej wersji pudła jak w ET22-001, czy EP23 PIKO nie ma póki co i nie wiadomo czy ma w planach :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.650 443 99
Nieoficjalnie doszły mnie słuchy, że na Hobby 2017 w Poznaniu w dniach 7-8.10.2017 może się co nieco wyjaśnić odnośnie planów na czwartoepokowe ET22 i ET41, ale podaję to tylko jako informację mającą na celu wzmożenie w tych dniach uwagi oczekujących na te modele, a nie jako zapewnienie, że tak będzie, bo na 100% tego nie wiem. To tak na zapełnienie tęsknoty światełkiem w tunelu :).
Ja liczę, że ukażą się wówczas zapowiedzi kolejnych 'malowań'. Na razie wiemy tylko o mającym ukazać się w IV kwartale 2017 roku ET22 z żółtym czołem (strzelam, że z datą rewizji coś koło 1995 roku).
Jako kolekcjoner modeli z epoki IVb/c jestem więc dobrej myśli. Mimo wszystko chyba dobrze by było asekuracyjnie powolutku szykować kasę, gdyż gdyby takowe zielono-zielone ET22 i ET41 ukazały się w 2018 roku, to jednak "parę złotych" trza by było wydać. Oby się więc bez pożyczki obyło o_O, bo jak dla mnie takich modeli grzech nie mieć. Elektryki-klasyki.

OP
OP
KacperWKK

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 35 8
Troszkę jałowa dyskusja. PIKO jet firmą niemiecką. Niemcy są największym rynkiem zbytu. W sieci są już filmy jak się robi modele w PIKO. Buda, dodatki, to żaden problem, mają wszystko co potrzeba. Pan Doktor tylko pstryknie palcem i zrobią. Pozostaje pytanie kto zwróci inwestycję w te formy, które idą w tysiące euro. Jeśli coś się nie sprzeda, nikt tego nie zrobi. Ja się zapytam, dlaczego Wolfgang z Bawarii ma kupić EP23 lub EN57 i przy okazji też 50.000 jego rodaków. Wyprzedzając marzycieli napiszę tak, gdyby nie polskie próby wydania modeli w skali PKP przez Robo i SM, i kilka manufaktur, nic by nie było. Nic poza przepraszam przemalowaniami. W kwestii modeli już wydanych, strategia PIKO się zmienia, nie tłuką już kolejnych numerów tylko wznawiają obecne, co pozwala zastanowić się czy to są wznowienia czy pozostałość produkcji, której nakład jest limitowany poprzez regulowaną sprzedaż. Jeśli chodzi o ET22, ja mam swoje zdanie i uważam, iż na gwiazdkę będziemy mieli prezent, zielono-zielony elektrowóz, ale mogę się mylić. Podsumowując, zbierajcie pieniążki np. na Polak potrafi i bam wszyscy się będziemy cieszyć, bo nic tak nie zmusza do myślenia jak konkurencja. Do dzieła :).

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Na Facebooku napisałem: "kiedy będą ET41 i ET22 w malowaniu zielono- zielonym?"
W odpowiedzi było" zapraszamy na targi w... (chyba w Poznaniu)... )

EC45

Znany użytkownik
Reakcje
67 2 10
No dobra. Tyle się mówi o tym, że Piko nie wie jakie jest zapotrzebowanie. Wiadomo, że wyszła EU07-342 w malowaniu IC bo sklepy zgłaszały zapotrzebowanie. Trzeba zatem znaleźć sposób na to aby Piko dowiedziało się czego chcemy najbardziej bo jak widać przepływ informacji jest w naszym przypadku bardzo kulawy. Jeśli chcę np. EU07 303E w malowaniu "denaturat" to co, mam napisać do wszystkich sklepów maila z zamówieniem na jakiś konkretny numer?

Wg mnie Piko Polska powinno na swojej stronie facebook lub w jakiś sposób z zaangażowaniem sklepów ustalić co my chcemy. Może jakiś ranking stworzyć na stornie Piko Polska na FB. Ale nie z konkretnymi numerami ale malowaniami. Ja bym chętnie chciał np. EU07 303E PKP Cargo ale już Logistics, potem "denaturat też 303E. Również "budyniem"nie pogardzę. No ale komu ja mam to powiedzieć? Od tego jest przedstawiciel Piko w Polsce. To On ma ustalić na co jest zapotrzebowanie.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Pisać na Facebooku, to teraz jest modne i oddające w największym stopniu co kto potrzebuje i jak myśli. (niestety)
Kilka postów już jest w sprawie zapotrzebowania na zielono - zielone malowanie ( w tym moje :))

Tarka

Aktywny użytkownik
PKMK
Reakcje
206 1 0
Ja tam wybredny nie jestem i czekam na jakiegokolwiek zielonego byka (mało istotne czy z żółtym czołem czy bez), ale z przydziałem Poznań Franowo. Będzie pasować do poznańskiej 120A i dwóch piętrusów także z Poznania.