• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET22

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.647 443 99
Na stronie producenta są już fotki ET22-259.
Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, ale pozwoliłem sobie bezpośrednio tu wkleić - fotki ze strony PIKO (link wyżej podał kolega):

ET22_1.jpg

ET22_2.jpg

ET22_3.jpg

ET22_4.jpg

Co do tej daty to nie wiem, ale wydaje mi się, że jest tam: Główna napr. rew. 89.04.30...
Czyli można uznać że przełom epok IVc/Va niedługo po wprowadzeniu żółtych czół.
Łódź Olechów to pierwszy przydział tej lokomotywy, więc od początku tam była do czasu otrzymania w latach 90-tych przeniesienia do MD Wrocław Brochów...
Mamy więc lokomotywę z pierwszym przydziałem po domalowaniu jej żółtego czoła. Reszta malatury (kolorystyka) zapewne odzwierciedla jej wygląd jeszcze z epoki IVc.

rew.jpg

Moim zdaniem model może stać się przedmiotem zainteresowania także kolekcjonerów epoki IVc. Ja jednak twardo zaczekam na pełne (zielono-zielone) klasyczne malowanie. Dla mnie wraz z żółtym czołem skończyła się epoka IV (trzeba mieć jakiś punkt zaczepienia :) w tych płynnych przejściach pomiędzy epokami). A sam model uważam, że jest świetny. Te reflektory wymiatają. Fajnie, że PIKO przewidziało także ten wariant.

W sumie wyszło dokładnie to samo co było na pierwotnie prezentowanym zdjęciu oryginału:

byczek.jpg

źródło zdjęcia oryginału: https://shop.dcc24.eu/pl/lokomotywy...-towarowy-et22-259-pkp-byk-4015615963318.html

Ostatnio edytowane:

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
468 47 4
a jednak te lampy..., mają rozmach. Chodź swoją drogą co ryzykują? Modele można powiedzieć, że dobre to ryzyko, że nie będą się sprzedawać małe. Tylko przypominam sobie jak wyszła zapowiedź. Wszyscy byliśmy przekonani, że Piko pomyliło się ze zdjęciem. Mam na myśli lampy oczywiście. Super. Tylko się cieszyć.

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, ale pozwoliłem sobie bezpośrednio tu wkleić - fotki ze strony PIKO (link wyżej podał kolega):

Zobacz załącznik 507001

Zobacz załącznik 507002

Zobacz załącznik 507003

Zobacz załącznik 507004

Co do tej daty to nie wiem, ale wydaje mi się, że jest tam: Główna napr. rew. 89.04.30...
Czyli można uznać że przełom epok IVc/Va niedługo po wprowadzeniu żółtych czół.
Łódź Olechów to pierwszy przydział tej lokomotywy, więc od początku tam była do czasu otrzymania w latach 90-tych przeniesienia do MD Wrocław Brochów...
Mamy więc lokomotywę z pierwszym przydziałem po domalowaniu jej żółtego czoła. Reszta malatury (kolorystyka) zapewne odzwierciedla jej wygląd jeszcze z epoki IVc.

Zobacz załącznik 507005

Moim zdaniem model może stać się przedmiotem zainteresowania także kolekcjonerów epoki IVc. Ja jednak twardo zaczekam na pełne (zielono-zielone) klasyczne malowanie. Dla mnie wraz z żółtym czołem skończyła się epoka IV (trzeba mieć jakiś punkt zaczepienia :) w tych płynnych przejściach pomiędzy epokami). A sam model uważam, że jest świetny. Te reflektory wymiatają. Fajnie, że PIKO przewidziało także ten wariant.

W sumie wyszło dokładnie to samo co było na pierwotnie prezentowanym zdjęciu oryginału:

Zobacz załącznik 507008
źródło zdjęcia oryginału: https://shop.dcc24.eu/pl/lokomotywy...-towarowy-et22-259-pkp-byk-4015615963318.html
Nie "główna" tylko ZNLE Gliwice napr. rew. ...

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
877 9 4
a jednak te lampy..., mają rozmach. Chodź swoją drogą co ryzykują? Modele można powiedzieć, że dobre to ryzyko, że nie będą się sprzedawać małe. Tylko przypominam sobie jak wyszła zapowiedź. Wszyscy byliśmy przekonani, że Piko pomyliło się ze zdjęciem. Mam na myśli lampy oczywiście. Super. Tylko się cieszyć.
To może zaryzykują też lampy "telewizory" w ET22 i EU07?

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Nie rozumiem pierwszej części cytowanego zdania.... a to na górze to nie ET22? A dlaczego w EU07? Były z takimi lampami?
A tak na marginesie w EU07 nic się nie zmieni bo forma tego nie przewiduje.
EDIT: Kolega hobbystah0 mnie ubiegł...
Znowu kwestia nazewnictwa. Dla większości "telewizory" to reflektory tego typu:

Natomiast na reflektory takie jak ma mieć ET22-259 mawia się "wiadra". Choć to jest jak z SM42 - jedni mówią Stonka, a inni będą mówić Wibrator.

OP
OP
KacperWKK

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 35 8
A dupa. Wiadra to ma np. Gagarin. Dla młodszej"większości" może to i telewizory, ale dla tej starszej większości telewizory to właśnie te, które ma ET22 259 !
Idąc za ciosem cytując klasyka "Racja jest jak dupa każdy ma swoją" Mnie się podoba taka i taka i nie ważne jaka by była kupie :) A jak nie będzie mi się podobała to ją się przerobi ;)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.647 443 99
Co do kwestii nazewnictwa reflektorow w ET22 to nie chciałbym za bardzo odbiegać od tematu głównego, ale jeśli można wyjaśnić ta kwestię raz na zawsze skoro jak widac jest w tym temacie jakieś niedomówienie:
...to zapewne, a uściślając taka :):
Są przestrzenne telewizory kineskopowe i płaskie plazmowe.
...jedni (zwykle młodzi VI-to epokowcy) nazywają to co widzą na oryginalnej lokomotywie telewizorem (bo płaski jak plazmowy w ET22-944) zaś inni (starzy IV-to epokowcy jak ja) mają na myśli kineskopy (jak ruski Elektron: http://www.radiomuseum.org/images/radio/lvov_tv_works_lvov/elektron_transistor_215_d_215_1227987.jpg ) w lokomotywie ET22-259... i stąd całe zamieszanie. W ETT22 moim zdaniem nie ma 'wiader' bo za mało wystają :) Ja za 'wiadra' uważam takie, jak są - a raczej były - w EN57 albo ST44 (choć w "kibelkach" to bardziej miski :D).

Ostatnio edytowane:

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.014 63 25
Tak to jest jak (nikomu nie ublizajac z młodszych) gimboza zamiast się uczyć od starszych to sami wymyślają nazwy różnych rzeczy. Zaś wychodzą różne kwiatki I niedomowienia.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.461 111 11
A dupa. Wiadra to ma np. Gagarin. Dla młodszej"większości" może to i telewizory, ale dla tej starszej większości telewizory to właśnie te, które ma ET22 259 !
Są przestrzenne telewizory kineskopowe i płaski plazmowe.
Co do kwestii nazewnictwa reflektorow w ET22 to nie chciałbym za bardzo odbiegać od tematu głównego, ale jeśli można wyjaśnić ta kwestię raz na zawsze skoro jak widac jest w tym temacie jakieś niedomówienie:

...to zapewne, a uściślając taka :):

...jedni (zwykle młodzi VI-to epokowcy) nazywają to co widzą na oryginalnej lokomotywie telewizorem (bo płaski jak plazmowy w ET22-944) zaś inni (starzy IV-to epokowcy jak ja) mają na myśli kineskopy (jak ruski Elektron: http://www.radiomuseum.org/images/radio/lvov_tv_works_lvov/elektron_transistor_215_d_215_1227987.jpg ) w lokomotywie ET22-259... i stąd całe zamieszanie. W ETT22 moim zdaniem nie ma 'wiader' bo za mało wystają :) Ja za 'wiadra' uważam takie, jak są - a raczej były - w EN57 albo ST44 (choć w "kibelkach" to bardziej miski :D).
Tu sie zgodze z Kolega @garcia ramirez, zamieszanie to spowodowali mlodzi, ktorym nie chce sie pamietac historii. Projekt ET22 zaczal powstawac w 1965 r. i trzeba pamietac ze telewizory mialy wlasnie podobne ksztalty. Z tad to nazewnictwo. Nikomu chyba sie jeszcze nie snilo o plazmowych ekranach. Te prostokatne plaskie swiatla (ochydne moim zdaniem), to bardziej jak by "rekinowate". Tak samo jak mlodzi rozbebeszyli i pokrecili nazewnictwo innych kultowych lokomotyw PKP: ET21, czy ST44, ktorych przydomki referuja do pewnych faktow historycznych. ET21 to nie "kant", bo to nawet kanciaste nie jest, tylko "sputnik". Nie "gagar", tylko "Gagarin", obie lokomotywy referuja do faktow historycznych. Niestety ignorancja i nieznajomosc historii powoduja taki balagan, ze nawet modelarze nie moga sie dogadac. Na odpowiedz dla czego tradycje sa tak wazne, polecam ostatnie minuty tego filmu: