• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET22

puszo

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 3 3
Czy u kogoś również podczas jazdy na wprost tak dziwnie równomiernie stuka? Gdy lokomotywa jedzie na łuku to nie stuka, usunąłem środkowe koło z jednego wózka i przestało. Trochę to irytujące jest . Sam model jest bardzo ciężki i ośki powinny być dobrze dociążone .

Wyrwiząb

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
338 14 1
Czy u kogoś również podczas jazdy na wprost tak dziwnie równomiernie stuka? Gdy lokomotywa jedzie na łuku to nie stuka, usunąłem środkowe koło z jednego wózka i przestało. Trochę to irytujące jest . Sam model jest bardzo ciężki i ośki powinny być dobrze dociążone .
Cześć
Spróbuj zamienić ten zestaw z zestawem z drugiego wózka, albo daj odwrotnie. Prawdopodobnie masz jakiś minimalny zadzior za zębatce, który w określonym położeniu osi hałasuje. Kuknij pod lupą, może coś znajdziesz

puszo

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 3 3
Środkowy zestaw kołowy nie ma koła zębatego. Zamieniłem zestawy i problem zniknął :), ale co jest powodem to nie wiem. Dzięki za podpowiedzi.

Wyrwiząb

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
338 14 1
Środkowe nie mają prawa mieć koła zębatego - bo po co... Zapoznaj się najpierw z konstrukcją modelu...
Ja go jeszcze nie mam, a mam modele sześcioosiowe, w których są tam koła zębate. Nie wiem jak to jest w przypadku PIKO i ET22. To w takim razie ten model ma napęd na skrajne osie, czyli środkowe luzem, tak?

MJM

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jak jest rozwiązane oświetlenie przedziału maszynowego? Nikt chyba nie wstawiał fotek, rzeczywiście niebieskie czy to ten lakier? :)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Jak jest rozwiązane oświetlenie przedziału maszynowego? Nikt chyba nie wstawiał fotek, rzeczywiście niebieskie czy to ten lakier? :)
Niebieskie jak cholera (od lakieru). Lepiej wygląda jak nie jest podświetlony.
Dla mnie wyszło im to słabo

MJM

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
@ffox dzięki za info, może dlatego nikt tu nie wstawia zdjęć z oświetlonym przedziałem maszynowym :p no ale "dla chcącego nic trudnego", można przemalować budę od środka.
Czyli co, jakby wyszedł zielony byczek (mój ulubiony - może się doczekam ;)) to przedział maszynowy na zielono? :ROFL:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.745 15 0
Wiesz już nie chodzi mi nawet o barwę jaka jest (bo z tym można sobie poradzić), ale o to co jest podświetlone.
Przedział maszynowy praktycznie podświetlony nie jest, a ramki okien dookoła.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.422 111 11
Sa zawsze pewne "lekarstwa" na takie cos. Mozna pomalowac na okolo ramek od srodka na czarno. Znana przez wiele modelarzy sztuczka z problemem przebijania swiatel przez czolo lokomotywy, to wlasnie malowanie na czarno pudla od srodka.

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Widziałem model ET22 od PIKO i muszę powiedzieć, że jest bardzo ładny. Producent najwyraźniej reagując na krytyczne uwagi co do reflektorów w modelach EU07 odrobił lekcję. Nie kupiłem, bo dostałem kręćka na punkcie tego co oferuje Pomniejszone.pl i Elvis model - czyli ich "Byka". Czekam na swoją kolej i odbiór modelu. Zostałem "zainfekowany" znakomitym modelem SM42 typu 6Dg, który jest już u mnie. Nie zarzekam się jednak, że kolejna edycja "Byka" od PIKO nie zasili mojego taboru. Tym razem z pewnością już nie w barwach PKP Cargo.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Bardzo ładny i udany model lokomotywy ET22.(y)
A co najważniejsze, starannie wykonany - kontrola jakości na plus(y). Brawo Piko :)
Lakier czysty, bez baboli, paproszków, bez "przepolerowań" (znanych z SU45 i początkowo EU07); pasowanie elementów bardzo dobre.(y)
U mnie narożne szyby OK.
Napisy jak zwykle i tradycyjnie dla Piko, ostre i czytelne(y), a jedyny drobny minus, to krzywy napis serii i numeru taborowego na boku przedziału maszynowego.
Reflektory robią pozytywne wrażenie - może to nie to samo co oferuje "nasz" Kamil, ale w porównaniu z reflektorami poprzednich nowości Piko i EU07,
to skok milowy na przód.
Fajnie by było, żeby Piko pomyślało o takich reflektorach w nowych siódemkach, trzymając przy tym wysoki poziom wykonania, jaki pokazali w ET22 PKP Cargo.
Mam nadzieję również, że następne ET22 Piko, będą wykonane z taką samą starannością, jak nowość w barwach PKP Cargo, którą obecnie "trzymamy w rękach",
która cieszy oko i wzbogaca nasze kolekcje.
Wysoka jakość wykonania modelu ET22-854, powinna być wyznacznikiem dla następnych modeli serii EU07 i pochodnych, a zwłaszcza SU45.

Reasumując model lokomotywy ET22 Piko, to obowiązkowa pozycja, warta zakupu(y)

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.630 387 20
Reasumując model lokomotywy ET22-854 Piko, to obowiązkowa pozycja, warta zakupu(y)
Dla zbierających tą epokę to racja, pozycja obowiązkowa, ale dla zbierających IV epokę to nie za bardzo. My musimy jeszcze czekać... :devil::podstepny:

Ostatnio edytowane:

pptasinski

Aktywny użytkownik
Reakcje
95 0 0
Bardzo ładny i udany model lokomotywy ET22.(y)
A co najważniejsze, starannie wykonany - kontrola jakości na plus(y). Brawo Piko :)
Lakier czysty, bez baboli, paproszków, bez "przepolerowań" (znanych z SU45 i początkowo EU07); pasowanie elementów bardzo dobre.(y)
U mnie narożne szyby OK.
Nie do końca jest z ta jakością, u mnie był niedomalowany / starty dach przy obu czołach lokomotowy - musiałem z żalem odesłać ją spowrotem do shop.dcc24.eu :(

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Epoki to tylko swoista, umowna tabularyzacja rzeczywistości. Po latach kolejowego "zbieractwa", preferowaniu różnych zarządów i epok dobrnąłem do etapu kupowania tego co mi się podoba. Dziś mam spory rozrzut - od III do VI. "Byka" od PIKO uważam za pozycję obowiązkową. Oczywiście można się czepiać drobnych detali wózków, wnętrza kabiny, ale w modelu seryjnym, o akceptowalnej dla większości odbiorców cenie, nie można mieć zbyt wybujałych oczekiwań. Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze..., choć sam, jako modelarz redukcyjny z około 40-letnim stażem mam świra na punkcie niektórych detali i czekam na "Byka" od Pomniejszone.pl/Elvis model, to muszę przyznać, że miewałem refleksje czy nie przeginam, bo różnica cenowa ogromna, a jakość PIKO więcej niż zadowalająca, a tak na marginesie to nigdy jeszcze nie miałem modelu, w którym nie musiałbym czegoś po swojemu poprawić ..., cóż robić, gdy człek ma totalnego świra?

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Dla zbierających tą epokę to racja, pozycja obowiązkowa, ale dla zbierających IV epokę to nie za bardzo. My musimy jeszcze czekać... :devil::podstepny:
Słuszna uwaga...(y) Poprawiłem.
Ale, będąc w posiadaniu, a także pod dużym wrażeniem modelu PIKO i jego wykonania, to przynajmniej w moim przypadku,
ET22-854 to nie będzie ostatnie słowo i nie mam zamiaru na niej poprzestać.
Jestem zainteresowany następnymi modelami PIKO tej serii, a wręcz i przede wszystkim w malowaniu zielono-zielonym. :)
Tak więc, jak najbardziej słusznie to ująłeś - musimy poczekać. ;)