To czy na tym konkretnym egzemplarzu winna być antena typu 3805 (a jest 3806) to już wie tylko ten, kto projektując ten model ma jakąś wiedzę na temat tego konkretnego egzemplarza (może ktoś ma jakieś tajne fotki których nigdzie nie publikowano).... ale tego się nie dowiemy.... albo dowiemy się jak ewentualny posiadacz tej wiedzy "zlituje się" i je pokaże
Ciężko powiedzieć jak to jest z tymi imitacjami anten na modelach PIKO. Co do niuansów.... Przykładowo.... EU07-161 w modelu miała na odtworzony górny reflektor z czerwonym światłem (imitacją). Pojawiły się pytania i insynuacje, że to błąd. Gdy
@Krzysztof Koj opublikował kiedyś fotkę tego egzemplarza na forum z tego co pamiętam, okazało się że rzeczywiście tak było w 1978 roku. Ale są też inne przykłady....
...SU46-039 na zdjęciach fabrycznego egzemplarza nie ma anteny dachowej, a na modelu fabrycznego egzemplarza - jest. W tym przypadku można już model "podciągać" pod kolejne lata eksploatacji gdy antena już była. Ja zakładam, że tak wyglądała w latach 80-tych (a jak ktoś już nie raz słusznie zauważył rewizji i tak nie widać z odległości w jakiej się model ogląda). Czy to błąd? Nie wiem... mi tam pasuje, że antena jest bo szukam modeli pasujących do epoki IVc.
....Na EU07-123 reprezentującej typ 4E można by się było spodziewać anteny typu 3835 bo na tym typie zwykle takie się dotychczas w modelach spotykało (i pewnie w rzeczywistości). Gdy ukazała się EU07-123 typu 4E to na modelu miała antenę nowszego typu 3806. W tym przypadku jednak wątpliwości nie ma bo jest fotka tego egzemplarza z lat 80-tych XXw. , na której to widać.
Właśnie to biorąc pod uwagę zakładam, że skoro w ET21-442 zrobiono imitację anteny 3806, to widać ktoś wiedzę ma, że tak właśnie było.
Poza tym... wiedząc na podstawie strony ilostanu lokomotyw, że ET21-442 pracowała w Krakowie Prokocimiu aż do końca lat 80-tych.... moim zdaniem egzemplarz ten jest z uwagi na naniesienie takiego przydziału interesujący także dla kolekcjonerów modeli z epoki IVc (rewizji i tak nie widać) bo nie sądzę aby w przyszłości nastąpił jakiś szczególny wysyp egzemplarzy z IVc.... (zakładam, że może z jeden wyjdzie w malowaniu jak ET21-157 ale bez żółtego czoła)