• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.048 275 41
nie wymagajmy za wiele od radzieckiego "dizajnu"...
Jaki q...va "dizajn" ET21 ?! :D
ET21 ma ponad czasową rodzimą architekturę! nadwozia ...

"Dizajn" to mają muszle klozetowe , komuś się najwyraźniej "semantycznie-korpo-pojeb...ło" *.. ! :D

Mniej taniego alkoholu Bolutek ! ;)
Więcej czerwonego włoskiego Amarone 16% ! i czerwonego francuskiego Mas Serra 14.5% ! :D

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7

"Dizajn" to mają muszle klozetowe , komuś się najwyraźniej "semantycznie-korpo-pojeb...ło" *.. ! :D

Więcej czerwonego włoskiego Amarone 16% ! i czerwonego francuskiego Mas Serra 14.5% ! :D
Tobie radzę mniej zioła bo widać musisz pisać "boldem" i kolorem żebyś siebie zrozumiał i widział...:p
I naucz się czytać między wierszami albo ze zrozumieniem - to wielka sztuka, dla co niektórych - widać niedostępna...:eek:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.738 62 3
Nie chciałbyś nagrać tych dźwięków jeszcze raz? Może byłbym w stanie pomóc.
Mam taką możliwość w DB Cargo. Tylko niestety byłem uwięziony w domu przez ponad 3 tygodnie. Teraz praca i wszystko trochę po czasie.
Na szczęście wiele osób kupuję modele analogowe, w późniejszym dogodnym dla siebie czasie je cyfryzuje. To dla mnie szansa. Poza tym są klienci, którzy wolą Zimo i ustawienie funkcji pod siebie niż sztywno przypisane w dekoderze fabrycznym. Już na dniach się przekonamy ile on warty. Natomiast widać z modelu, na model Piko i w temacie dekoderów "odrabia lekcje" i jest coraz lepiej.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Sam jestem ciekawy bo jeżdżę wyłącznie na ESU. Kiedy przyjdzie, wszystko przetestuję. Dodatkowo używam odcinków hamujących gdzie ZIMO niezbyt jest kompatybilny z modułami ESU (ustawiałem wiele godzin) i ciekawe jak PIKO da sobie radę. Faktycznie zawsze można wymienić . Pewnie na PIKO tez znajdzie się amator tak jak bez problemu mogłem sprzedać ZIMO od Gagarina ze stajni ROCO.

P.S. ET21 będzie można jeszcze dorwać do nagrywania w różnych częściach kraju (no chyba ze nabywcy będą wyłącznie złomowac i trzeba się spieszyć https://www.nakolei.pl/pkp-cargo-sp...sc-trafi-na-zlom-a-czesc-zostanie-naprawiona/

Mam taką możliwość w DB Cargo. Tylko niestety byłem uwięziony w domu przez ponad 3 tygodnie. Teraz praca i wszystko trochę po czasie.
Na szczęście wiele osób kupuję modele analogowe, w późniejszym dogodnym dla siebie czasie je cyfryzuje. To dla mnie szansa. Poza tym są klienci, którzy wolą Zimo i ustawienie funkcji pod siebie niż sztywno przypisane w dekoderze fabrycznym. Już na dniach się przekonamy ile on warty. Natomiast widać z modelu, na model Piko i w temacie dekoderów "odrabia lekcje" i jest coraz lepiej.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
11 1 6
Witam
Według informacji ET21 posiada dekoder z 27 funkcjami dźwięku.
To pytanie czy MM2 Roco będzie obsługiwał te wszystkie funkcje,bo Rocowska mysz obsługuje ponoć tylko do F20.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Rocowska mysz obsługuje ponoć tylko do F20
To może warto sprawdzić, nim się napisze "ponoć"? MultiMAUS obsługuje do F28 w najnowszej wersji oprogramowania (które można uaktualnić w starszych egzemplarzach). Ale to i tak mało na 27 funkcji - pytanie, czy wszystkie dźwięki muszą być włączane ręcznie i czy ma to sens? Dobrze byłoby jeszcze mieć parę wolnych F do świateł.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
27 to prawie na pewno jest komplet funkcji światło + dźwięk więc wystarczy. Jako pierwszej można się pozbyć funkcji wyciszania dźwięku i już jest dodatkowy zapas.

1611649252125.png

To może warto sprawdzić, nim się napisze "ponoć"? MultiMAUS obsługuje do F28 w najnowszej wersji oprogramowania (które można uaktualnić w starszych egzemplarzach). Ale to i tak mało na 27 funkcji - pytanie, czy wszystkie dźwięki muszą być włączane ręcznie i czy ma to sens? Dobrze byłoby jeszcze mieć parę wolnych F do świateł.

Reakcje
11 1 6
Dziękuję za cenną informację i teraz mam już pełną wiedzę na ten temat.
Bo po to to forum chyba jest, żeby Koledzy z większym doświadczeniem podzielili się cenną wiedzą. Pozdrawiam Panie Andrzeju.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.763 41 4

Co do rodzimej "architektury". Podkreślam dla mnie, ET21 ma coś wspólnego z E46 DRG jak i jak EW53 ma wiele wspólnego z ET31 DRG. Może archiwum Like Hofmann przetrwało we Wrocławiu i co nieco skopiowano.