• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

Reakcje
76 0 0
Wspaniałego, zdrowego Nowego Roku!
Bardzo przepraszam za nieścisłości jakie wkradły się do katalogu w języku niemieckim oraz na stronę piko.de.
W katalogu Nowości H0 2021 PL dane są poprawne, a ten powinien być dostępny do pobrania w PDF od poniedziałku.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Piękne. Mam zamówione dwa te sputniki w analogu. Myślę jednak, że podobnie jak w laminatce światła będą działać w sterowaniu cyfrowym. Tutaj moje pytanie do forumowiczów - czy by sterować światłami trzeba mieć wersję z dekoderem dźwiękowym czy wystarczy dekoder jazdy o numerze katalogowym PIKO 56400 ?? Będę wdzięczny za odpowiedź bo w DCC to zielony jestem a chyba czas najwyższy powoli się na to sterowanie przestawiać.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
Piękne. Mam zamówione dwa te sputniki w analogu. Myślę jednak, że podobnie jak w laminatce światła będą działać w sterowaniu cyfrowym. Tutaj moje pytanie do forumowiczów - czy by sterować światłami trzeba mieć wersję z dekoderem dźwiękowym czy wystarczy dekoder jazdy o numerze katalogowym PIKO 56400 ?? Będę wdzięczny za odpowiedź bo w DCC to zielony jestem a chyba czas najwyższy powoli się na to sterowanie przestawiać.
Oczywiście w systemie analogowym nie ma możliwości niezależnego sterowania oświetleniem. W systemie cyfrowym wystarczy dowolny dekoder jazdy z odpowiednią (wystarczającą) liczbą wyjść funkcyjnych. Jeżeli ktoś lubi takie "bajery", to inaczej niż w systemie cyfrowym z nich nie skorzysta. Mam model "Laminátki" z dekoderem dźwiękowym - nie żałuję zakupu, a wręcz przeciwnie, jestem z niego bardzo zadowolony i cieszę się, że się jednak "szarpnąłem" na cyfrową wersję modelu - efekt jest naprawdę powalający.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Dziękuję za odpowiedź. U mnie to jednak modele stoją w gablotach. Planuję makietę ale to jak wiadomo koszta kolosalne i przy obecnych zapowiedziach raczej wątpię bym w tym roku rozpoczął jej budowę. Laminatkę mam w analogu ale jeśli na tym dekoderze jazdy będzie działać oświetlenie to od razu zamówię dekoder jazdy i oświetlenia. Można podłączyć napięcie do torów w gablocie i efekt będzie powalający w nocy. Dźwięki mi nie potrzebne tak naprawdę a w dalekiej przyszłości zawsze można je dołożyć.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Laminatkę mam w analogu ale jeśli na tym dekoderze jazdy będzie działać oświetlenie to od razu zamówię dekoder jazdy i oświetlenia
Jak już wspomniano, są dekodery jazdy i świateł z różną liczbą funkcji. Najtańsze Plux12 raczej nie obsłużą wszystkiego. Zapytaj w sklepie specjalizującym się w DCC o dekoder konkretnie do takiej lokomotywy. Powinni zaoferować zaprogramowanie go pod ten model.

Juras XR4Ti

Aktywny użytkownik
Reakcje
206 9 0
Witam

Mam pytanie - może głupie - ale chciałbym wiedzieć jakie zmiany były w ET21 w czasie od początku produkcji do końca lat 80. Chodzi mi o wygląd zewnętrzny. Pomijam przydziały oraz daty rewizji.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.909 527 30
Dźwięki mi nie potrzebne tak naprawdę a w dalekiej przyszłości zawsze można je dołożyć.
Wymieniając zwykły dekoder na dźwiękowy.
Jak już wspomniano, są dekodery jazdy i świateł z różną liczbą funkcji. Najtańsze Plux12 raczej nie obsłużą wszystkiego.
Zgadza się, do nowych modeli Piko, z dość rozbudowanymi funkcjami świateł, konieczne są dekodery PluX22.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Witam

Mam pytanie - może głupie - ale chciałbym wiedzieć jakie zmiany były w ET21 w czasie od początku produkcji do końca lat 80. Chodzi mi o wygląd zewnętrzny. Pomijam przydziały oraz daty rewizji.
Pierwsze 70 lokomotyw wyprodukowano jako 3E. Z wyglądu zewnętrznego różniły się przede wszystkim brakiem przedniego pługa i drobnymi różnicami w budowie wózków. Malowano je też mniej więcej tak, jak ostatnio jeździł ET21-57.

Wracając do modelu to PIKO naprawdę dało czadu z tym modelem. Ilość detali powala. I to oświetlenie podwozia, kabiny i przedziałów maszynowych. Coś pięknego. Jeszcze idealnie wstrzeliło się w mój gust tym malowaniem. Jak już wspomniałem, zamówiłem dwa. Jeden będzie do przeróbki na piaskowego 3E/1. Zmienię mu też reflektory oraz zderzaki na prostokątne.

Fajnie by było, gdyby PIKO zdecydowało się na sputnika z bocznym pantografem. Takie też jeździły na kolejach piaskowych. To byłby dopiero czad. Jednak wydaje mi się, że taka modyfikacja chyba tylko we własnym zakresie będzie wchodzić w grę. Zbyt niszowy temat niestety.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.709 65 3
Pierwsze 70 lokomotyw wyprodukowano jako 3E. Z wyglądu zewnętrznego różniły się przede wszystkim brakiem przedniego pługa i drobnymi różnicami w budowie wózków. Malowano je też mniej więcej tak, jak ostatnio jeździł ET21-57
Także brakiem dużych żaluzji wentylatorów silników trakcyjnych. Z obydwu boków lokomotywy te wyglądają w zasadzie tak samo.

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.709 65 3
Żeby nie zaśmiecać wątku na temat laminatki i potrzebnego dekodera napisałem Tutaj