• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Dowiedziałem się, że ta pierwsza ET21-157 od PIKO z Epoki Va; (nie wiem czy było o tym) to ma mieć przydział z Lok. Karsznice; DOKP Północna; ZNTK Lubań; Napr. rew. 91.10.23.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
Dowiedziałem się, że ta pierwsza ET21-157 od PIKO z Epoki Va; (nie wiem czy było o tym) to ma mieć przydział z Lok. Karsznice; DOKP Północna; ZNTK Lubań; Napr. rew. 91.10.23.
To co on ma napisane na tej małej białej tabliczce? Bo nie śledziłem zbyt wątku.
Lok. Karsznice
DOKP Północna

Przy okazji podaję dane ostatniej naprawy okresowej:
ZNTK Lubań
Napr. rew. 91.10.23

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Skoro ma naniesiony przydział Kraków Prokocim to ciekawe.... wg. strony Ilostan Pojazdów Trakcyjnych ForumKolejowe.pl lokomotywa ta w Krakowie była od 1982 roku, więc raczej model przedstawia lokomotywę w epoce IVc, choć data rewizji (30.8.78) sugeruje IVb.... może z taką datą rewizji przyjęta była na stan w Krakowie w 1982 roku?.... Moim zdaniem to IVc.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Skoro ma naniesiony przydział Kraków Prokocim to ciekawe.... wg. strony Ilostan Pojazdów Trakcyjnych ForumKolejowe.pl lokomotywa ta w Krakowie była od 1982 roku, więc raczej model przedstawia lokomotywę w epoce IVc, choć data rewizji (30.8.78) sugeruje IVb.... może z taką datą rewizji przyjęta była na stan w Krakowie w 1982 roku?.... Moim zdaniem to IVc.
Ilostan nie pokazuje dat przyjęcia na stan, tylko przypadkowe daty z okresu, kiedy lokomotywa była przydzielona*. Przynajmniej tak było w przypadku ST43-14, gdzie znalazłem podobne "niezgodności", po czym dostałem skan książki pojazdu z datami przydziału innymi niż na ilostanie.

Tak więc obstawiam, że model Piko ET21-442, jeśli ma datę jak na foto, (30.8.78), ma też poprawny przydział i jest z epoki IVb.

---
* Oczywiście nie mam podstaw, by oceniać rzetelność dat całego Ilostanu - ale jeśli informacje są od ludzi oglądających pojazd lub z zachowanych fotografii, to nie przedstawiają daty przyjęcia na stan, bo tego na lokomotywie nie ma.

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Wszystkie modele wpisane z nowego katalogu Piko na stronę sklepu Piko z datami ukazania a brakuje nowego ET 21? Przeoczenie czy celowa strategia nie eksponowania kolejnego modelu tuż przed uruchomieniem sprzedaży modelu z żółtym czołem.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
Wszystkie modele wpisane z nowego katalogu Piko na stronę sklepu Piko z datami ukazania a brakuje nowego ET 21? Przeoczenie czy celowa strategia nie eksponowania kolejnego modelu tuż przed uruchomieniem sprzedaży modelu z żółtym czołem.
Skądże :confused: ? Przecież od wczoraj model PIKO 51603 (ET21-442) jest w ofercie na stronie producenta - odnośnik do oferty. Podobnie jak model PIKO 51600 / 51601 / 51602 (ET21-157).

Doprawdy zadziwiające jak łatwo tworzy się w naszym kraju teorie spiskowe :eek: ... w dodatku niczym nie poparte :ostrozny: . Nie wiem co w tych naszych głowach siedzi o_O , że tak chętnie doszukujemy się na każdym kroku spisku przeciw nam :niepewny: ... ktoś z PIKO kto to czyta (ponoć wiele osób - decydentów :cenzura: ) albo pokłada się ze śmiechu :ROFL: albo nie może uwierzyć w to co czyta :oops: ... polecam czasem ugryźć się w język :( .

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Skądże :confused: ? Przecież od wczoraj model PIKO 51603 (ET21-442) jest w ofercie na stronie producenta - odnośnik do oferty. Podobnie jak model PIKO 51600 / 51601 / 51602 (ET21-157).

Doprawdy zadziwiające jak łatwo tworzy się w naszym kraju teorie spiskowe :eek: ... w dodatku niczym nie poparte :ostrozny: . Nie wiem co w tych naszych głowach siedzi o_O , że tak chętnie doszukujemy się spisku przeciw nam :oops: ... ktoś z PIKO kto to czyta (ponoć wiele osób - decydentów :cenzura: ) albo pokłada się ze śmiechu :ROFL: albo nie może uwierzyć w to co czyta :oops: ... polecam czasem ugryźć się w język :( .
Faktycznie jest widoczny z tego linku .Początkowo nie mogłem znaleźć zaznaczając w filtrach PKP na stronie sklepu Piko . Moje przeoczenie w takim razie .Sorry za zamęt z tego powodu jeśli taki powstał.

Już wiem czemu mi nie wyszukuje tej lokomotywy po oznaczeniu w filtrach PKP gdyż przy lokomotywie jest w zarządzie kolei PKPC stąd całe zamieszanie

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
Faktycznie jest widoczny z tego linku .Początkowo nie mogłem znaleźć zaznaczając w filtrach PKP na stronie sklepu Piko . Moje przeoczenie w takim razie .Sorry za zamęt z tego powodu jeśli taki powstał
Żadna tragedia się nie stała ;) ... może jedynie "teoria spiskowa" była niepotrzebna :gwizd: - wystarczyło zapytać czy innym też się nie wyświetla :oops: . Czasem warto sprawdzić po numerze katalogowym :) . Najprawdopodobniej na stronie producenta są jakieś błędy :ostrozny: - na przykład mi nie pokazało kilku modeli DR jak filtrowałem po zarządzie - zarówno jeśli chodzi o nowości na 2021 jak i niektóre modele dostępne w 2020 roku. Z tego powodu przeoczyłem jeden model (myślałem, że został wyprzedany), który chciałem zamówić jeszcze w tym roku na starych warunkach :mad: ...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Mam takie pytanko, co oznacza na stronie PIKO ikonka PKPC ? Tak jest przy ET21. Reszta modeli ma PKP.

PKPC.jpg

A co do:

skip.jpg

...zaprawdę, powiadam wam, nie czaję o co chodzi z tym gościem. Pragnienie by strzelać na okrągło czerwonym krzyżykiem przy każdej nadarzającej się okazji... to chore... Oczywiście pod tym postem też nie wykluczam czerwonego kółka z białym krzyżykiem. W tym kontekście opinia kolegi @Paweł R na temat ocen jest wg mnie całkowicie uzasadniona.

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
jak filtrowałem po zarządzie
Mi w ogóle nie pokazywał większości nowości, jak filtrowałem. Dosłownie było 7 modeli PKP. W tych filtrach są błędy.

Jak chcecie widzieć wszystkie modele, to używajcie katalogów w PDF. Przeglądając PDF-a, używam Ctrl-F do wyszukania frazy np. "PKP". W nowościach pokazuje się 37 wystąpień takiej frazy.

Następnie, znając nr katalogowy modelu, możecie wpisać to w Piko webshop i dostać szczegóły - w tym przydziały i rewizje na foto. Foto można powiększyć, albo zapisać sobie na dysku.

Przepraszam, jeśli piszę oczywistości - ale pojawia się wiele pytań, więc może to pomoże :)

co oznacza na stronie PIKO ikonka PKPC
PKP Cargo, jak domniemywam. W przypadku ET21, jeśli wierzyć foto, oznaczenie PKPC to raczej pomyłka "w druku".

@Remaj12 pisałeś (dobrze pamiętam?), że ludzie powinni zamawiać w sklepach, by Piko mogli lepiej planować produkcję. Ale jak tu zamawiać, mając tyle sprzeczności? Skąd wiem, że ET21-442 jest faktycznie PKP ep. IVb, a nie PKPC, jeżeli obie te informacje wynikają z katalogu? Dyskutowaliśmy niedawno także n.t. ET21-157 i owszem, miałeś dobre informacje - ale w katalogach były niedobre.
Kiedyś zamawiałem wszystko w 1 sklepie, teraz dla Piko robię wyjątek i już nie zamawiam. Pojawi się, będą znane szczegóły modelu, to zdecyduję o kupnie. A że Piko nie może przez to planować i wszyscy tracimy? Cóż, nie poczuwam się do roli "mecenasa sztuki" w stosunku do Piko, żebym miał zamawiać ich produkt nie wiedząc, jaki będzie :p

Ostatnio edytowane: