• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

Reakcje
15 0 0
Od razu lizus :LOL:
Nie mam żadnego dodatkowego interesu w tym aby tak pisać.
Od PIKO pewnie bym kupił jedną sztukę do jeżdżenia, a SM do gablotki głównie. PIKO dość masowo poleciało z wariantami - minimum/maksimum tzn. 046 najstarsze malowanie i reflektory a 045 nowoczesne. W SM spodobały mi się bardziej nieoczywiste warianty sprzed lat. Mam świadomość, że modele PIKO będą wyprodukowane w sporo większym nakładzie i będą jeszcze sporo dłużej dostępne, więc mogę spokojnie wstrzymać się z zakupem.

Ok, bo myślałem, że pojawiła się trzecia zapowiedź od Piko.
Byłoby fajnie, bo te dwa to tak symbolicznie wyglądają.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.425 137 19
Byłoby fajnie, bo te dwa to tak symbolicznie wyglądają.
Za nieco ponad 2 miesiące będzie opublikowany katalog z nowościami na 2025 rok, a w nim zapewne kolejne dwie zapowiedzi modeli lokomotyw serii EP09, także tak jak w przypadku każdej innej do tej pory produkowanej przez firmę PIKO rodziny modeli, należy się spodziewać kolejnych edycji w następnych latach.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
794 87 8
Belki czołowe moim zdaniem nie prezentują się dobrze. Brakuje im finezji, a detale jeśli są, brakuje im dopracowania. Choćby węże ogrzewania elektrycznego, wiszą „do nikąd”, łatwo je uszkodzić, trudno wymienić, bo przyklejone na „zycher”. Do tego części zamienne w cenie jubilerskiej.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.955 531 30
W oryginale też "brakuje im finezji". ;)
detale jeśli są, brakuje im dopracowania
To tylko pierwszy prototyp. Ocenianie na tej podstawie przyszłego modelu wydaje mi się dużym nieporozumieniem.
trudno wymienić, bo przyklejone na „zycher”
A skąd to wiadomo? Kolega miał już w ręce gotowy model?
części zamienne w cenie jubilerskiej
Tak? A gdzie można zobaczyć ceny części zamiennych do EP09?

Całą ta dyskusja nie ma większego sensu, więc z mojej strony to wszystko.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
794 87 8
W oryginale też "brakuje im finezji". ;)

To tylko pierwszy prototyp. Ocenianie na tej podstawie przyszłego modelu wydaje mi się dużym nieporozumieniem.

A skąd to wiadomo? Kolega miał już w ręce gotowy model?

Tak? A gdzie można zobaczyć ceny części zamiennych do EP09?

Całą ta dyskusja nie ma większego sensu, więc z mojej strony to wszystko.
Dla uściślenia, pisałem o pikowski podejściu do reprezentacji belek czołowych, wszystkich modeli PKP.

Ciekawe jak się prezentuje kabel ogrzewania elektrycznego prototypu ze zdjęcia powyżej? Jak np. w przypadku Fiata.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Z wczorajszej prezentacji na Targach Hobby w Poznaniu, dwa warianty EP09 od PIKO:
Nr kat. 97524/97525, EP09-046:
EP09_1_PIKO-zdj1.jpg
EP09_1_PIKO-zdj2.jpg
EP09_1_PIKO-zdj3.jpg
EP09_1_PIKO-zdj4.jpg
EP09_1_PIKO-zdj5.jpg

Nr kat. XXXXX/XXXXX, EP09-XXX (drugi z trzech dotychczas zaprezentowanych prototypów):
EP09_2_PIKO_zdj1.jpg
EP09_2_PIKO_zdj2.jpg
EP09_2_PIKO_zdj3.jpg
EP09_2_PIKO_zdj4.jpg
EP09_2_PIKO_zdj5.jpg
EP09_2_PIKO_zdj6.jpg

Ostatnio edytowane: