• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.907 121 1
Jest już dostępna instrukcja od EP09
Niestety, znowu napisana "po polskiemu" - Części rusztowania tylko dla modeli wyświetlaczy:mad:
Z plusów, dwa rodzaje odbieraków oraz dostarczenie modelu na imitacji torów:)
Ps. Nie wiem czy dobrze interpretuję instrukcję, ale wydaje się, że dużo elementów na dachu będzie do samodzielnego montażu:oops:

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.250 21 0
Niestety, znowu napisana "po polskiemu" - Części rusztowania tylko dla modeli wyświetlaczy:mad:
A wcześniej było ST44, SU46 cyt.: "Dodatkowe części do modelu statycznego", ET21: cyt.: "Części w opcji „modelu na półkę“ :confused:
Czasem myślę, że od schyłku lat '80 w tłumaczeniu na polski w tej firmie niewiele się zmieniło:

Załączniki

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.105 55 1
Z plusów, dwa rodzaje odbieraków oraz dostarczenie modelu na imitacji torów:)
Ps. Nie wiem czy dobrze interpretuję instrukcję, ale wydaje się, że dużo elementów na dachu będzie do samodzielnego montażu:oops:
Dziwne, bo Google Tłumacz radzi sobie lepiej niż ci tłumacze z PIKO:
IMG_20241104_185501.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 147 7
Jeśli chodzi o instrukcję, to tu jeszcze jeden kwiatek:
1730744661581.png

Ewidentnie brakuje elementarnej kontroli jakości. Przecież ten model jest przeznaczony głównie na rynek polski, to czy tak trudno zapewnić prawidłowe tłumaczenie? Naprawdę nie da się tego niechlujstwa zaakceptować.

Warto zauważyć, że PIKO wybrało kolejny raz wariant budy odkręcanej. Czyżby była to trwała tendencja w odejściu od bud rozchylanych?

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 147 7
Być może zróżnicowanie średnic otworów to zabieg "poka-yoke" uniemożliwiający odwrotny montaż przezroczystych elementów. Sądzę, że czerwony element otrzyma kształt grzybka, w którym "kapelusz" otrzyma odrobinę większą średnicę od otworu.
A więc najczarniejszy scenariusz może się sprawdzić? Widząc te części to jednak nie będzie "kapelusza"?
Z plusów, dwa rodzaje odbieraków
Co ma Kolega na myśli? Wg instrukcji zdaje się jest jeden typ odbieraka, ale zamieszczone są dwa zdjęcia (z widokiem z dwóch stron).

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 147 7
No to niech kolega @Rozjazd nie akceptuje. Proponuję nie kupować tego modelu i wszystkich innych, gdzie będą takie błędy w instrukcji. :D
Spodziewałem się takiego komentarza, ale nie ze strony Kolegi, szczerze mówiąc, naczelnego stróża polszczyzny :). I zmartwię Kolegę, kupię i zapewne nie jeden egzemplarz.
PS. Poza tym, że Kolega odbiega od tematu wątku, to też należy widzieć emocje w języku pisanym i niekoniecznie wyciągać z tego zbyt daleko idące wnioski.
PS2.
Proponuję nie kupować tego modelu i wszystkich innych, gdzie będą takie błędy w instrukcji. :D
To chyba nie mógbym kupić żadnego :D. Także trzeba przymknąć na to oko i tyle.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Spodziewałem się takiego komentarza, ale nie ze strony Kolegi, szczerze mówiąc, naczelnego stróża polszczyzny :).
Poważnie mówiąc, to mnie też wkurzają takie babole, ale co możemy na to poradzić? Pozostaje nam się z tego tylko śmiać. Ja akurat raczej nie jestem zainteresowany tym modelem, ale z zupełnie innego powodu (za nowe, choć jeździły w końcówce IV epoki, a poza tym nigdy mi się EP09 w naturze nie podobały). Ale może jedną kupię, jeśli Piko lub Schlesienmodelle wydałoby numer 001 lub 002 w wersji fabrycznej (w co, szczerze mówiąc, wątpię).

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.907 121 1
Co ma Kolega na myśli? Wg instrukcji zdaje się jest jeden typ odbieraka, ale zamieszczone są dwa zdjęcia (z widokiem z dwóch stron).
W instrukcji, pod pozycją 16 jest zamieszczony odbierak z adnotacją "przód" a pod pozycją numer 17 z adnotacją "tył" Do tej pory PIKO, w żadnej instrukcji do modeli z takimi samymi pantografami, nie robiło takiego rozróżnienia. Stad taka moją interptacja, że są dwa rodzaje. A jak będzie w rzeczywistości, to czas pokaże.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 147 7
W instrukcji, pod pozycją 16 jest zamieszczony odbierak z adnotacją "przód" a pod pozycją numer 17 z adnotacją "tył" Do tej pory PIKO, w żadnej instrukcji do modeli z takimi samymi pantografami, nie robiło takiego rozróżnienia. Stad taka moją interptacja, że są dwa rodzaje. A jak będzie w rzeczywistości, to czas pokaże.
W opisie jest to samo oznaczenie dla obu części:
1730749135548.png

Choć z drugiej strony, gdyby to były identyczne pantografy, to po co byłyby pod różnymi numerami? To może sugerować, że rzeczywiście mamy dwa różne pantografy. Jeszcze kwestia, co nazywamy przodem a które tyłem? Numeracja kabin ma decydować?
Zastanawia mnie jeszcze ilustracja dachu. Tam jest dodatkowy przewód i może to jest przyczyna rozróżnienia?:
1730749456907.png

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.907 121 1
W opisie jest to samo oznaczenie dla obu części:

Choć z drugiej strony, gdyby to były identyczne pantografy, to po co byłyby pod różnymi numerami? To może sugerować, że rzeczywiście mamy dwa różne pantografy. Jeszcze kwestia, co nazywamy przodem a które tyłem? Numeracja kabin ma decydować?
Zastanawia mnie jeszcze ilustracja dachu. Tam jest dodatkowy przewód i może to jest przyczyna rozróżnienia?:
Wydaje mi się, że rozwiązałem tajemnicę dwóch odbieraków, tj. różnią się one tylko umiejscowieniem w innym miejscu punktów montażowych imitacji "szyny" (jeden na punkt montażowych po lewej stronie, drugi po prawej).
EP09 - odbieraki.jpg
EP09.jpg

Poza tym szczegółem, moim zdaniem, niczym się nie różnią.