• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Dla mnie wybranie malowania z dodatkowym numerem na czole, który w historii serii pojawił się na klasycznym malowaniu tylko przez 2 lata jest żenadą, eeee przepraszam, farsą.
Myślę, że nie tylko Koledze ta zmiana w ostatniej chwili nie leży. Mi też taki wybór popsuł humor i radość oczekiwania na ten akurat model. Tak sobie myślę, że może jest to celowy zabieg, wypuścić najpierw model w mniej oczekiwanym malowaniu (bo i tak się sprzeda), a potem, za dwa, trzy lata jak kurz opadnie, PIKO wypuści model w najbardziej sensownym malowaniu, po prostu abyśmy kupili dwie wersje....ręce opadają.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.282 504 30
Dla mnie wybranie malowania z dodatkowym numerem na czole, który w historii serii pojawił się na klasycznym malowaniu tylko przez 2 lata jest żenadą, eeee przepraszam, farsą.
po prostu abyśmy kupili dwie wersje....ręce opadają.
A mnie ręce opadają jak czytam takie komentarze. Co Wy myślicie, że firma działa po to, by spełniać nasze zachcianki, czy po to, by osiągnąć jak największe zyski?

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.890 29 2
A mnie ręce opadają jak czytam takie komentarze. Co Wy myślicie, że firma działa po to, by spełniać nasze zachcianki, czy po to, by osiągnąć jak największe zyski?
Popularniejszy schemat oznaczenia, bo to w zasadzie nie malowanie, to chyba większa ilość klientów i większe zyski? Więc zawsze myślałem, jak piszesz @Andrzej Harassek, ale widzę, że jednak oboje jesteśmy w błędzie. :cenzura:
Ponadto. Niestety tematy poświęcone seryjnym modelom zazwyczaj są dyskusjami niewiele wnoszącymi i koncertami życzeń. I są dwie drogi... odpuszczasz udział w tych wątkach, co w zasadzie zrobiłem jakiś czas temu przeglądając je sporadycznie i szybko. Możesz też być ich aktywnym członkiem, co przez przypadek, ale na moment uczyniłem. Więc przykro mi, że opadają Ci ręce, ale tak w dużej mierze wygląda to forum.

Ostatnio edytowane:

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.262 225 2
Żenada... kto wybiera te malowania?!...
Tylko zmarnowałeś swój czas. Model zapewne już gotowy płynie do Europy więc pisanie o jego malowaniu nie ma już sensu. Większość i tak go kupi takim jakim jest, Ty tylko wywołasz dyskusje o niczym. Pewnie remaj już tworzy czterostronnicowe wypracowanie dlaczego to a nie inne malowanie.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Niech Kolega przeczyta mój post raz jeszcze do końca, a potem wypisuje nieuzasadnione żale co ja tam niby myślę.
Warte odnotowania jest fakt, że jeśli PIKO ma taki plan biznesowy to ok, tylko czemu go zmienia tuż przed wypuszczeniem modelu na rynek?

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.946 121 1
Warte odnotowania jest fakt, że jeśli PIKO ma taki plan biznesowy to ok, tylko czemu go zmienia tuż przed wypuszczeniem modelu na rynek?
W punkt(y)
Jest to jak najbardziej zasadne pytanie, co sprawiło albo co się wydarzyło, że PIKO w ostatniej chwili zmieniło konfigurację zapowiadanego od niedawna modelu:niepewny: Bo w tym przypadku, nie można powiedzieć, że katalog był przygotowywany rok wcześniej, bo tu mówimy o tzw. "Jesiennych nowościach".
Z zainteresowaniem czekam... na sensowne wytłumaczenie (bo mam swoją spiskową teorię na wytłumaczenia tej zmiany);)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.368 473 107
Ja bym nie przesadzał. Choć sam byłem zainteresowany tym pierwotnym wariantem to tak naprawdę nie było przecież od razu wskazane z jakiego okresu będzie to model, a ten malutki szczegół w postaci numeru na czole nie był nawet rozpatrywany przez PIKO jako potencjalna możliwość zmylenia klientów.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
Niech Kolega przeczyta mój post raz jeszcze do końca, a potem wypisuje nieuzasadnione żale co ja tam niby myślę.
Nie pierwszy raz tak robi. Dlatego ja przestałem za wczasu zamawiac bo nigdy nie wiadomo co sie trafi. Tak bylo choćby z SM31. Bo to tylko bylo zdjęcie, bo inni też tak robią...bla, bla, bla

A później jak słyszę żale, że to sklepy zostają z tym niesprzedanym malowaniem bo anulowania zamówienia...to już wolę poczytać książkę.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Nie pierwszy raz tak robi. Dlatego ja przestałem za wczasu zamawiac bo nigdy nie wiadomo co sie trafi. Tak bylo choćby z SM31. Bo to tylko bylo zdjęcie, bo inni też tak robią...bla, bla, bla

A później jak słyszę żale, że to sklepy zostają z tym niesprzedanym malowaniem bo anulowania zamówienia...to już wolę poczytać książkę.
No fakt. Poza tym z punktu widzenia klienta... nikt przecież nie każde nikomu płacić z góry za złożone zamówienie, zawsze można po prostu zrezygnować jako komuś coś teraz nie pasuje (argumentem rezygnacji zawsze może być wprowadzona zmiana 'w ostatniej chwili'). Jest jak jest i inaczej nie będzie. Ja też swego czasu zamówiłem "Gbs'a" od PIKO bo takie ładne zdjęcie było... a wyszło co wyszło. Praktyka pokazuje więc, że gdy PIKO wrzuci fotkę modelu pierwotnie, to niekoniecznie konkretnie taki w takim malowaniu wyjdzie ostatecznie.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
918 60 10
A można cały ten wątek wywalić w p... ł? Nie ma modelu, nie ma zdjęć - o czym tu dyskutować?

Przeglądając "dorobek" szanownego kolegi, to jego posty też można zaliczyć do...

...skasowania.

Piko macałem i oglądałem, co do modelu Roberta, to jestem pewien. Wyrób będzie dopracowany.
Wezmę ten, który pierwszy ukaże się w V epoce i malowaniu "pomarańczowym"/"pomarańczowo-brązowym".

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.946 121 1

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.183 260 17
Kurcze, naprawdę nie kumam tego wyboru modelu przez nich. Myślałem naprawdę, że wejdą w rewizję po 2017 lub 2019, to by się ta seria uzupełniła. Ale zmieniać teraz na okres, który jest dokładnie ten sam, jak naszej 109013, tego naprawdę nie kumam. Jak by to dali trochę wcześniej zmieniłbym z 2015 na 2017, ale teraz to musztarda po obiedzie. Kompletnie bez sensu. :confused: