• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
462 47 4
Sklepy ogłaszają, że w przyszłym tygodniu będzie sprzedaż modeli u nich w sklepie. Model pewnie gotowy a zdjęcia wielką tajemnicą.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
816 29 1
@mikl trochę nie mogę uwierzyć, że Piko nie potrafi zrobić zdjęcia bez takich dystorsji (to nie jest trudne, ani kosztowne) - ba, nawet software do obróbki często i gęsto rozpoznaje, ze zdjęcie jest z apartau x i obiektywu y - i automat to koryguje. To są dwa kliknięcia.
Ale skoro od wielu lat kładą laskę na tłumaczenia... to czego się spodziwać.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Mnie najbardziej interesuje wygląd świateł.
W Oławie na wystawie makiet, światła wyglądały obiecująco. Ciekawe jak po całkowitym montażu.
W Poznaniu na Katarzynkach w ZSK jeszcze raz przyglądałem się prototypowi i niestety reflektory na pierwszym czole były poprawne, natomiast na drugim już nie do końca. Problem opisałem TUTAJ, a także post Kolegi @rprail TUTAJ Chodzi nie tylko o średnicę, ale o położenie czerwonego światła, które jest za nisko i które powinno być wyrównane do poziomej linii przechodzącej przez punkt styczny z okręgiem wyznaczonym przez biały reflektor (czerwona linia poniżej). To nie jest taki drobiazg jak wielu może się to wydawać, w modelu było to widoczne bez wpatrywania się. Tak czy inaczej, oba czoła różniły się położeniem wysokościowym czerwonego światła i to może być zły prognostyk do losowych przypadków - oby jednak nie.
Reflektory wyrównane do poziomej linii w oryginale, natomiast w modelu jest wyraźny odstęp:
1732537785737.png

Podobnie i tutaj, reflektory wyrównane do poziomej linii w oryginale, natomiast odstęp widoczny jest tylko od dolnej linii:
1732538142506.png

Niesety model z obrazka PIKO powyżej potwierdza wątpliwości co do właściwego położenia czerwonego światła (jest za nisko):
1732539219895.png

Ostatnio edytowane: