• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Esu sprzedaje dekodery wraz z głośnikiem do samodzielnego sklejania tzw. kostkę cukru o wymiarach 19x15mm.
Ale sam głośnik jest już fabrycznie przylutowany. A głośnik ma rzeczywiście wymiary 11 x 15 mm, wysokość zależy od liczby doklejonych elementów komory rezonansowej.
tak malutki glosniczek chyba nie powala jakością dźwięku ?
Jeśli kolega @Bigi45 jeszcze tego nie słyszał, to się trochę zdziwi, jak dobrze to gra. Ale warunek: musi mieć zamkniętą komorę rezonansową

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
627 3 0
KKS siedzi na swoim miejscu? Przy śledziach Roco nie ma problemu. Zresztą każdy sprzęg ma to samo mocowanie wchodzące w gniazdo i to nie powinno robić różnicy.
Edit.
Już chyba wiem... Obróć o 180 stopni tę przedłużkę od KKS. Sprawdziłem u siebie i jak jest źle zamontowana to efekt jest jak u Ciebie na zdjęciu
Sprzęg/przedłużka jest zamontowana tak jak w instrukcji.

ep09.PNG

Panowie rozwiązanie jest proste. KKS przycinać się będzie luzem. Po zapięciu wagonu, jego sprzęg poziomuje także sprzęg lokomotywy i problem ustępuje.
Problemem jest właśnie jazda z wagonami. Podepnijcie na hak 4 Zki Acme czy 6-7 innych wagonów i efekt będzie taki jak u mnie.

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
89 2 0
Jeśli kolega @Bigi45 jeszcze tego nie słyszał, to się trochę zdziwi, jak dobrze to gra. Ale warunek: musi mieć zamkniętą komorę rezonansową
Po "urealnieniu" wymiarów głośnika ESU, głośnik Piko nie wydaje się już taki mały :).
Jeśli kiedyś pojawi się EP09 w malowaniu PKP Cargo to bardzo chętnie się zdziwię. Pozytywne zaskoczenie zawsze jest mile widziane :)

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
317 56 2

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.139 38 4
Jeśli ci ludzie tam pracujący mają w miarę (jak na ich warunki) godne zarobki to praca jest ok, pod dachem i nie widać by ich ktoś gonił. Jeśli jednak robią za tego dolara za godzinę to jednak słaba sprawa. Na pewno się starają. Widać skupienie, babka przygląda się kilku modelom naraz, aby wyłapać niedokładności.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.648 31 1
No to jak coś ze światełkami będzie "nie halo", to wiadomo już, które panie pociągnąć do odpowiedzialności.

światełka1.jpg Światełka.jpg

A tak poważnie, to ciekawy film z taśmy produkcyjnej.
Że też akurat z produkcji EP09 powstał, a nie z produkcji takiej BR95.:niepewny:

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.685 47 0
Jakby ktoś się zastanawiał dlaczego tablice na boku oryginału są odwrotnie niż na modelu to do roku 2022 lokomotywa miała tablicę PKP z tej strony co numer i odwrotnie, więc model ma prawidłowo odwzorowane na okres, który przedstawia.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.103 145 0
Ciekaw jestem ile oni tego "natłukli". Mam również wrażenie, że pierwsza edycja rozeszła się chyba głównie w Polsce, bo z tego co widzę w necie w dużych niemieckich czy angielskich sklepach tego modelu jeszcze nie było.
Niemniej, kilka dni temu, sklep "Lippe" na swoim Fejsbuku zrobił jakąś prezentację tego modelu

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.648 31 1
Ciekaw jestem ile oni tego "natłukli". Mam również wrażenie, że pierwsza edycja rozeszła się chyba głównie w Polsce, bo z tego co widzę w necie w dużych niemieckich czy angielskich sklepach tego modelu jeszcze nie było.
No jak nie ma, jak są. Przecież w Lippe są dostępne od ręki EP09-045 w malowaniu IC i w subskrypcji EP09-046.
Nie wiem jak w Anglii, ale czy tam ktoś z Polski kupuje...?