• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
316 56 2
KKS siedzi na swoim miejscu? Przy śledziach Roco nie ma problemu. Zresztą każdy sprzęg ma to samo mocowanie wchodzące w gniazdo i to nie powinno robić różnicy.
Edit.
Już chyba wiem... Obróć o 180 stopni tę przedłużkę od KKS. Sprawdziłem u siebie i jak jest źle zamontowana to efekt jest jak u Ciebie na zdjęciu

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Panowie rozwiązanie jest proste. KKS przycinać się będzie luzem. Po zapięciu wagonu, jego sprzęg poziomuje także sprzęg lokomotywy i problem ustępuje.

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Bzdura. U mnie sprzęg jest w tym samym położeniu bez względu na podpięcie wagonów bądź bez nich. W poście #503 napisałem co powoduje efekt kolegi @Noah
Kompletnie się z tym nie zgadzam.
Sprężyna sprzęgu KKS ściąga go ku górze, tym samym blokując go o imitacje sprzęgu śrubowego i armatury, podpięcie jakiekolwiek obciążenia (czyt. wagon) eliminuje napięcie wstępne KKS niezamierzone przez PIKO.
* Dodać należy także iż podkładka pod sprzęg ma być zainstalowana jak OEM.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Ktoś tu bardzo nie lubi Roberta:)
Jako że mój wpis został potraktowany jako prywatna sprawa to zamieszczam foto ogólnie dla każdego aby zobaczyć jak wygląda wnętrze i styki oświetlenia.
Coś mi ten patent przypomina...
Na zdjęciu Kolegi widoczne są kabelki łączące głośnik bezpśrednio z dekoderem. Pytanie, czy tak musi być i wymaga tego ESU z wgranym dźwiękiem dedykowanym do EP09, czy równie dobrze można przylutować kabelki od głośnika do przeznaczonych do tego miejsc na płytce?

KacperMichał

Aktywny użytkownik
Reakcje
97 13 3
Prawdopodobnie głośnik można przylutować w wyznaczonym miejscu, ale został przylutowany bezpośrednio do dekodera, zapewne dlatego aby przyspieszyć wysyłkę modeli i sklep w którym zamawiałem model przygotował sobie dużo wcześniej dekodery.

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
89 2 0
Nikt niczego nie chciał przyśpieszać. Dekoder ESU Loksound 5 przychodzi już od producenta z przylutowanym głośnikiem. Wystarczy tylko włożyć dekoder do gniazda, upchnąć gdzieś głośnik i można się bawić :). Osobiście gdy używam innego głośnika niż ESU to odlutowuje przewody od dekodera a sam głośnik przylutowuję do płytki lokomotywy. Zgodnie ze standardem gniazda Plux22 dwa piny odpowiadają za dźwięk. Gdy płytka ma wyprowadzenia pod głośnik, w tym przypadku ma, to można je wykorzystać. ESU niczego nie wymaga w tym zakresie. Można przylytować głośnik do padów na płytce albo do dekodera. Co kto lubi.

Ostatnio edytowane:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.757 62 3
Nikt niczego nie chciał przyśpieszać. Dekoder ESU Loksound 5 przychodzi już od producenta z przylutowanym głośnikiem. Wystarczy tylko włożyć dekoder do gniazda, upchnąć gdzieś głośnik i można się bawić :). Osobiście gdy używam innego głośnika niż ESU to odlutowuje przewody od dekodera a sam głośnik przylutowuję do płytki lokomotywy. Zgodnie ze standardem gniazda Plux22 dwa piny odpowiadają za dźwięk. Gdy płytka ma wyprowadzenia pod głośnik, w tym przypadku ma, to można je wykorzystać. ESU niczego nie wymaga w tym zakresie. Można przylytować głośnik do padów na płytce albo do dekodera. Co kto lubi.
Esu sprzedaje dekodery wraz z głośnikiem do samodzielnego sklejania tzw. kostkę cukru o wymiarach 19x15mm. Komorę rezonansową można sobie zbudować na taką wysokość, na jaką pozwala miejsce w modelu. EP09 od Piko ma zabudowaną komorę rezonansową z gniazdem na głośnik 9x16mm, ot taka malutka różnica.