• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
627 3 0
Przełożyłeś także do sprzęgu nowego „podkładkę” ze starego OEMowego sprzęgu?
Oczywiście. Dziś miałem czas i dokładnie przyjrzałem się pracy kks. Winny jest sprzęg Fleischmanna, z którymi model Piko nie jest do końca kompatybilny! Sprzęg ten ma z przodu czołownice, która zahacza o imitację sprzęgu śrubowego modelu. Pierwszy raz mi się to przytrafiło. Na szczęście wystarczy ściąć wspomnianą czołownice sprzęgu aby pracował on prawidłowo.
Na nieszczęście, podczas wymiany sprzęgu wyskoczyła w środku sprężynka, więc czeka mnie jeszcze dodatkowo rozebranie modelu w celu jej założenia. :(

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.786 61 10
Ma Kolega rację, bo nie jest przylutowany...Na TYM filmie, od minuty ósmej widać wyraźnie jak powinno być. Także w modelu pokazanym przez Kolegę @KacperMichał jest fabryczna kucha.
W tym filmie od 8:15 pan mówi " und wir haben auch eine energie schpeicher verbaut " co znaczy " zainstalowaliśmy także urządzenie magazynujące energię " ciekawostka, to kto w końcu montuje kondensatory?

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
316 56 2
Ciekawostka! Po zmianie CV5 w fabrycznym dekoderze z wartości 200 na 220 loko uzyskuje realną vmax = 170km/h na podstawie pomiaru wykonanego wagonem pomiarowym

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
28 0 0
W tym filmie od 8:15 pan mówi " und wir haben auch eine energie schpeicher verbaut " co znaczy " zainstalowaliśmy także urządzenie magazynujące energię " ciekawostka, to kto w końcu montuje kondensatory?
Od jakiegoś czasu ponoć Piko już montuje. Info otrzymałem ze sklepu kupując model analogowy Piko i próbując dokupić właśnie kondensator do dekodera.

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Mam pytanie. Czy do fabrycznego dekodera w loko Piko wystarczy wlutować kondzia czy potrzeba też zworkę, diodę i rezystor jeśli nie ma ich na płytce?
Ale dekoder i UPSa w postaci kondensatora zostaw w spokoju bo to oddzielne tematy.
Kondensator jest przylutowany do main boarda i u mnie tak było już OEM.

Moderator: kondensator przylutowany do płytki modelu.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: