• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.146 154 7
Czy ktoś wie, wraz z jaką funkcją włącza sie podświetlenie puplitu? Rozpiski funkcji do modelu z dźwiękiem nie ma tym razem załączonej na stronie producenta, a na rozpisce w jednym ze sklepów, nie ma tej pozycji.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
714 30 5
Czy ktoś wie, wraz z jaką funkcją włącza sie podświetlenie puplitu? Rozpiski funkcji do modelu z dźwiękiem nie ma tym razem załączonej na stronie producenta, a na rozpisce w jednym ze sklepów, nie ma tej pozycji.
Podświetlenie pulpitu załącza się wraz z oświetleniem czołowym i nie ma możliwości jego wyłączenia, ani osobnego włączenia.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.170 131 19
Lista funkcji fabrycznie zaprogramowanych w dekoderze dźwiękowym PIKO SmartDecoder XP 5.2 PluX22 Sound (PIKO 56636 montowany w modelu PIKO 97522):

F0 | sygnał Pc 1 + Pc 5 + oświetlenie pulpitu (zmienne kierunkowo)
F1 | wł. / wył. dźwięki pracy lokomotywy
F2 | sygnał Rp1 „Baczność”
F3 | sygnał Rp1 „Baczność”
F4 | oświetlenie przedziału maszynowego
F5 | oświetlenie kabiny (działa tylko z włączonym F0)
F6 | „długie” światła
F7 | sygnał Tb 1 + oświetlenie pulpitu (zmienne kierunkowo) + jazda manewrowa (skrócony czas rozpędzania i hamowania)
F8 | sygnał Pc 1 + oświetlenie pulpitu (zmienne kierunkowo)
F9 | sygnał Pc 5 (zmienny kierunkowo)
F10 | sygnał Pc 2 + Pc 5 + oświetlenie pulpitu (zmienne kierunkowo, działa tylko z włączonym F0)
F11 | regulacja głośności
F12 | zapowiedź peronowa (1)
F13 | zapowiedź peronowa (2)
F14 | zapowiedź peronowa (3)
F15 | rozmowa przez radiotelefon (1)
F16 | rozmowa przez radiotelefon (2)
F17 | dźwięk podnoszenia / opuszczania pantografu
F18 | dźwięk otwierania / zamykania okna kabiny
F19 | dźwięk otwierania / zamykania drzwi kabiny
F20 | sprężarka pomocnicza
F21 | sprężarka główna
F22 | zgrzyt kół na łukach
F23 | wyciszenie dźwięków

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.434 27 1
F0 | sygnał Pc 1 + Pc 5 + oświetlenie pulpitu (zmienne kierunkowo)
F10 | sygnał Pc 2 + Pc 5 + oświetlenie pulpitu (zmienne kierunkowo, działa tylko z włączonym F0)
F9 | sygnał Pc 5 (zmienny kierunkowo)
Rozumiem, że F0 i F10 jest dla jazdy luzaka. F9 wyłącza czerwone zachowując resztę załączonych świateł (jazda pociągowa)?
Pytam również dlatego, bo mam z tym problem w SU46-009.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
714 30 5
Rozumiem, że F0 i F10 jest dla jazdy luzaka. F9 wyłącza czerwone zachowując resztę załączonych świateł (jazda pociągowa)?
Pytam również dlatego, bo mam z tym problem w SU46-009.
W SU46 z fabrycznym dekoderem dźwięku nie ma możliwości wyłączenia czerwonych świateł, konieczne jest przeprogramowanie dekodera. Podobnie jak załączanie jazdy manewrowej TB1 na dwóch różnych przyciskach f. Przepraszam za off topic

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.927 111 11
Mam wrażenie, a jeszcze mam jedną stronę tej dyskusji to przeczytania, że tutaj sa wywody podobne to tych, które już raz mieliśmy okazję przechodzić przy wypustach EN57 od Robo oraz PIKO...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.146 154 7
Mam wrażenie, a jeszcze mam jedną stronę tej dyskusji to przeczytania, że tutaj sa wywody podobne to tych, które już raz mieliśmy okazję przechodzić przy wypustach EN57 od Robo oraz PIKO...
Myśli Kolega o wywodach, dzięki którym ROBO poprawiło formę (reflektory, a jakże :)) do EN57 i uratowano model? Wywody okazały się zatem bardzo cenne.

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.748 61 10
Oh… ciekawę… i nikt nie narzekał :LOL::LOL::LOL::LOL:

Sorry couldn’t resist :podstepny:
Na prawdę tak Pana cieszą takie pierdoły u konkurencji? Dekoder można przeprogramować i po sprawie. Jest Pan dorosłym facetem, który prowadzi firmę, więc chyba lepiej by było zacisnąć zęby i dać na luz.
Wczoraj ruszyła sprzedaż Pana nowego wypustu, zobaczymy co będzie jak towar dotrze do klienta. Mam nadzieję, że nikt nie będzie się naśmiewać, ale nigdy nic nie wiadomo.