• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.364 47 0
Czy ktoś dysponuje zdjęciem EP09-045 zrobionym z jakiejś kładki gdzie będzie widoczny dach? Chodzi mi o rozmieszczenie dodatkowych anten. Znalazłem jeden film z 2018 i zauważyłem tylko jedną, ale pytanie czy w 2012 nie posiadała innych.

Załączniki

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
285 18 0
Hmm reflektory są… poprawnie wykonane w PIKO. Co do samego kształtu obudowy można rzec że taka kiedyś była „moda”, mi się to średnio podobało ale się oparzyło. Ciężko wykonać dobrą fotkę bo są bardzo małe. Fotki robione ajfonem15 dla porównania SM z zezem na kubłach.
IMG_4348.jpeg
IMG_4347.jpeg
IMG_4346.jpeg

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
857 14 1
Odstęp pomiędzy kloszami białym a czerwonym fizycznie może i istnieje, ale uwzględniając skalę modelu - o czym wielokrotnie wspominano w kontekście konieczności przeskalowania pewnych elementów - bardziej zgodne dla ogólnego odbioru jest ich "stykanie się". Występuje różnica poziomów między tymi kloszami; biały nieco wystaje, co sprawia, że z każdego kąta odnosi się wrażenie, iż biały nachodzi na czerwony. W przypadku modelu Piko, jest dokładnie na odwrót - im większy kąt, tym wrażenie odległości kloszy większe. To jest pierwsza kwestia. Druga sprawa: jeżeli uwzględniamy odstęp taki jak w przypadku przedstawionym na zdjęciu poniżej, gdzie użyto profesjonalnych narzędzi, aby czerwony klosz osadzić na miejscu, to rzeczywiście można o to się spierać - odstęp istnieje .

PC250016.JPG

P1110432.JPG

P1110404.JPG

Rzecz trzecia, skoro dywaguje się na temat odległości kloszy w reflektorach, to świadczy o tym, że nie mamy już problemów, reflektorów jak wyjętych z zabawek (EU07), ubogich wózków (EU07), tragicznych właściwości jezdnych (jak w przypadku SM42), błędnego profilu przodu (jak w prototypie EN57 Robo), złych ramek okiennych (jak w 111A) itp. Połowiczny sukces jakości polskich modeli odniesiony.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.121 56 1
Proponuje jednak zostać przy EP09. EU07 i SM42 to stare konstrukcje.
EP09 jest najnowszym modelem, którego jakość i szczegółowość powinna być wynikiem ewolucji poziomu wykonania, co można zauważyć po modelach SU46, ET21, SM31. Tym czasem PIKO popełnia coś takiego:
IMG_20241128_232104.jpg
IMG_20241128_231503.jpg
IMG_20241126_011148.jpg
IMG_20241125_184009.jpg
IMG_20241125_171752.jpg

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
857 14 1
Chodzi o ogólne wrażenie, a nie o mierzenie odległości między kloszami, lecz o całokształt wyglądu. Albo patrzysz na model i widzisz, że wszystko jest w porządku, albo zauważasz, że wygląda nieco dziwnie, i wtedy dochodzi do drążenia.

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 6 0
Chodzi o ogólne wrażenie, a nie o mierzenie...
Rezerwuję sobie prawo wyrażenia "ogólnego wrażenia" jak już do mnie przyjedzie moja EP09-046. Natomiast wrzucanie zdjęć spod mikro Szkopa i szukanie na tym poziomie defektów, to nie drążenie, to przesada... No chyba, że w ten sposób Kolega rprail chciał zaszpanować, że trzyma w domu pod kredensem oryginalne światła od EP09.

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 0 0

JakubR

Aktywny użytkownik
Reakcje
333 0 0
Rezerwuję sobie prawo wyrażenia "ogólnego wrażenia" jak już do mnie przyjedzie moja EP09-046. Natomiast wrzucanie zdjęć spod mikro Szkopa i szukanie na tym poziomie defektów, to nie drążenie, to przesada... No chyba, że w ten sposób Kolega rprail chciał zaszpanować, że trzyma w domu pod kredensem oryginalne światła od EP09.
Zdjęcie wkładów jest zapożyczone z mojego wcześniejszego wpisu...

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.269 21 0
Lampy da się wyprostować, klosze wymienić. Są koledzy, którzy się tym bez problemu zajmą, dajcie chwilę.
Ale jest inny problem w mojej ocenie. Kupiłem wagon Y IC z pierwszej edycji. Malatura tampodrukiem ale zielony pasek drukiem UV, "brokacik". Sprzedałem ponieważ nie mogłem na to patrzeć, ok. uprzedziłem się, czy co tam innego.
Wycofałem zamówienie "9" jeszcze przed jej ukazaniem, e... najpierw zobaczę jak to będzie wyglądało. I tak się zastanawiam, kiedy kurz euforii nowym modelem już opadnie, kiedy postawicie ją w gablocie na półce i co jakiś czas bezie podchodzić, żeby spojrzeć na jej piękno i będziecie z bliska podziwiać detale, i zobaczycie czoło pomalowane tradycyjnie a od jego krawędzi nadruk UV, ilu z Was pomyśli: ech, kurcze ...
A piszę to tylko po to, żeby dotarło do przedstawicieli Piko, że ta oszczędność się nie opłaca. Ja bym zapłacił więcej za tampodruk.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.556 60 1
Powiem tak: jesteśmy w bardzo komfortowej sytuacji skoro SM ma także wydać EP09. Wszystko zależy od tego jak będzie się prezentował ich finalny produkt. Być może część ludzi stwierdzi, że woli zapłacić więcej i mieć lepszy model (zakładając, że fabryka starannie go wykona). Ja mam EP09 od PIKO i mi w zupełności wystarcza, fakt, że mogłoby być "tradycyjne" malowanie zamiast druku uv na boku a co do reflektorów @Rozjazd - rozumiem, że chodzi Ci o soczewki które na zdjęciu w modelu PIKO wyglądają na za daleko od siebie odsunięte?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.170 131 19
Jaka jest przyczyna negatywnego odbioru wykonania reflektorów? Moim zdaniem firmie PIKO w kwestii jakości odwzorowania reflektorów można zarzucić brak pomalowania obwódek szkieł reflektorów halogenowych na srebrno/szaro (w przypadku białego) oraz czarno (w przypadku czerwonego). Poniżej porównanie, które powinno pomóc spojrzeć na przyczynę problemu. Producent zadbał o to, aby w modelu odwzorować obwódki szkieł, ale niestety ich nie pomalował, stąd wrażenie, że średnice reflektorów są za małe. Po ich pomalowaniu odbiór powinien znacząco się poprawić.

ep09_reflaktory_porownanie.jpg

Reakcje
91 13 3
To czekamy kto pierwszy podejmie się wymianie reflektorów, ewentualnie pomalowanie pierścieni dociskowych(obwódek) oraz trąbek, jak to miało miejsce w modelach EU/EP.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
@Rozjazd - rozumiem, że chodzi Ci o soczewki które na zdjęciu w modelu PIKO wyglądają na za daleko od siebie odsunięte?
Tak oraz zbyt mała średnica nie tylko czerwonego światła i białego też. Stąd to zbyt duże rozsunięcie. Idealnie to widać w poście Kolegi @rprail i @Remaj12. Patrząc teraz na zdjęcie powyżej, Kolegi @Remaj12 również rzuca się w oczy brak czarnej obwódki wokół czerwonego reflektora (jak słusznie Remek zauważył). To również potęguje efekt niezgodności.
stąd wrażenie, że średnice reflektorów są za małe
To nie jest tylko wrażenie, zostaw ramki na chwilę i spójrz na same klosze. Porównaj średnice w prawdziwym egzemplarzu i modelu.
1733228788753.png

ale niestety ich nie pomalował, stąd wrażenie, że średnice reflektorów są za małe. Po ich pomalowaniu odbiór powinien znacząco się poprawić.
Poprawi się tylko częściowo - dla czerwonego reflektora, bo biała obwódka nic nie zmieni.

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.372 473 107
Ramki soczewek są. Problem jest, że są białe i nie są widoczne na tle tła reflektora. Gdyby to tło było bardziej szare to efekt byłby dużo lepszy. A tak jest jak zawsze.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.170 131 19
Tak oraz zbyt mała średnica nie tylko czerwonego światła i białego też. Stąd to zbyt duże rozsunięcie. Idealnie to widać w poście Kolegi @rprail i @Remaj12. Patrząc teraz na zdjęcie powyżej, Kolegi @Remaj12 również rzuca się w oczy brak czarnej obwódki wokół czerwonego reflektora (jak słusznie Remek zauważył). To również potęguje efekt niezgodności.

To nie jest tylko wrażenie, zostaw ramki na chwilę i spójrz na same klosze. Porównaj średnice w prawdziwym egzemplarzu i modelu.
Zobacz załącznik 1089184
Nie mierzyłem, ale może teraz będzie lepiej widać:

ep09_reflaktory_porownanie_soczewki.jpg