• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.554 60 1
Po oglądnięciu zdjęć EP09 na bardzo dużych zbliżeniach zamieszczanych tu na forum miałem wątpliwości odnośnie wykonania tego modelu ale po oglądnięciu "9" w ręce na żywo mogę śmiało powiedzieć, że jest to bardzo ładny model. Mankamenty tu wytykane praktycznie nie rzucają się w oczy. Pasek o nierównej szerokości nie kłuje w oczy tak jak na zdjęciach bo są to małe odchyły, lampy wyglądają ok chociaż coś chyba jest na rzeczy z ich wykonaniem bo na jednej soczewce też wyglądało jakby trochę farba na nią kapnęła z boku. Mogli nie robić tylko malowania uv ale i to na żywo nie zakuło mnie w oczy tak jak myślałem po zdjęciach. Generalnie polecam (y)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 153 7
Dla zainteresowanych wnętrzem kilka zdjęć. W zestawie z częściami mamy też lusterka w wersji rozłożonej.
Fajne to wygląda. Dla jasności, są to elementy rozmontowanego modelu czy części zamienne? I o jakim "zestawie z częściami" Kolega pisze? Tym z pudełka z modelem?
Lusterka, które są w oryginale same się rozkładają, wystarczy lekko pociągnąć
Rozumiem, że zarówno podczas postoju jak i jazdy lusterka są rozłożone (w reczywistości)?

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.328 298 18
Suma sumarum: nie warto wysilić się z modelem na Polski rynek. Ważne, tylko aby puścić jako pierwszy. Połowę modelu wcisnąć do worków, aby samemu poskładać pół modelu, to nie można marudzić na chińskie rączki które jakiś wąż krzywo założą lub za dużo kleju dadzą. Niech klient sobie sam zapaprał. I to za prawie 1000 pe el enów. Uchylam kapelusz przed PIKO. Rozszyfrowali Polskiego klienta idealnie i doją go z niepowtarzalną efektywnością. Chapeau bas.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 51 2
Panie Robercie, z całym szacunkiem, ale jaki jest cel Pana wypowiedzi w tym wątku?
Ma nam zobrzydzić produkty firmy Piko? Ma spowodować u nas niechęć do ogólnie pojętej konkurencji rynkowej? Ma obrazić osoby, które kupiły czy kupią ten model (taka sugestia wynika wprost z Pana powyższej wypowiedzi)...
Szerze wątpię by takie były Pana zamiary, ale czytając Pana wiadomości można naprawdę dojść do takiego wniosku.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.554 60 1
Trudne to może do przełknięcia ale ludziom model EP09 PIKO się po prostu podoba i tyle. Ma pewne mankamenty które nie przysłaniają jednak ogólnego pozytywnego wrażenia. Widać też jaki dokonał się postęp od SM42 która przecież brzydka nie jest pomimo swoich wad.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 51 2
Proste. Że dużo od PIKO się jeszcze mogę nauczyć :) Jak Pan to interpretuje, to już Pana sprawa. Ja tylko opisałem fakty i gołą prawdę.
Prawda i fakty są jednak takie, że Pan również sam stosuje się do zasady, "Suma sumarum: nie warto wysilić się z modelem na Polski rynek".
Tłucze Pan te siódemki od tylu lat, i ciągle mają te same mankamenty, które wszyscy tu dobrze znamy. Mógłby Pan w końcu poprawić to koślawe pantografy, mrugające w analogu światła, jakość malowania poszczególnych części czy choćby po tych wszystkich latach wprowadzić cywilizowaną formę sprzedaży części zamiennych. Wybrał Pan jednak wyłącznie zmianę pudełka, co jest z jednej strony "pierdołą" z drugiej rzeczywiście pewnym "ulepszeniem" - ale takim "na skróty", po tylu latach przy wyjmowaniu lokomotywy nic chyba w końcu nie odpada (co było wcześniej standardem)..
I to też są fakty i golusieńka prawda.

Rozumiem, że jest to publiczne forum miłośników modelarstwa kolejowego, i każda osoba może wyrażać tu swoje zdanie i opinię. Ale Pan tutaj występuje nie jako klient Piko chcący podzielić się swoimi uwagami, tylko skupia się wyłącznie na krytyce i to generalnie nic nie wnoszącej (niekonstruktywnej), haczącej już o czarny PR. Fajnie by było, gdyby pozostawił Pan nam, klientom, wybór i ocenę poszczególnych modeli.

Reakcje
151 25 6
Jak to było Panie Reschka? „Robię swoje i nie oglądam się za siebie”? Właśnie widać, że ze wszystkich najbardziej przeżywa co poczynia konkurencja właśnie Pan. Zgoła wygląda to jakby był pan przestraszony.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 51 2
Jak widać na filmie, napięcia brak, ale epoce to nie przeszkadza!
Jak ja lubię takie filmy!!!
Dziękuję! Choć mało mi więc rzeknę - więcej, więcej, więcej..

lukusk

Użytkownik
Reakcje
51 3 0
Prawda i fakty są jednak takie, że Pan również sam stosuje się do zasady, "Suma sumarum: nie warto wysilić się z modelem na Polski rynek".
Tłucze Pan te siódemki od tylu lat, i ciągle mają te same mankamenty, które wszyscy tu dobrze znamy. Mógłby Pan w końcu poprawić to koślawe pantografy, mrugające w analogu światła, jakość malowania poszczególnych części czy choćby po tych wszystkich latach wprowadzić cywilizowaną formę sprzedaży części zamiennych. Wybrał Pan jednak wyłącznie zmianę pudełka, co jest z jednej strony "pierdołą" z drugiej rzeczywiście pewnym "ulepszeniem" - ale takim "na skróty", po tylu latach przy wyjmowaniu lokomotywy nic chyba w końcu nie odpada (co było wcześniej standardem)..
I to też są fakty i golusieńka prawda.

Rozumiem, że jest to publiczne forum miłośników modelarstwa kolejowego, i każda osoba może wyrażać tu swoje zdanie i opinię. Ale Pan tutaj występuje nie jako klient Piko chcący podzielić się swoimi uwagami, tylko skupia się wyłącznie na krytyce i to generalnie nic nie wnoszącej (niekonstruktywnej), haczącej już o czarny PR. Fajnie by było, gdyby pozostawił Pan nam, klientom, wybór i ocenę poszczególnych modeli.

Mnie pozostaje jedynie dodać o pozostawieniu klientów w modelu EP07-361 PKP Retro z uwaloną płytką, którą nie wiem czy mam sobie ją sam podmienić czy odesłać do podmiany (gdzie? na razie nie wiadomo, temat ucichł), więc zanim zacznie się krytykować konkurencję, dobrze by było zerknąc na własne podwórko. A to, że konkurencja zostawiła Pana w tyle, właśnie ze względu na dopiero co wykryte wady w Waszym modelu EP09, takie są fakty i goła prawda, to już nie mnie oceniać, wiem, że to może boleć, rozumiem, tylko po co te komentarze. Ja bym siedział cicho i bez rozgłosu starał się poprawić/usprawnić model aby na końcu zaskoczyć pozytywnie klientów a nie pokazywał w zamian zdjęcia płytek z numerami, żeby się wybielić? Nie tego oczekujemy.
Czy naprawdę nie testujecie modeli zanim wyślecie do klienta tylko pozostawiacie tą opcję klientowi? Tak, w tej sprawie od Piko możecie się wiele nauczyć, bez złośliwości.

Z poważaniem
Klient m.in EP07-361

Ostatnio edytowane:

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
204 6 0
Niestety jest prawdą, nawet w dokumentacji fabrycznej przywołany jest agregat sprężarkowy tłokowy. Stosowane na lokomotywach 001 i 002 bardzo szybko zostały zastąpione agregatami śrubowymi Ochsnera i jeździły do naprawy głównej gdzie zostały wymienione na sprężarki GAR-30 Atlas Copco. Na późniejszych modernizacjach dołożono 2 sprężarkę i na różnych lokomotywach jeździły w różnych kombinacjach - Atlas-Knorr, Atlas-Airpol itd. Na dzień dzisiejszy chyba wszystkie 09 mają po 2 sprężarki na pokładzie, jednak to dźwięk przetwornic wirowych z wentylatorami silników trakcyjnych generują największy hałas w tej lokomotywie.
Nie wszystkie mają po 2 sprężarki, jest kilka z jedną.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.781 179 15
Miałem dziś okazję trzymać w dłoniach model EP09, model ciężki, solidnie zrobiony.
Nie zauważyłem krzywego białego paska pod światłami, był ok, reflektory także były bez zarzutu.
Nie wiem, czy po prostu komuś się trafił jakiś "trefny" egzemplarz ?

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
243 52 2
Miałem dziś okazję trzymać w dłoniach model EP09, model ciężki, solidnie zrobiony.
Nie zauważyłem krzywego białego paska pod światłami, był ok, reflektory także były bez zarzutu.
Nie wiem, czy po prostu komuś się trafił jakiś "trefny" egzemplarz ?
Każdy egzemplarz a raczej model będzie dobry bądź trafny - wszystko zależy w jakich jest rękach:) .
Ps nie wiem czy chcemy model EP09 wiernie odzwierciedlający oryginał - ciągle odsyłanie na gwarancję. Czyt. Naprawy :)