• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
693 54 1
Niestety ani w jednym, ani w drugim przypadku nie słyszę sprężarki śrubowej EP09, a to co jest tam w środku z pewnością bardziej przypomina sprężarki z byka (chyba w piko), albo siódemki.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.465 148 0
Też mam dźwięki do ET22 (i do innych modeli też) od Elvisa. Ale akurat w byku miałem błąd i wentylatory nie uruchamiały się w czasie rozruchu. Dlatego mój byk jest na poprawce u Elvisa, podobno już wszystko działa jak należy.
A w temacie - dźwięki EP09 fajne, pewnie zajmują dużo pamięci. Więc jak ja będę kiedyś miał model EP09 to zapewne poproszę o mniej tych zapowiedzi. :)

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
399 17 2
Też mam dźwięki do ET22 (i do innych modeli też) od Elvisa. Ale akurat w byku miałem błąd i wentylatory nie uruchamiały się w czasie rozruchu. Dlatego mój byk jest na poprawce u Elvisa, podobno już wszystko działa jak należy.
A w temacie - dźwięki EP09 fajne, pewnie zajmują dużo pamięci. Więc jak ja będę kiedyś miał model EP09 to zapewne poproszę o mniej tych zapowiedzi. :)
Dokładnie. Te zapowiedzi, gdzie jaki pociąg odjeżdża czy 09 gotowy do odjazdu, to
moim zdaniem nie potrzebne.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Nie czekając na odpowiedź od Leszka napiszę Tobie, że MS, bo dźwięk jest 16bit. Do serii MX jest dźwięk 8bit.
Natomiast obie zapowiedzi są męcząco długie. Ta druga dodatkowo zupełnie nieczytelna (niezrozumiała), zagłuszona dźwiękami lokomotywy.
Tu akurat zapowiedzi Piko są zwarte, wyraźniejsze i bardziej mi odpowiadają. Reszta dźwięków jak zawsze, czyli extra.
PS.
Mam kolegę, który w TVN jest kamerzystą reportażowym, pracującym w terenie i z chęcią dałby parę lekcji Leszkowi...:)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
151 25 6
A ja akurat powiem wręcz przeciwnie. W moim odczuciu zapowiedzi te idealnie pasują do tej lokomotywy, i oddają typowe współczesne komunikaty. Jak chodzi o drugą zapowiedź, to pochodzi ona z dworca w Katowicach, i dokładnie tak brzmi gdy stoimy na peronie, jest dość stłumiona. Zapowiedzi z dekodera Piko są „mdłe” i nie oddają realiów właśnie ze względu na ich zwartość. Inna sprawa to rozmowy przez radio, które akurat w każdym dekoderze są moim zdaniem zbędne.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.722 62 3
Jak napisałem wyżej jest to moja propozycja. W przypadku dźwięków odem mnie, każdy ma możliwość "pomarudzić", a w efekcie dostać to czego oczekuje, patrz @Arekmiz.
Dźwięki od dużych producentów są i kropka.
A po wysłuchaniu zapowiedzi, czy rozmów przez radiotelefon od dużego producenta, od razu słychać, że zostały spreparowane, u mnie są to autentyczne nagrania z natury.

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
204 6 0
Ale dźwięk sprężarki to nie jest nic wspólnego z EP09. To są dźwięki sprężarki tłokowej a takich w 9 nie ma. Tak samo nie słyszałem dźwięku hamowania ed.