• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.329 301 18
Się pisze, nie jedzie, a na pewno nie używa się wulgaryzmów w stylu 'wtf'. Komu jak komu, ale takie coś nie przystoi. A regulamin forum? Może są nieletni, którzy to czytają?
Żeby śmieszne nie było panie Rozjazd... Pana marudzenie na model 361 akurat mnie zmotywowało to tego wpisu. Serio, jak by tej Pana reklamacji i wywodów nie było, to bym tego wpisu nie napisał. Dlaczego ten biały Pas jest tak opisany? W tym unboxingu krzywizna tego pasa wali w oczy, a tam jaki piękny ten model... sorry ;)

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Po oglądnięciu filmu Kolegi Jakuba, niestety jestem przerażony, nawet nie rozczarowany, jak wygląda czoło lokomotywy, a w szczególności reflektory i ten nieszczęsny biały pasek. Nie potwierdziło się przypuszczenie co poniektórych, że "przecież to model przedprodukcyjny, prototyp i poczekajmy na finalny model, który ukaże w sprzedaży" i takie tam. Niektórzy wlali trochę nadziei twierdząc, że:
Klosz czerwony w kształcie grzybka, biały z odwróconym kapeluszem. Włożą to w otwory reflektora od przodu i będzie gites.
Być może zróżnicowanie średnic otworów to zabieg "poka-yoke"
Średnica czerwonych lamp jest raczej prawidłowo odwzorowana.
Nic z tych rzeczy drodzy Koledzy. Obawy były uzasadnione, choć niektórzy nie byli zgodni z taką opinią. Reflektorów nie poprawiono, a nawet na białym tle jest wrażenie, że dalej pomniejszono...No i ten babol w postaci kleju przy prawym czerwonym reflektorze.
Na domiar złego, ten biały pasek wygląda tak, jakby ktoś zmieniał grubość pędzla, aby zmieścić się pomiędzy stopniem i nie zahaczyć o ramkę reflektorów. Pasek powinien być równej szerokości i być pomiędzy czołownicą a dolną krawędzią reflektorów. Nikt mi nie powie, że można na to przymknąć oko. No i ta krzywa tarcza zderzaka. Takie rzeczy wcześniej się PIKO nie zdarzały.
Pan Robert Reschka ma rację wytykając te wady w swoim poście wcześniej, a jest tak dlatego, że PIKO daje pożywkę na własne życzenie.
I teraz najgorsze: co się dzieje z PIKO? Czy szczyt możliwości jakości wykonania (wierność odwzorowania pominę) skończył się wraz z SM31/SU46/ET21? Czy będziemy teraz świadkami zjazdu jakościowego? Czy tak trudno takiej firmie wykonać starannie pasek?

1732827025078.png

1732827040235.png

A to prawdziwa lokomotywa - pozostawiam bez dalszego komentowania:
1732829969151.png

Ostatnio edytowane:

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.329 171 19
Co znaczy stwierdzenie ostatnie w poście 332 , że to prawdziwy model?

Wyznanie moje jest moja osobistą sprawą i byłoby miło, gdyby Pan nie szedł tak daleko.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
@Rozjazd z tym paskiem to ja nie wiem. Dałeś zdjęcie oryginału, który ma oznaczenie nad podestem, a model ma oznaczenie pod podestem
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Zaraz podmienię zdjęcie. Paski na poszczególnych egzemplarzach mogą różnić się nieco szerokością, ale zawsze mają stałą szerokość (przynajmniej jak oglądałem).
PS: Zdjęcia Kolegi świetnej jakości, ale nieszczęsnego paska ukryć się nie da ;) Ponadto jedna z wycieraczek jest odgięta od szyby (w poście 324).

Ostatnio edytowane:

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 52 2
Po oglądnięciu filmu Kolegi Jakuba, niestety jestem przerażony, nawet nie rozczarowany, jak wygląda czoło lokomotywy, a w szczególności reflektory i ten nieszczęsny biały pasek. Nie potwierdziło się przypuszczenie co poniektórych, że "przecież to model przedprodukcyjny, prototyp i poczekajmy na finalny model, który ukaże w sprzedaży" i takie tam. Niektórzy wlali trochę nadziei twierdząc, że:

Nic z tych rzeczy drodzy Koledzy. Obawy były uzasadnione, choć niektórzy nie byli zgodni z taką opinią. Reflektorów nie poprawiono, a nawet na białym tle jest wrażenie, że dalej pomniejszono...No i ten babol w postaci kleju przy prawym czerwonym reflektorze.
Na domiar złego, ten biały pasek wygląda tak, jakby ktoś zmieniał grubość pędzla, aby zmieścić się pomiędzy stopniem i nie zahaczyć o ramkę reflektorów. Pasek powinien być równej szerokości i być pomiędzy czołownicą a dolną krawędzią reflektorów. Nikt mi nie powie, że można na to przymknąć oko.
Pan Robert Reschka ma rację wytykając te wady w swoim poście wcześniej, a jest tak dlatego, że PIKO daje pożywkę na własne życzenie.
I teraz najgorsze: co się dzieje z PIKO? Czy szczyt możliwości jakości wykonania (wierność odwzorowania pominę) skończył się wraz z SM31/SU46/ET21? Czy będziemy teraz świadkami zjazdu jakościowego? No bo jak nie można starannie wykonać paska?

Zobacz załącznik 1088126
Zobacz załącznik 1088127
A to prawdziwa lokomotywa - pozostawiam bez dalszego komentowania:
Zobacz załącznik 1088128
Ja do swojego egzemplarza nie mam zastrzeżeń - niemniej jednak chciałem zaznaczyć, iż nie posiadam mikroskopu ;-)