• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.969 121 1
Ciekawa sprawa...
W modelu EP09-046 producent uwzględnił różną długość poręczy na czole lokomotywy (zgodnie z oryginałem(y)), a w modelu EP09-045, gdzie na prawdziwej lokomotywie również występuje różna długość, już nie.
Co do tablic. Słabo(n) Szkoda, że w tym przypadku PIKO poszło na łatwiznę:(

Ostatnio edytowane:

Wnusio_85

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Czy PIKO dało zdjęcia modelu tylko z jednej strony?

Ciekaw jestem jak wygląda druga strona modelu z żaluzjami.

Zdj. z dnia 15 marca 2023, szlak Trzciniec - Bydgoszcz Tow. | EP09-045 z poc. nr 1501 "Neptun"

Załączniki

Wnusio_85

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.256 261 17
Zrobić osobną formę dla jedynego pierwowzoru, ale namalować tablice z numerem...?
To naprawdę słabe. Szczególnie przy tej cenie modelu. Liczyłem przynajmniej na fototrawioną. Moja tablica jest ze wtrysku, numery ostre jak brzytwa, a sama tablica ma grubość 0.3mm - minimalna grubość elementu wtryskowego. Dlatego specjalnie zrobiłem dodatkowe slajdy boczne w formie, które mają wypusty na te tablice. One wystają ledwie około 0.05mm z budy i daje to piękny efekt cienkiej blachy z numerami.

IMG_1945.jpeg

Reakcje
77 40 2
To naprawdę słabe. Szczególnie przy tej cenie modelu. Liczyłem przynajmniej na fototrawioną. Moja tablica jest ze wtrysku, numery ostre jak brzytwa, a sama tablica ma grubość 0.3mm - minimalna grubość elementu wtryskowego. Dlatego specjalnie zrobiłem dodatkowe slajdy boczne w formie, które mają wypusty na te tablice. One wystają ledwie około 0.05mm z budy i daje to piękny efekt cienkiej blachy z numerami.

Zobacz załącznik 1087744
Dlatego właśnie czekam z niecierpliwością na Twoje modele
Mam nadzieje, ze długo nie będę musiał

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.422 27 1
ep09.jpg ep09 rev.jpg

A inna sprawa.

Zobacz załącznik 1087744
Fakt. Byłem, widziałem. Prawda, cała prawda i tylko prawda. :)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.474 443 99
Podobnie, także czekam na EP09 od @Robert Reschka.

W sumie jak tak czytam to może model PIKO nie będzie Expert albo Hobby tylko tak po środku :niepewny::niepewny::niepewny: Zobaczymy jak to wyglądać będzie realnie.
No patrz, namalowana tablica z numerem, która w skali pewnie miałaby 0,05mm grubości zepchnęła model PIKO do segmentu hobby, przekreślając go w oczach wielu oczekujących. Ta tablica z pewnością popsuje w całości satysfakcje z zabawy tym modelem. Oczywiście żartuję.
Ja bardzo doceniam fakt, że np. model konkurencji robi choćby ten element lepiej, i fajnie.... ale myślę, że robienie z tego elementu wielkiego problemu z modelem PIKO to przesada. Zwykle tak jest, że coś jest lepiej w jednym modelu, a coś lepiej w drugim. Ja np. uważam, że pantografy w modelach PIKO (np. siódemki) lepiej są skonstruowane niż u konkurenta (w sensie składania ich). Pewnie wynalazł by jeszcze kilka spraw. Ale to moje zdanie. Czy jednak naprawdę "aż tak" dyskwalifikuje to te, czy tamte modele jak tu niektórzy próbują udowodnić? Eee... Tylko się cieszyć że jest taki wybór teraz. Kiedyś można było sobie tylko pomarzyć. Każdy ma prawo zauważyć, że coś jest zrobione gorzej niż mogło, ale nie przesadzajmy z tymi dyskwalifikacjami przez takie duperele. Na przestrzeni kolejnych wypustów PIKO jeśli chodzi o polski tabor widać i tak postęp mimo, że wiadomo iż chciało by się lepiej tu czy tam.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
No patrz, namalowana tablica z numerem, która w skali pewnie miałaby 0,05mm grubości zepchnęła model PIKO do segmentu hobby, przekreślając go w oczach wielu oczekujących. Ta tablica z pewnością popsuje w całości satysfakcje z zabawy tym modelem. Oczywiście żartuję.
Ja bardzo doceniam fakt, że np. model konkurencji robi choćby ten element lepiej, i fajnie.... ale myślę, że robienie z tego elementu wielkiego problemu z modelem PIKO to przesada. Zwykle tak jest, że coś jest lepiej w jednym modelu, a coś lepiej w drugim. Ja np. uważam, że pantografy w modelach PIKO (np. siódemki) lepiej są skonstruowane niż u konkurenta (w sensie składania ich). Pewnie wynalazł by jeszcze kilka spraw. Ale to moje zdanie. Czy jednak naprawdę "aż tak" dyskwalifikuje to te, czy tamte modele jak tu niektórzy próbują udowodnić? Eee... Tylko się cieszyć że jest taki wybór teraz. Kiedyś można było sobie tylko pomarzyć. Każdy ma prawo zauważyć, że coś jest zrobione gorzej niż mogło, ale nie przesadzajmy z tymi dyskwalifikacjami przez takie duperele. Na przestrzeni kolejnych wypustów PIKO jeśli chodzi o polski tabor widać i tak postęp mimo, że wiadomo iż chciało by się lepiej tu czy tam.
Popieram.

Czasami warto jest odejść od komputera i na własne oczy zobaczyć modele. Ja miałem okazję zobaczyć prototyp PIKO i raczej tam segmentu "Hobby" nie widziałem.

kdam

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dla modelarzy przyjmujących zlecenia i dla producentów blaszek będzie zarobek :cool: Model całkiem fajny, zawsze będą jakieś braki, szkoda, że w tym przypadku rzuca się to w oczy ale może dla właściwości jezdnych można nabyć model na makietę. Mógłby być ciutkę tańszy, ah te ceny szybujące w górę :p

By the way, to niezłe zamieszanie wyszło z tym EP09. Oglądałem ostatnio na miejscu model i zapytałem o dodatkowe malowania, to Pan zaczął od najeżdżania na konkurecję, że wydali 11 malowań, wydawał się istotnie zmartwiony, mówił o właściwościach jezdnych PIKO "w porównaniu do chińczyków" z Robo i SchlesienModelle oraz o tym, że w PIKO bardzo wiernie odzworowują kolory, trochę masło maślane o tych kolorach nic nie zrozumiałem koniec końców, tylko coś, że laptop za 20 tysięcy :D

Ostatnio edytowane: