• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.871 173 19
Trochę mnie ten pośpiech PIKO przed ROBO martwi.
Pośpiech? Przed ROBO? Zabawne... przecież modele firmy PIKO były gotowe jeszcze przed ogłoszeniem produkcji modeli EN57 przez ROBO. W Poznaniu na targach miał być zaprezentowany gotowy model, ale nie wyszło, więc pokazano prototyp modelu na przyszły rok. Po imprezie w Poznaniu dotarł gotowy model. PIKO w tym miesiącu zamykało ofertę/katalog na przyszły rok, więc nie było czasu, aby zaprezentować model. Nadarzyła się okazja w postaci imprezy w Przemyślu i tam dokonano premiery, mniej-więcej miesiąc przed rozpoczęciem sprzedaży, czyli tak jak w przypadku większości innych nowych modeli. Jak widać, zapowiedź ROBO niczego nie zmieniła. PIKO idzie swoim harmonogramem i nie ogląda się na konkurencję. W modelach niczego nie zmieniano, aby przyśpieszyć produkcję. Od kilku miesięcy jako termin dostępności podany był grudzień i wszystko wskazuje na to, że mimo wielu przeciwności modele finalnie trafią do sklepów w wyznaczonym terminie. Powtarzam - ROBO nie miał żadnego wpływu na to, że model firmy PIKO wygląda jak wygląda oraz na to, że firma dotrzyma zapowiadanych terminów. Po prostu ogłosił swoją produkcję krótko przed premierą gotowego modelu firmy PIKO, a była spora szansa, że zrobiłby to dokładnie w dniu premiery, gdyby model zgodnie z pierwotnym planem dotarł na Targi HOBBY w Poznaniu.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.707 128 11
Idealnym rozwiązaniem będzie, aby producent modelu wykonał formę na indywidualne życzenie modelarza i będzie po sprawie.
A widzisz, a ja zapytam przewrotnie czy moze idealnym rozwiazaniem nie byłoby gdyby PIKO zrobiło wnętrze modelu z 2022 tak aby nie trzeba było kupować niemalowanego modelu z całą gamą dodatków żeby miec dobrze odwzorowany model łącznie z wnętrzem? Tu jest chyba próba odwracaniakota ogonem.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.341 103 4
A widzisz, a ja zapytam przewrotnie czy moze idealnym rozwiazaniem nie byłoby gdyby PIKO zrobiło wnętrze modelu z 2022 tak aby nie trzeba było kupować niemalowanego modelu z całą gamą dodatków żeby miec dobrze odwzorowany model łącznie z wnętrzem? Tu jest chyba próba odwracaniakota ogonem.
"wnętrze modelu z 2022" chcesz rozpętać wojnę hybrydową na forum, czy doprowadzić co niektórych do zawału?
To dopiero byłaby pożywka, a wręcz używka .

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.513 222 3
Pośpiech? Przed ROBO? Zabawne... przecież modele firmy PIKO były gotowe jeszcze przed ogłoszeniem produkcji modeli EN57 przez ROBO. W Poznaniu na targach miał być zaprezentowany gotowy model, ale nie wyszło, więc pokazano prototyp modelu na przyszły rok. Po imprezie w Poznaniu dotarł gotowy model. PIKO w tym miesiącu zamykało ofertę/katalog na przyszły rok, więc nie było czasu, aby zaprezentować model. Nadarzyła się okazja w postaci imprezy w Przemyślu i tam dokonano premiery, mniej-więcej miesiąc przed rozpoczęciem sprzedaży, czyli tak jak w przypadku większości innych nowych modeli. Jak widać, zapowiedź ROBO niczego nie zmieniła. PIKO idzie swoim harmonogramem i nie ogląda się na konkurencję. W modelach niczego nie zmieniano, aby przyśpieszyć produkcję. Od kilku miesięcy jako termin dostępności podany był grudzień i wszystko wskazuje na to, że mimo wielu przeciwności, w tym nawet zachorowania projektanta oznaczeń na białaczkę, modele finalnie trafią do sklepów w wyznaczonym terminie. Powtarzam - ROBO nie miał żadnego wpływu na to, że model firmy PIKO wygląda jak wygląda oraz na to, że firma dotrzyma zapowiadanych terminów. Po prostu ogłosił swoją produkcję krótko przed premierą gotowego modelu firmy PIKO, a była spora szansa, że zrobiłby to dokładnie w dniu premiery, gdyby model zgodnie z pierwotnym planem dotarł na Targi HOBBY w Poznaniu.
Informacje masz jakbyś pisał prosto z fabryki w Chinach ale w Słonecznej Górce ;]

Co do terminów to przed prezentacją ROBO terminy zaczęły iść w 2023 i to końcówkę 1 kw. tak więc nie wierzę w przypadek że nagle zostały ustawione na grudzień.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.341 103 4
Informacje masz jakbyś pisał prosto z fabryki w Chinach ale w Słonecznej Górce ;]

Co do terminów to przed prezentacją ROBO terminy zaczęły iść w 2023 i to końcówkę 1 kw. tak więc nie wierzę w przypadek że nagle zostały ustawione na grudzień.
Artur wiara nie ma tu nic do gadania.
Na pewno skrócili termin dostawy, bo z tego co usłyszałem to zamiast statkiem wybrali transport koleją, szczególnie że ostatnio szukali swojego kontenera po morzach i oceanach dość długo. Co do reszty to mam wątpliwości by mogli coś zdziałać na szybko, szczególnie przy wersji cyfrowej, o czym świadczy fakt że Robert nie idzie tą drogą za mocno bo wie, że dostępność elektroniki jest na fatalnym poziomie. Nie udało im się też tak szybko zrobić pudełek w dwa tygodnie, musieli już dawno mieć projekty, wypraski, etc. tego też nie zrobisz tak na pstryknięcie palcami.
Fakt, że może patrzę za bardzo od strony technicznej i zarządzania produktem, bo na tym się znam, ale prezentacja ROBO mogła tylko przyspieszyć decyzję o wcześniejszym wypłynięciu gotowego modelu na stawiającej pierwsze kroki imprezie, zamiast czekać np. do spotkania w NCK, więcej wiele nie mogli przyspieszyć, bo to nie jest takie proste.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.513 222 3
Zmiana sposoby transportu. Może gdyby nie Robo płynęłoby sobie kontenerem i byłoby jakby dopłynęło czy tam się znalazło. Teraz jedzie koleją. Szybciej. Czy drożej nie wiem. Ale nie wierzę w przypadki i tyle. Dla mnie bez znaczenia. Mam zamówione PIKO i ROBO.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.921 146 1
Nie za bardzo rozumiem skąd te teorie spiskowe w stosunku do produktu PIKO. Termin wydania EN57 z końcem grudnia br. był zapowiadany na stronie piko-shop.de już od kilku miesięcy. I miejmy nadzieję, że ta data faktycznie zostanie dotrzymana (przypominam, że pierwsze zapowiedzi to koniec stycznia - czyli mamy prawie rok opóźnienia). A jeszcze teria, że to PIKO spieszy się przed ROBO Modele... Sorry, ale to się kupy nie trzyma. To niestety nasz producent chciał zaklinać rzeczywistość i na siłę wyprzedzić konkurencję. I wyszło jak wyszło. I zamiast "game changer" mamy "pieredyszkę".

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.707 128 11
Nie za bardzo rozumiem skąd te teorie spiskowe w stosunku do produktu PIKO. Termin wydania EN57 z końcem grudnia br. był zapowiadany na stronie piko-shop.de już od kilku miesięcy. I miejmy nadzieję, że ta data faktycznie zostanie dotrzymana (przypominam, że pierwsze zapowiedzi to koniec stycznia - czyli mamy prawie rok opóźnienia). A jeszcze teria, że to PIKO spieszy się przed ROBO Modele... Sorry, ale to się kupy nie trzyma. To niestety nasz producent chciał zaklinać rzeczywistość i na siłę wyprzedzić konkurencję. I wyszło jak wyszło. I zamiast "game changer" mamy "pieredyszkę".
A nie przyszło Ci na myśl że PIKO o projekcie Robo wiedziało już od również paru miesięcy? Przecież taka wielka firma nie da się zaskoczyć..ale mówiąc szczerze tak naprawdę czy to ma jakieś znaczenie..?Wątpię

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.871 173 19
Informacje z pierwszej ręki - bajek nie opowiadam, tylko konkrety.
Termin grudniowy był widoczny od kilku miesięcy dla obu wersji, więc teoria o przyśpieszeniu upada. Model cyfrowy w pewnym momencie został faktycznie przesunięty na styczeń, a w miniony weekend z powrotem na grudzień. Nie wiem jakie były powody tych zmian - obstawiałbym problemy z dostępnością dekoderów, bo gdyby nie to, to również model analogowy byłby przesunięty na styczeń, a tak się nie stało. Możliwe, że problem został rozwiązany, a skoro modele czekały gotowe oraz zmieniono środek transportu (ze statku na kolej), ponownie stało się możliwe dostarczenie modeli w wersji cyfrowej już w grudniu. Oczywiście możesz uważać, że to nie jest przypadek...

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.341 103 4
Zmiana sposoby transportu. Może gdyby nie Robo płynęłoby sobie kontenerem i byłoby jakby dopłynęło czy tam się znalazło. Teraz jedzie koleją. Szybciej. Czy drożej nie wiem. Ale nie wierzę w przypadki i tyle. Dla mnie bez znaczenia. Mam zamówione PIKO i ROBO.
ROBO czynnikiem wpływającym na światową gospodarkę i transport. Ostro.
A przypadków nie ma, mam swoja indywidualną teorię w kwestii PIKO - EN57 - ROBO, sprawdzę ją jak będę miał modele w ręce.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.